Είναι σήμερα γρηγορότερη η εξάπλωση της ιατρικής γνώσης από την πανδημία;

90424550 1426910607487869 6884939017662496768 n
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Γράφει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνης

KENT728X100

Η παρουσίαση ιατρικών άρθρων από τη μεθοδολογία μέχρι και τα αποτελέσματα, τον καιρό της πανδημίας, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από επίσημα χείλη μεταφέρει πληροφορίες που θα έπρεπε να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, τελικά και στο ευρύ κοινό.

Έτσι η ανακοίνωση για τη σύνδεση του ιού με υποδοχείς αφορούσε πειραματόζωα, η συζήτηση για νέα ή παλιά φάρμακα προκάλεσε την αναζήτησή τους από κάποιους, ενώ η αναφορά σε συμπτώματα όπως η ανοσμία, ή σε πιθανές σχετιζόμενες διαταραχές όπως οι νευρολογικές αύξησε την ανησυχία.

 Η βίαια εισβολή του κορωνοιού στη ζωή μας ακολουθήθηκε από καταιγιστική ιατρική ενημέρωση που πρέπει όμως να συζητείται , ίσως να αμφισβητείται και να αξιολογείται καθημερινά, αποκλειστικά στις κλινικές και τα εργαστήρια μας. Έτσι παράγεται η «χρήσιμη» γνώση από τους ειδικούς.

 Το ευρύ κοινό ενδιαφέρεται για το τέλος της πανδημίας για να αγκαλιάσει πάλι τους δικούς του ανθρώπους, το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έκλεισαν, τη δυνατότητα να ταξιδεύσει πάλι ή να κάνει διακοπές το καλοκαίρι. Η σύνδεση όλων αυτών των ερωτημάτων με την ανάπτυξη εμβολίων ή θεραπειών είναι αναπόφευκτη αλλά πολύ αβέβαιη, ειδικά όταν επιχειρείται από μη ειδικούς.

 Καθώς στη χώρα μας με τα εξαιρετικά μέτρα που έχουμε πάρει, φαίνεται να πλησιάζουμε προς τη λήξη του συναγερμού, όλοι όσοι είναι ή αισθάνονται ειδικοί, ας μη ξεχνάμε ότι τώρα που τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων μας είναι ακόμα κλειστά, να απαντάμε στα πραγματικά ερωτήματα των συνανθρώπων μας χωρίς να επιτείνουμε το άγχος και την αγωνία.

error: Content is protected !!