ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τσεχική «επίθεση» στο Airbnb με την ευκαιρία παύσης του τουρισμού

2849789
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Οι αρχές στην Πράγα εκμεταλλεύονται την κρίση σχετικά με τον κορωνοϊό για να εφαρμόσουν περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων, όπως η πλατφόρμα Airbnb, που διατείνονται ότι έχουν απομακρύνει τους ντοπιους ενοικιαστές από το κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Χρησιμοποιώντας τις έκτακτες εξουσίες που τους παραχωρήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το κοινοβούλιο της Τσεχίας ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες το σχέδιο που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να εισπράττουν φόρους και να συλλέγουν πληροφορίες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οι πάμπολλοι τουρίστες, που περιφέρονται στα πλακόστρωτα στενά του ιστορικού κέντρου της Πράγας, απολαμβάνοντας την μπίρα και την έντονη έως τις προχωρημένες ώρες νυχτερινή ζωή της, έχουν ασκήσει πιέσεις στα ενοίκια και στην παροχή υπηρεσιών από τον Δήμο.

«Αυτό είναι ένα εργαλείο για την κυβέρνηση ώστε να ρυθμίσει το Airbnb και τη βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων. Θέλουμε περισσότερες πληροφορίες από τους ιδιοκτήτες Airbnb για τη δυνατότητα των διαμερισμάτων τους, πώς χρησιμοποιούνται και τι έσοδα αποκομίζουν» υπογράμμισε ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Χριμπ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, χθες, μετά την έγκριση του μέτρου από το Κοινοβούλιο.

Την ώρα που σήμερα τα καταλύματα αυτά παραμένουν κενά, μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας, λόγω του κορωνοϊού, ο Χριμπ δηλώνει πως έφθασε η ώρα για να ξανασκεφθεί η πόλη την προσέγγισή της απέναντι στον τουρισμό. «Εάν έχουμε μία ευκαιρία για να ρυθμίσουμε το Airbnb και ανάλογες πλατφόρμες κατά το διάστημα που δεν υπάρχουν τουρίστες, τότε αυτό θα είναι ευεργετικό. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μένουν στην πόλη ως μόνιμοι κάτοικοι» πρόσθεσε ο Χριμπ.

Πλέον οι ιδιοκτήτες θα οφείλουν να δηλώνουν την τοποθεσία του καταλύματος που εκμισθώνουν μέσω της πλατφόρμας Airbnb, πόσο συχνά ενοικιάζεται αυτό, τα συνολικά έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα και να γνωστοποιούν τη διαδικτυακή υπηρεσία μέσω της οποίας συνδέονται και κάνουν τον διακανονισμό ιδιοκτήτης κι ενοικιαστής.

Πάνω από 9 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Πράγα το 2019, μία πόλη με 1,3 εκατ. κατοίκους, καθιστώντας την τον δημοφιλέστερο προορισμό στην Ευρώπη, μετά το Λονδίνο, το Παρίσι, και τη Ρώμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor. Στην πλατφόρμα Airbnb ήταν καταχωρημένα 12.000 καταλύματα το 2018, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Πράγας.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω του φαινομένου αυτού είναι η έλλειψη διαθέσιμων διαμερισμάτων για μόνιμη ενοικίαση, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες τα έχουν μετατρέψει σε βραχυχρόνια καταλύματα για τουρίστες. Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Πράγας έχει χάσει σχεδόν τους περισσότερους κατοίκους της, με τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους το 2017 να είναι εκεί 21.556, έναντι 36.862 το 1990.

KEN 1

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!