Ζέττα Μακρή: Επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς για την κήρυξη περιοχών σε έκτακτη ανάγκη

IMG 20200405 193328
stergiou
fotou
728x110 3

Αυθημερόν, κατέθεσε η πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ζέττα Μ. Μακρή κοινοβουλευτική ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη ζητώντας να ενεργήσουν, ως καθ´ύλιν αρμόδιοι, τόσο για την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσο και για την αποκατάσταση των σοβαρότατων ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων μετά από το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, που συνεχίζει και πλήττει τα τελευταία 24ωρα τον νομό Μαγνησίας. Κατολισθήσεις, καταπτώσεις, λασπορροές και καθιζήσεις έχουν σημειωθεί στους δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Σκιάθου και Σκοπέλου.

KENT728X100

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή με δεδομένες εκκρεμότητες αποκατάστασης από παλαιότερες κακοκαιρίες και από τις υποσχέσεις των προηγουμένων κυβερνώντων που, ουδέποτε, υλοποιήθηκαν. Γνωρίζοντας την ταχύτητα αλλά και την ειλικρίνεια του κ.Θεοδωρικάκου, η βουλευτής ζητεί τη γρηγορότερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων στις περιοχές που έλαβε χώρα η κακοκαιρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμοδιότητα επέμβασης έχει και η Πολιτική Προστασία – υπό προϋποθέσεις – τις οποίες η κ.Μακρή γνωστοποίησε στους πληγέντες, όπως ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς την ενημέρωσε, σήμερα, το πρωί. Αυτονοήτως, η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει και θα επιληφθεί για την επαναφορά των υποδομών που έχουν καταστραφεί και θα συνδράμει τις δημοτικές αρχές στην προώθηση των αιτημάτων τους για κήρυξη των περιοχών τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ο νόμος ορίζει.

Οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής και η απόγνωση των κατοίκων επιβάλλουν την κινητοποίηση και την συνεργασία όλου του πολιτικού κόσμου και τις συντονισμένες ενέργειές τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 05/04/2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη
2. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Θέμα: Άμεση κήρυξη περιοχών Ν. Μαγνησίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αποκατάσταση των ζημιών λόγω σφοδρής κακοκαιρίας

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ενημερώνομαι συνεχώς από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς αλλά και από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας με θυελλώδεις ανέμους, έντονη βροχόπτωση και χιονόπτωση που πλήττει τον Νομό Μαγνησίας. Ειδικότερα, τα προβλήματα είναι έντονα από τη σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου και στις Σποράδες, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί τόσο στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και, συγκεκριμένα, στη Ζαγορά, στο Ανήλιο, στο Χορευτό, όσο και καταπτώσεις, λασπορροές και καθιζήσεις στη Σκιάθο και στη Σκόπελο. Στον ορεινό όγκο της Ηπειρωτικής Μαγνησίας, η έντονη χιονόπτωση έπληξε κυρίως τα Χάνια, ενώ στο Νότιο Πήλιο, το αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του και το φράγμα «Παναγιώτικο» έχει υπερχειλίσει με αποτέλεσμα το νερό να καταλήγει στο ρέμα.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή με δεδομένες εκκρεμότητες αποκατάστασης από παλαιότερες κακοκαιρίες και από τις υποσχέσεις των προηγουμένων κυβερνώντων που, ουδέποτε, υλοποιήθηκαν. Οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής και η απόγνωση των κατοίκων επιβάλλουν την κινητοποίηση και τη συνεργασία όλου του πολιτικού κόσμου και τις συντονισμένες ενέργειές τους, αυτονοήτως και της Περιφέρειας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα ώστε οι ως άνω περιοχές να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την κατά το νόμο αρμοδιότητα και ευθύνη της Περιφέρειας;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι σοβαρότατες ζημίες που προκλήθηκαν από το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας και να αποζημιωθούν οι πληγέντες;

error: Content is protected !!