Νέο κρούσμα ψευδούς είδησης στη Λάρισα – Τι λέει η Ένωση Συντακτών

92331812 303572740610663 2438651128947146752 n
milonas 728x120

Μεγάλη αναστάτωση δημιουργήθηκε σήμερα στη Λάρισα, κατά τις πρωινές ώρες, όταν ενημερωτικό site της πόλης δημοσίευσε είδηση στην οποία αναφερόταν ψευδώς, ότι ο 77χρονος που νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κορωνοϊό στο ΠΓΝΛ, κατέληξε.

Αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής είναι ότι ο 77χρονος Γερμανός τουρίστας που είχε επισκεφθεί το Πήλιο μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς η υγεία του σημείωσε επιδείνωση.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, καταδικάζοντάς το.

Η ανακοίνωση:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας αναγκάζεται να παρέμβει στο δημόσιο διάλογο προκειμένου να αναδείξει προβλήματα τήρησης των δεοντολογικών κανόνων στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να παρέμβουμε μια φορά ακόμα…

Κατανοούμε ότι το κυνήγι της είδησης, η ανάγκη για άμεση ενημέρωση και πολλές φορές η ταχύτητα είναι παράγοντες που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο των δημοσιογράφων.

Κατανοούμε επίσης ότι η φάση που διανύουμε με την πανδημία του κορωνοϊού και τη φρενίτιδα που έχει προκαλέσει, κάνει το επάγγελμα μας ακόμα πιο ευάλωτο. Σ’ αυτό τον παροξυσμό, παρακολουθούμε καθημερινά «αστοχίες» που παραβιάζουν κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Στην περίοδο της πανδημίας όμως, τα «κρούσματα» της παράβασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν συνιστούν απλώς μια αστοχία, αλλά μετατρέπονται σε μια πραγματική απειλή για ολόκληρη την κοινωνία.

Απειλούν να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Θέλουμε να θυμίσουμε σε όλους τους συναδέλφους, πως στην ιστορία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος η εγκυρότητα και όχι η ταχύτητα ήταν αυτή που προσέδιδε κύρος στους λειτουργούς του τύπου και τους καταξίωνε στην κοινωνία.

Η συγγνώμη που ζήτησε σήμερα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τι νέα Λάρισα» για την είδηση που αναφερόταν σε «θάνατο» Γερμανού από το Πήλιο λόγω κορωνοϊού- κάτι που ποτέ δεν συνέβη- αποτελεί προτιμότερη ίσως και γενναιότερη επιλογή από το κρύψιμο τέτοιων περιστατικών «κάτω από το χαλί».

Τέτοιες ώρες το αναγνωστικό κοινό χρειάζεται τις έγκυρες ειδήσεις όσο τίποτε άλλο. Κι ας αργήσουν μερικά λεπτά της ώρας.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε την ανάγκη να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας από τους θεσμικούς φορείς (5η ΥΠΕ, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο). Δεν είναι δυνατόν οι δημοσιογράφοι να ενημερώνονται μέσω διαρροών και σπασμένων τηλεφώνων…»

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!