Το παγκόσμιο ευρυζωνικό δίκτυο και η «ιδιωτικοποίηση» του ουρανού

2846901
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, 20:59

Για το κοινό καλό όλης της ανθρωπότητας ο ουρανός θα μπορούσε να αλλάξει την εμφάνισή του. Οι ιδιωτικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά για να παρέχουν υπηρεσίες όπως οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Μερικοί έχουν ήδη ξεκινήσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ουρανός θα μπορούσε να διασχίζεται συνεχώς από φωτεινά αντικείμενα . Όμως λείπουν οι κανόνες και γι ‘αυτό οι αστρονόμοι βρίσκονται σε πόλεμο. «Η ιδιωτικοποίηση του ουρανού», του Αndrea Bettini, είναι ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε στη Rai και εξηγεί ακριβώς αυτή την προσπάθεια των εταιρειών να αλλάξουν και να κατακτήσουν τον ουρανό και πιο συγκεκριμένα τις ενέργειες της εταιρείας SpaceX του Εlon Musk.

«Στην αρχή της χρονιάς σε όλον τον κόσμο παρατηρήθηκε μια αύξηση άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων.  Δεκάδες φωτεινά σώματα διέσχισαν τον ουρανό ακόμα και στην Ιταλία. Αστροναύτες ή εξωγήινοι ;  Όχι. Δορυφόροι της ιδιωτικής εταιρείας Space X αμέσως μετά την απογείωση. Ένα πρωτοπόρο φαινόμενο το οποίο  θα μπορούσε να αλλάξει την όψη του ουρανού», αναφέρεται στην εισαγωγή του ιταλικού ντοκιμαντέρ το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, σκεφτείτε  τις διάφορες αναφορές που υπήρξαν σε όλον τον κόσμο στις αρχές του έτους σχετικά με πιθανά αντικείμενα που δεν εντοπίστηκαν και τα οποία  πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας. Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι φωτεινές κουκίδες που ταξιδεύουν γρήγορα και τέλεια ευθυγραμμισμένες δεν είναι  παρά δορυφόροι της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX που ίδρυσε ο Elon Musk. Η εταιρεία SpaceX στοχεύει να δώσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλη τη Γη, ακόμη και στην έρημο, χάρη στους δορυφόρους ενός πρότζεκτ που ονομάζεται Starlink. Η προσπάθεια αυτή τέθηκε σε λειτουργία φέτος με τον σχεδιασμό  περίπου 12.000  μίνι δορυφόρων.

Το φιλόδοξο σχέδιο άρχισε το 2018 με την εκτόξευση δύο πρωτότυπων δορυφόρων του Τintin A και Β που επέτρεψε στην SpaceX να βελτιώσει τον δορυφορικό της σχεδιασμό.

Ήδη τον Νοέμβριο του 2019 , η SpaceX , έκανε ένα ακόμη βήμα για την εξ ουρανού παροχή φθηνού ευρυζωνικού διαδικτύου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτοξεύοντας με έναν πύραυλο Falcon 9,  60 μικρούς δορυφόρους Starlink, οι οποίοι τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πρόκειται για τη δεύτερη «φουρνιά» τέτοιων δορυφόρων (η πρώτη από επίσης 60 που είχαν εκτοξευθεί  τον Μάιο του 2019), στους οποίους θα προστεθούν και πολλοί άλλοι στο μέλλον, ώστε να απαρτίσουν ένα μεγάλο δίκτυο γύρω από τον πλανήτη μας.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο πώς φαίνονται στον ουρανό οι δορυφόροι κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης:

 

 

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, 21:00

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!