Παρέμβαση του Κ. Μαραβέγια για την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς του Συνεταιρισμού Ζαγοράς

0050082055 0000000000000000000mg 6764
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς – Πηλίου σχετικά με την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του 2019. Το αίτημα συνυπογράφει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης, ενώ για το ίδιο θέμα ο κ. Μαραβέγιας έστειλε επιστολή και στον ΕΛΓΑ. 

KENT728X100 1

Σημειώνεται ότι το 99% των παραγωγών της περιοχής αποτελούν μέλη του Συνεταιρισμού Ζαγοράς και ήδη υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες από την καθυστέρηση στην αποπληρωμή, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις για τις ζημιές έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Οι αγρότες – συνεταιριστές καλούνται σε μια ήδη επιβαρυμένη οικονομικά συγκυρία, να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου με τα περιορισμένα εισοδήματα της αμέσως προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου, λόγω της μειωμένης ποσότητας που συγκομίστηκε. 

Επισημαίνεται ότι εκτός από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της 10ης Ιουλίου 2019, η περιοχή της Ζαγοράς επλήγη από χαλαζόπτωση και τον Οκτώβριο του 2019, η οποία επηρέασε περισσότερο μερίδα παραγωγών που δεν είχαν ολοκληρώσει τη συγκομιδή μήλων. Οι παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δεινή θέση μετά και το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία προκαλεί έκτακτες ανάγκες στα νοικοκυριά αλλά και αρρυθμίες στην αγορά γεωργικών εφοδίων, συνεπώς δημιουργείται ανάγκη μεγαλύτερης ρευστότητας για τους καλλιεργητές. 

Με την αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και την επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Αν. Λυκουρέντζο, ο κ. Μαραβέγιας στηρίζει το αίτημα του Συνεταιρισμού Ζαγοράς για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αποτελούν πολύτιμους φορείς της κοινωνικής οικονομίας.  

error: Content is protected !!