ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θ. Λιούπης: Αναφορά σε Βορίδη για τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από τον κορωνοϊό

LIOYPHS BOYLH 1 770x480 1
MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

 Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Θανάσης Λιούπης, με θέμα τη «Συμμετοχή στη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω κορωνοϊού, των δραστηριοτήτων των Κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων». 

KEN

 Η Αναφορά:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας έχει επηρεάσει όλες τις τάξεις του παραγωγικού ιστού της. Η Κυβέρνηση με άμεσα αντανακλαστικά πήρε δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληττομένων επιχειρήσεων και εργαζομένων. Η ακραία αυτή περίσταση αυτονόητα δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητους τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε δυσχερή κατάσταση, λόγω της προϋπάρχουσας κατάρρευσης του εισοδήματός τους (μειωμένες τιμών παραγωγών – αυξημένο  κόστος παραγωγής).

Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει άμεσα συγκεκριμένους κλάδους και στον πρωτογενή τομέα, όπως αυτόν της αιγοπροβατοτροφίας και μάλιστα ενόψει της εμπορικής περιόδου του Πάσχα, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική τους εξέλιξη, καθώς τώρα αποτιμούν το ετήσιο εισόδημά τους.

Οι κτηνοτρόφοι μας στηρίζονται σε αυτή την περίοδο και σχεδιάζουν την κατεύθυνση της ετήσιας δραστηριότητά τους, για  την παραγωγή κρέατος ή γάλακτος. Η εξαγωγική διαδικασία λόγω μειωμένης ζήτησης και μεγάλων δυσχερειών στις μεταφορές έχει συρρικνωθεί, ενώ οι προοπτικές  για την εγχώρια διάθεση δεν φαίνονται ευοίωνες, καθώς, τόσο η οικιακή κατανάλωση, όσο και βασικές δραστηριότητες που απορροφούσαν την παραγωγή, -όπως η εστίαση, τα ξενοδοχεία, μεταποιητικές επιχειρήσεις- έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους για την κρίσιμη  περίοδο του Πάσχα. Οι πωλήσεις πραγματοποιούνται πλέον σε συνθήκες μεγάλης πίεσης με συνέπεια τις σημαντικά μειωμένες τιμές, ενώ μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο.

Θα ήθελα να σας επισημάνω με την ευκαιρία, ότι μέρος της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας στηρίζεται στον κτηνοτροφικό τομέα, ενώ βέβαιη είναι η αναστάτωση που δημιουργεί η υγειονομική απειλή. Πολλές επίσης είναι οι επιπτώσεις που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι λόγω των διαταραχών της αγοράς, συγκυρία η οποία μπορεί, όμως, να αξιοποιηθεί θετικά στα τελωνεία της χώρας, με αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές αμνοεριφίων. 

Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο – με την πρόσφατη οµόφωνη απόφαση του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας για την απελευθέρωση της δυνατότητας για την καταβολή εθνικών ενισχύσεων εκεί όπου άλλοτε αυτό ήταν απολύτως απαγορευτικό – είναι επιβεβλημένη η επίσπευση εκταμίευσης και διάθεσης των κοινοτικών πόρων, με αύξηση των άμεσων και έμμεσων  ενισχύσεων, όπως των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη ζωική παραγωγή αλλά και ειδικές ενισχύσεις σε στοχευμένη κατεύθυνση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μείωσης των εκτροφών.  

Είναι απολύτως θετικό το γεγονός, ότι η τροφοδοσία της αγοράς συνεχίζεται απρόσκοπτα, καθότι οι κτηνοτρόφοι  δεν μπορούν  να απουσιάσουν από την εργασία τους και το κοπάδι τους.  Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση επαγγελματιών  την όποια το κράτος έχει απόλυτη υποχρέωση να στηρίξει και να στηριχτεί από την παραγωγή τους καθώς όλοι γνωρίζουμε πως σε περιόδους σαν και αυτή που ζούμε  ότι τα πρώτα αγαθά που αναζητούμε είναι το γάλα και το κρέας.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να συμπεριληφθούν στην λίστα των μέτρων προστασίας που έχουν ανακοινωθεί και τόσο άμεσα πάρθηκαν για τους υπόλοιπους κλάδους, αρχής γενομένης με ενίσχυση των αυτόχθονων φυλών  αγροτικών ζώων όπως η γίδα φυλής Σκοπέλου που εκτρέφεται στην περιοχή μας. Ζητούν τα μέτρα στήριξης να εξειδικευτούν και αντίστοιχα  να συμπεριληφθούν στην παράταση των προθεσμιών ή τη μερική  αναστολή υποχρεώσεων προς τους δημόσιους οργανισμούς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Ζητούν επίσης χορήγηση, άμεσης οικονομικής ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών, επαρκή διαθεσιμότητα κτηνιάτρων στα σφαγεία και ελέγχων στην αγορά, την επιδότηση των αδιάθετων θηλυκών αμνοεριφίων με σκοπό την ανανέωση των κοπαδιών και την κρατική μέριμνα για την απορρόφηση αδιάθετων αμνοεριφίων από κοινωνικούς φορείς, όπως ο στρατός, ευπαθείς ομάδες, άνεργοι και πρόσφυγες. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των συντελεστών του αγροτικού χώρου, ως πρώτο εργαλείο στοχευμένης αξιοποίησης ενίσχυσης κλάδων που πλήττονται από τη νόσο του κορωνοϊού αποδεικνύοντας εμπράκτως τη σημασία που δίνει στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. 

Κατόπιν των ως άνω, ευχόμενος  γρήγορα να ξεπεράσουμε τη δίνη αυτή

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

  1. 1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων μας;
  2. 2.Θα λάβετε ειδική μέριμνα για τους αιγοπροβατοτρόφους και για τις αυτόχθονες φυλές ζώων (π.χ.φυλή Σκοπέλου);

Ο Ερώτων Βουλευτής

Αθανάσιος Κ. Λιούπης

error: Content is protected !!