ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρουκέτες έπληξαν αεροπορική βάση των ΗΠΑ χωρίς να προκαλέσουν απώλειες

2849860
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, 16:56

KEN 2

Πέντε ρουκέτες έπληξαν σήμερα μια σημαντική αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αλλά δεν προκάλεσαν απώλειες, δήλωσε η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ δύναμη, σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επίθεση σημειώθηκε μερικές εβδομάδες μετά τη συμφωνία των Ταλιμπάν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποχώρηση των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνών στρατευμάτων με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τους Ταλιμπάν. Οι μαχητές του ΙΚ δεν περιελήφθησαν στη συμφωνία.

«Πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του διαδρόμου προσγείωσης της Μπαγκράμ νωρίς σήμερα», ανέφερε η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αποστολή στον λογαριασμό της στο Twitter, αναφερόμενη στην κύρια αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, βόρεια της Καμπούλ. «Δεν υπήρξαν απώλειες».

Σε ανακοίνωσή του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης το ΙΚ ανέφερε πως οι μαχητές του έθεσαν στο στόχαστρο σημείο προσγείωσης ελικοπτέρων στην Μπαγκράμ. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε στο Twitter ότι η οργάνωσή του δεν βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Το αφγανικό παρακλάδι του ΙΚ, γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος Χορασάν (ISIS-K), από μια παλαιά ονομασία της περιοχής, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ανατολικό Αφγανιστάν το 2014, και από τότε έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, ιδίως στον βορρά. Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά τη δυναμικότητά του στους 2.000 μαχητές. Αφγανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Μαχητές του ΙΚ, που πολεμούν εναντίον ξένων και αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων όπως και οι Ταλιμπάν έχουν πραγματοποιήσει μερικές από τις πιο φονικές επιθέσεις σε αστικά κέντρα του Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

Οι Ταλιμπάν, στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύθηκαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση αλλά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. Η αφγανική κυβέρνηση άρχισε την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλιμπάν από φυλακή κοντά στη βάση Μπαγκράμ, ως βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ενόψει των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν. 100 μέλη των Ταλιμπάν σχεδιάζεται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από μια φυλακή κοντά στη βάση, μετά την απελευθέρωση χθες 1.000 μελών των Ταλιμπάν.

Η συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αφήσει ελεύθερους 5.000 κρατουμένους Ταλιμπάν, με τους τελευταίους να απελευθερώνουν 1.000 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σε αντάλλαγμα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, 16:56

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!