ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» – Επετειακή εξ αποστάσεως συνεδρία με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών

family photo 5o
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Με μότο «Μια πανδημία, μία ματαίωση…Αντιστεκόμαστε, Επικοινωνούμε!» και ένα σποτ στο οποίο ένας αετός ανοίγει τα φτερά του για να πετάξει επάνω ακριβώς από τη λέξη «Επικοινωνούμε», μια εικόνα με εμφανή αλληγορική σημασία», οι διοργανωτές του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» απαντούν με τον δικό τους τρόπο στην υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της. Έτσι, μετά την αναγκαστική αναβολή του προγράμματος που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη και να εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, οι συντελεστές της δράσης αποφάσισαν την ίδια ημέρα να οργανώσουν μία επετειακή εξ αποστάσεως συνεδρία (live session), στην οποία θα συμμετέχουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και φοιτητές από διάφορα σημεία του πλανήτη. 

KEN

Μήνυμα αισιοδοξίας στους νέους

«Καμία ημέρα ας μην πάει χαμένη» εξηγεί η ιδρύτρια και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Δ.Θ.Π. κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη, μετά από πολλά αιτήματα και επικοινωνία με τους φοιτητές μας, οι οποίοι εξέφρασαν τόσο τη νοσταλγία για τις προηγούμενες διοργανώσεις, όσο και τη σφοδρή επιθυμία να συνδεθούν ξανά με τους ανθρώπους του Δ.Θ.Π. και να επικοινωνήσουν, έστω και διαδικτυακά. Και η πανδημία δεν θα πρέπει να μας καταβάλει, για αυτό και θα καλύψουμε την ημέρα εκείνη με μία μεγάλη, αλλά εξ αποστάσεως αντάμωση».

Στην επετειακή αυτή συνεδρία θα συμμετέχουν συνολικά 70 εισηγητές και φοιτητές, οι οποίοι και θα εκφράσουν τις απόψεις μας για την πρωτοφανή κατάσταση την οποία όλοι μας βιώνουμε, αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας που θα απευθύνεται κυρίως στους νέους ανθρώπους. Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Τάσος Νούσιας, η Μαρία Χούκλη, η Μαρία Δεναξά, αλλά και ο κορυφαίος φιλέλληνας Gregory Nagy, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επικεφαλής του Center for Hellenic Studies στην Ουάσινγκτον. Το παρόν θα δώσουν Πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί από ελληνικά και ξένα ΑΕΙ. Πολύ σημαντική είναι και η παρουσία των δημοσιογράφων από ελληνικά και διεθνή μέσα (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία).

Μήνυμα του Πρ. Παυλόπουλου

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι σε κείμενό του για το 6ο Δ.Θ.Π. και τη συγκεκριμένη συνεδρία, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος ο οποίος στήριξε και συμμετείχε αδιάλειπτα στα προηγούμενα θερινά προγράμματα, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η θεματική του 6ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου ‘Η διαχρονία της ελληνικής γλώσσας. Ρίζες και προοπτική’ αποκτά σήμερα ιδιαίτερη επικαιρότητα, αν αναλογισθεί κανείς, μεταξύ άλλων, από την μια πλευρά ότι ο Πολιτισμός μας, ο Ελληνικός αλλά και ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, έχουν ανάγκη στήριξης ως προς την διατήρηση των βασικών αρχών και αξιών, που διασφαλίζουν την δυνατότητά του να υπερασπίζεται διαχρονικώς τον Άνθρωπο και, κυρίως, την κατά τον προορισμό του πνευματική του υπόσταση και δημιουργία.  Και, από την άλλη πλευρά, ότι η ελληνική γλώσσα είναι, όπως έχει αποδείξει η πορεία χιλιετηρίδων και με αμάχητα ιστορικώς και επιστημονικώς τεκμήρια, το καταλληλότερο μέσο αέναου εμπλουτισμού και γνήσιας έκφρασης του Πολιτισμού μας». 

«Το πρόγραμμα θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη»

«Δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να μεταβούμε στην  Κωνσταντινούπολη, ωστόσο όλοι μας νιώθουμε στο βάθος ότι βρισκόμαστε εκεί, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, την ανεπανάληπτη εστία πολιτισμού και εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι να επαναδιοργανώσουμε την μετάβασή μας και τις συνεδριακές διαδικασίες και σε συνεννόηση με τον Σχολάρχη κ. Δ. Ζώτο να έχουμε αυτό το προνόμιο το επόμενο διάστημα» καταλήγει η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ν. Τσιτσανούδη. Έως τότε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δ.Θ.Π. https://summerschool.ac.uoi.gr/6o-therino-panepistimio/6o-perilipseis-eisigiseon/ όπου έχει αναρτηθεί μία σύνοψη των εισηγήσεων και των μελετών που θα παρουσιάζονταν στην Πόλη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που οργανωνόταν δέκα μήνες αδιάλειπτα. 

error: Content is protected !!