ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου στον Πρωθυπουργό – Ζητούν αναστολή λειτουργίας της ΑΓΕΤ

5614420 0 58 1000 599 1000x541 80 0 0 26402f2d1da71df26736caafcbb85193

Την άμεση αναστολή λειτουργίας τους εργοστασίου της ΑΓΕΤ στον Βόλο ζητά με επιστολή της προν τον Πρωθυπουργό της Χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

KEN 728X100

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:                                           

 “Τα μέτρα ασφαλείας που αποφασίζετε σταδιακά όλο και πιο πυκνά προκειμένου να θωρακίσετε την Δημόσια Υγεία, παρά το δυσβάστακτο οικονομικό και κοινωνικό τους κόστος, γίνονται σεβαστά και αποδεκτά από τους πολίτες με κατανόηση.

Εργασιακοί χώροι που συγκεντρώνουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων και εξυπηρετούμενων πολιτών κλείνουν επ’ αόριστον και δραστηριότητες που μπορούν να την επιβαρύνουν αναστέλλονται. Μόλις χθες αναγγείλατε μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορία των πολιτών.

Τα μέτρα αυτά και κυρίως η μείωση της βιομηχανικής δρατηριότητας, που συνδέεται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις (https://bit.ly/2Uxk66S) και αυτή με μια σειρά ασθενειών εκ των οποίων η επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος , στο οποίο επιδρά ιδιαίτερα ο κορονοϊός COVID-19 έχουν άμεσο αποτέλεσμα την αισθητή μείωση της ατμοσφαιρική ρύπανσης στην Κίνα (https://bit.ly/2vHwPf0), στην Ιταλία (https://bit.ly/2J73WMe) και σε άλλες μεγάλες πόλεις διεθνώς. Ας αποφύγουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιταλικής περιοχής Μπρέσια, στην οποία τα κρούσματα αποτελούν το 30% των κρουσμάτων όλης της Ιταλίας και αυτό αποδίδεται στην έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, την οποία ο δήμαρχος ζήτησε να διακοπεί χωρίς ανταπόκριση αρχικά, έως ότου οι αρνητικές εξελίξεις το επέβαλαν  (https://bit.ly/2QD0hu0). Ας δράσουμε προληπτικά στην περίπτωση του Βόλου πριν αναγκαστούμε να αντιδράσουμε επί των σοβαρών εξελίξεων.

Ως συνέπεια των παραπάνω, η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας θα βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας στον Βόλο, που υποφέρουν ιδιαίτερα από αναπνευστικά προβλήματα, να ανταπεξέλθουν με περισσότερες πιθανότητες σε μια ενδεχόμενη προσβολή τους στην πανδημία που τους απειλεί άμεσα, όπως έγινε στην Κίνα (https://bit.ly/2JegrWl).

Την ίδια περίπου χρονική στιγμή νέες μελέτες και έρευνες ανακοινώνονται για τη σύνδεση καρκίνου με τις εκπομπές της τσιμεντοβιομηχανίας που συναποτεφρώνει (https://bit.ly/2UsslRJ στα ισπανικά), για τις επιπτώσεις βαρέων μετάλλων από βιομηχανίες στους εργαζομένους (https://bit.ly/2y1RICz στα ελληνικά) και για τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων σε παιδιά που ζουν κοντά σε αποτεφρωτήρες (https://www.mdpi.com/1660-4601/17/6/1919 στα αγγλικά).

Ο Βόλος δυστυχώς είναι μια τέτοια περίπτωση αφού μέσα στον αστικό ιστό ουσιαστικά, σε απόσταση 150μ από το κοντινότερο σπίτι, λειτουργεί η τσιμεντοβιομηχανία της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ).

Δεν είναι μόνο οι συνεχιζόμενες αφίξεις στο λιμάνι της, υπόπτων δεμάτων με “καύσιμα”, που διακινούν Ιταλοί εργολάβοι.

Δεν είναι μόνο τα ύποπτα δέματα που έρχονται για καύση από τον ραδιενεργό ΧΥΤΑ της Φυλής.

Δεν είναι οι φόβοι μας για αποτέφρωση μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων που έρχονται στο Βόλο για επεξεργασία, από την ίδια ακριβώς εταιρία, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που φέρνει δωρεάν τα ύποπτα καύσιμα από τη Φυλή στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ως προϊόν δικής της επεξεργασίας & παραγωγής.

Δεν είναι τα 13.000.000 κυβικά μέτρα ρυπογόνων καυσαερίων και απαερίων που βομβαρδίζουν καθημερινά τον ουρανό της πόλης μας, μεταφέροντας εκατοντάδες κιλά νικελίου, μολύβδου, υδραργύρου, χαλκού, αρσενικού, καθώς και διοξινών, φουρανίων, διοξειδίου του αζώτου, τσιμεντόσκονης και άλλων επιβλαβών ουσιών που αναπνέουν μεγάλοι και μικροί.

Δεν είναι επίσης το γεγονός ότι οι Βολιώτες πεθαίνουν πρόωρα με πανελλήνιες πρωτιές σε βαριές ασθένειες σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας, που έχουν άμεση σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως δείχνουν οι μελέτες παγκοσμίως.

Είναι όλα αυτά μαζί που καθιστούν αναγκαία την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου που λειτουργεί μέσα στην πόλη.

Η LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) είχε το χρόνο να επιδείξει την κοινωνική εταιρική της ευθύνη παίρνοντας η ίδια την απόφαση να αναστείλει την ρυπογόνο λειτουργία της. Δεν το έκανε, ούτε και περιμέναμε να το κάνει.

Οι αρμόδιες Αρχές όμως έχουν την υποχρέωση να το επιβάλλουν, ως ένα ακόμη μέτρο πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας στην πόλη μας.

Εξασφαλίζοντας φυσικά ότι η εταιρεία θα καταβάλει πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους της, για όσο χρόνο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

Κάθε καθυστέρηση θα είναι αδικαιολόγητη και ίσως μάλιστα αποδειχθεί ιδιαίτερα βλαπτική για την πόλη, όπου ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας πιστοποιημένος σταθμός καταγραφής των αερίων ρύπων που επιβάλει η νομοθεσία δηλαδή CO (μονοξείδιο του άνθρακα), NO2 (διοξείδιο του αζώτου), SO2 (διοξείδιο του θείου), Ο3 (Όζον), C6H6 (Βενζόλιο) και Pb (Μόλυβδο).

Απευθυνόμαστε σε εσάς, κ. Πρωθυπουργέ μετά από τις δύο συναντήσεις που μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου είχαμε μαζί  σας στο πρόσφατο παρελθόν και με αφορμή τον ηθικό προβληματισμό που μας εκφράσατε για την περίπτωση του Βόλου λόγω της συγκλονιστικής πρωτιάς του σε εγκεφαλικά και καρκίνους. Σας καλούμε να  αποδείξετε εμπράκτως το ενδιαφέρον σας για την υγεία των Βολιωτών και να αναστείλλετε τη λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας, που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό.”

error: Content is protected !!