ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προβληματισμός για τον Επιτάφιο -Φόβοι για συνωστισμό τη Μ. Παρασκευή στις εκκλησίες

epitafios ekklisia proskinima korwnoios

Προβληματισμός υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο για πιθανό συνωστισμό τη Μεγάλη Παρασκευή σε εκκλησίες για το προσκύνημα του Επιταφίου, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου οι ναοί να ανοίξουν τις πόρτες τους από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.

KEN 728X100

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, τόνισε πως υπάρχει προβληματισμός για όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς για τουλάχιστον δύο ώρες (11 π.μ.–1 μ.μ.) μετά το πέρας των ακολουθιών. Ειδικά όμως τη Μεγάλη Παρασκευή οι ναοί θα ανοίξουν για τέσσερις ώρες προκειμένου οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Να τηρήσουν οι πιστοί με ευλάβεια τα μέτρα

Ο Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ότι θα πρέπει οι πιστοί και η Εκκλησία να τηρήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες των γιατρών και να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Ωστόσο με την περιφορά του Επιταφίου να έχει περιοριστεί μόνο εντός των ναών και χωρίς πιστούς, υπάρχει φόβος ότι οι πιστοί θα συνωστισθούν τις ώρες που θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες.

Από την πλευρά της η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιό της καλεί τους ιερείς και τους πιστούς να τηρήσουν όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να μη δοθεί οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η τέλεσις τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, κατά τήν ἐν λόγῳ περίοδον, δέον νά εἶναι λιτή καί σεμνοπρεπής, συμφώνως πρός τό ἦθος καί τήν παράδοσιν τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας. Ἰδίως αἱ μεταδιδόμεναι ἀπό τῆς τηλεοράσεως ἤ τοῦ διαδικτύου ἱεραί Ἀκολουθίαι ἐπιβάλλεται νά πληροῦν τά προβλεπόμενα ὑπό τῆς Κ.Υ.Α., διά νά μή δώσωμεν οἱανδήποτε ἀφορμήν πρός κακεντρεχῆ σχόλια καί ψόγους».

Σωστό το μέτρο να μην πάει το Αγιο Φως πόρτα-πόρτα

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολίασε και την κυβερνητική απόφαση να μην επιτραπεί στους δημάρχους η διανομή του Αγίου Φωτός στα σπίτια των δημοτών. Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ακυρωθούν οι όποιες προσπάθειες περιορισμού διασποράς του ιού. Το θέμα προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Αργυρούπολης-Ελληνικού να διανείμει κατ’ οίκον το Αγιο Φως. «Το Αναστάσιμο Φως στο Σπίτι σας! Το Μεγάλο Σάββατο με απόλυτο σεβασμό θα μεταφέρω το Αναστάσιμο Φως από το αεροδρόμιο στις εκκλησίες της πόλης μας. Στην συνεχεία και δίχως να έρθετε στους ναούς, μένοντας σπίτι σας, κλιμάκιο της Διοίκησης του Δήμου μας θα σας μεταφέρει το Άγιο Φώς σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος.

Από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο καθένας την πίστη του μπορεί να την εκφράσει από το σπίτι του και δεν χρειάζεται οι δήμαρχοι να του μεταφέρουν στην οικία του το Άγιο Φως.

Αυξήθηκαν οι βεβαιώσεις για βοήθεια ηλικιωμένων στην επαρχία

Μπορεί οι πολίτες στην πλειονότητά τους να τηρούν πιστά τα μέτρα για τον περιορισμο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ωστόσο υπάρχει και μικρή μερίδα που επιμένει να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Ενδεικτικό είναι πως παρά την απαγόρευση αλλαγής τόπου μόνιμης κατοικίας, αλλά και τα νέα μέτρα για τη διέλευση από τα διόδια, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως την Τετάρτη παρατηρήθηκε μια ελαφρά αύξηση των βεβαιώσεων για βοήθεια ηλικιωμένων στην επαρχία!

Μπλόκα στα διόδια, στο εθνικό δίκτυο και στους παράδρομους

Η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει στα χέρια της χάρτες με τα ύποπτα σημεία και τους παράδρομους που μπορεί κάποιοι πολίτες να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να φύγουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα οριοθετηθούν συγκεκριμένα σημεία για μπλόκα.
Τουλάχιστον 16 σημεία πρόσβασης στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και τουλάχιστον άλλα 12 σημεία στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου θα έχουν μπλόκα, ενώ το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους νομούς της χώρας.
Αυστηροί έλεγχοι θα υπάρχουν και στα διόδια και αναμένεται να πέσουν πρόστιμα.

error: Content is protected !!