Επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τουριστικό κλάδο

13619992 1740589666224699 1769774669523900967 n 455x250 1
banner
milonas 728x90 1

Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT, Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Η επέλαση του κορονοϊού δείχνει τα δόντια της καθώς οι επιπτώσεις του ιού αφήνουν το στίγμα τους σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τις καθημερινές συνήθεις, μέχρι την εργασία τις μετακινήσεις, τα ταξίδια και την παγκόσμια οικονομία. Ο τουρισμός και τα ταξίδια έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα ενώ τους επόμενους μήνες και ενόψει καλοκαιριού, αναμένεται να φανούν ακόμα περισσότερο οι αρνητικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του SARS-Cov-2. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και σε σύγκριση με τον ιο SARS που εμφανίστηκε το 2003, θα αφαιρεθεί από την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ από 0,15% εώς 0,35%.

Η τουριστική βιομηχανία αντιστοιχεί στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία του κορονοϊού θέτει σε κίνδυνο έως και 50 εκατ. θέσεις εργασίας στον παγκόσμιο κλάδο ταξιδιών και τουρισμού, με τα διεθνή ταξίδια πιθανόν να μειωθούν κατά ένα τέταρτο φέτος, όπως προέβλεψε σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού. Το 2020 επρόκειτο να ήταν ένα έτος «ανάκαμψης» του Κινέζου τουρίστα, χάρη στη βελτίωση του εμπορίου και τα σημάδια σταθεροποίησης της κινεζικής οικονομίας. Ωστόσο, το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού και οι συνεπαγόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, φαίνεται ότι διαψεύδουν πανηγυρικά τις αρχικές προσδοκίες. Σύμφωνα με την Oxford Economics, εξαιτίας του νέου κορονοϊόυ εκτιμάται ότι, μόνο στις ΗΠΑ, θα «χαθούν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.  Αντίστοιχες επιπτώσεις αναμένονται και στην Ευρώπη, η οποία το α’ εξάμηνο του 2019 υποδέχθηκε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Κινέζους. Η Ελλάδα και η Γαλλία αναμένεται να δεχθούν το χειρότερο πλήγμα εάν επιβεβαιωθεί η πτώση των Κινέζων Τουριστών και οι ακυρώσεις από άλλες χώρες όπως η Γερμανία , η Αγγλία και η ΗΠΑ, χώρες που αυξάνουν κάθε χρόνο τον αριθμό των  επισκεπτών στη χώρα μας.

Το ξέσπασμα του SARS, το 2003, ευθυνόταν για την απώλεια περίπου 9,4 εκατομμυρίων Κινέζων τουριστών και 30-50 δισ. δολαρίων από τα έσοδα του τουρισμού.   Όμως, οι καταστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες για έναν πολύ βασικό λόγο. Το 2002, ο ρόλος των Κινέζων στον παγκόσμιο τουρισμό ήταν σχετικά μικρός το 2002 «μόλις» 17 εκατομμύρια πολίτες της χώρας είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Μέγεθος που δεν μπορεί να συγκριθεί με τους 149,7 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες του 2018. Χρονιά κατά την οποία οι ταξιδιώτες από την Κίνα ξόδεψαν περίπου 277 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό.

Η πανδημία του κορονοιού εφόσον πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που παραδοσιακά επισκέπτονται σε μεγάλους αριθμούς τη χώρα θα προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην τουριστική οικονομία της χώρας και στην επενδυτική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τουρισμό. 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΤΕΠ, την περίοδο 2017-2019 τα ξενοδοχεία της Ελλάδας δαπάνησαν για ανακαινίσεις ποσό ύψους €2,9 δισ., καταγράφοντας μια σταθερή επένδυση 1 δισ. ευρώ ανά έτος. Η έρευνα αναδεικνύει την τεράστια συμβολή των ξενοδοχείων της χώρας σε επενδύσεις και απασχόληση, γεγονός που υποδηλώνει τον καταλυτικό ρόλο των ξενοδοχείων στον τουριστικό κλάδο, αλλά και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων για τα βασικά τους μεγέθη το 2020 είναι ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, με ποσοστά από 50%-65%.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μερίδιο των ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε από 11,7% το 2004 σε 21,8% το 2018, ενώ το πλήθος των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε από 8.899 σε 9.783 (+9,9%) αντίστοιχα.

H τουριστική αγορά της Κίνας είναι ήδη χαμένη. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εκτίμησε ότι οι ακυρώσεις από την Κίνα μέχρι στιγμής είναι της τάξης του 60%-70%, αλλά τουλάχιστον για το υπόλοιπο του έτους γίνεται αντιληπτό, με το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, ότι η εμφάνιση Κινέζων τουριστών θα σπανίζει.  Το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 200.000 Κινέζοι. Το Πεκίνο λόγω κορονοϊού έχει στην ουσία απαγορεύσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ οι απευθείας πτήσεις από Αθήνα σε Κίνα σταμάτησαν. Σημειώνεται, ότι οι Κινέζοι τουρίστες έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες. Άρα ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό των Κινέζων τουριστών στο σύνολο.  Επιπλέον εαν η διάδοση του κορονοϊού στην Ευρώπη διευρυνθεί, περιορίζοντας τη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια, τότε το πρόβλημα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις για τον ελληνικό τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τους δύο-τρείς πρώτους μήνες κάθε χρόνου οι μεγάλοι tour operators κάνουν την πλειονότητα των κρατήσεων για τις καλοκαιρινές διακοπές των πελατών τους.    

Από την άλλη πλευρά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα το 85% περίπου των επισκέψεων τουριστών διεξάγεται κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank. Το εποχικό αυτό πρότυπο δίνει τη δυνατότητα απορρόφησης των αρχικών κραδασμών στις τουριστικές ροές, ενώ παράλληλα οι υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου αυτής εξασθενούν τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού.

Η κυβέρνηση οφείλει και το κάνει σε μεγάλο βαθμό να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία των Ελλήνων αλλά και την οικονομία της χώρας, ωστόσο  ο καθένας από εμάς οφείλει να συμμορφώνεται με τις οδηγίες των ειδικών προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτόν τον εφιάλτη και να επανέλθουμε στην κανονικότητα των ζωών μας  αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας.

 

error: Content is protected !!