Αχιλλοπούλειο: «Ζαλίζουν» οι αριθμοί του υγειονομικού υλικού στη μάχη κατά του Covid-19

Αχιλλοπούλειο 1024x480 1
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

«Ζαλίζουν» οι αριθμοί σε υγειονομικό υλικό στη μάχη κατά του covid-19  σε ένα Νοσοκομείο που μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει στα αρχικά του στάδια μόνο δύο θετικά κρούσματα και καθημερινά δέχεται και εξετάζει κυρίως μονοψήφια νούμερα ύποπτων περιστατικών. Πάνω από 700 χειρουργικές μάσκες την ημέρα χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού συμπεριλαμβανομένων των τραυματιοφορέων και 250 απλές στολές, ενώ χρειάζονται 100 μάσκες με ενεργό άνθρακα την ημέρα. Οι ειδικές στολές είναι μόνο για την ΜΕΘ και μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 20. Οι υπερωρίες έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο, αλλά άπαντες πληρώνονται στην ώρα τους.

KENT728X100 1

Το Νοσοκομείο έχει καλύψει τις ανάγκες του για την ώρα αλλά σύντομα θα απαιτηθεί επανεκτίμηση της κατάστασης. Φυσικά το ειδικό τμήμα που δημιουργήθηκε για την υποδοχή των ύποπτων κρουσμάτων αλλά και η δεύτερη ΜΕΘ με τα δύο εξοπλισμένα κρεβάτια μόνο για τον covid-19 θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες ακόμη. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα έγιναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με μία άψογη συνεργασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Γιατί όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «ο φόβος ενώνει τους ανθρώπους, και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κάνει πίσω».

Η συντονιστική επιτροπή που έχει συσταθεί, με πρόεδρο τον διοικητή του Νοσοκομείου και μέλη τους διευθυντές των κλινικών που εμπλέκονται στο θέμα της αντιμετώπισης διασποράς του covid-19, συνεδριάζει κάθε δύο ημέρες πλέον και κάνει αποτίμηση και προγραμματισμό.   Ο ίδιος ο διοικητής βρίσκεται εκεί από το πρωί ως το βράδυ καθώς οι υποχρεώσεις είναι παρά πολλές και επιπλέον η επικοινωνία με 5ηΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας αλλά και τον ΕΟΔΥ, τόσο για θέματα οργανωτικά όσο και αλληλοενημέρωσης, είναι πολύ συχνή.

Σε ότι αφορά στην επάρκεια του υγειονομικού υλικού, σε αυτό βοήθησε σημαντικά τόσο η 5η ΥΠΕ με τις κεντρικές της αποθήκες αλλά και μεγάλες εταιρείες που έκαναν τις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Σημαντική είναι φυσικά και η συνεισφορά των δωρητών που οι περισσότεροι επικοινωνούν με στελέχη του Νοσοκομείου και αφού πληροφορηθούν τις ανάγκες του προβαίνουν σε δωρεές.

Σε μία εποχή όπου το υγειονομικό υλικό ήταν το μοναδικό πρόβλημα παγκοσμίως με τις μάσκες να αλλάζουν χώρα προορισμού στον αέρα,  λίγο η τύχη και πολύ περισσότερο η συστράτευση όλων με τον ίδιο σκοπό  ό,τι αποθέματα υπήρχαν σε αποθήκες φαρμακευτικών εταιρειών, βρήκαν το δρόμος τους για το Νοσοκομείο Βόλου. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα, εκεί που τέλειωναν τα υλικά έρχονταν κούτες». Το κακό είναι ότι σε τέτοιους καιρούς η κερδοσκοπία ανθεί. Οι απλές χειρουργικές μάσκες από 0,50 ευρώ η μία τώρα κοστίζει 1,10 ευρώ ενώ αυτές με τον ενεργό άνθρακα 8 ευρώ η μία. Τη στιγμή που στο Νοσοκομείο ξοδεύονταν 1000 μάσκες ενεργού άνθρακα το χρόνο, τώρα χρειάζονται 100 τουλάχιστον το 24ωρο. Θέμα θα προκύψει με τους αναπνευστήρες, καθώς για την ώρα το Νοσοκομείο καλύπτει τις δύο ΜΕΘ, μία εκ των οποίων για τον Covid-19, αλλά υπάρχει μεγάλη έλλειψη καθώς οι περισσότερες εταιρείες καλύπτουν αυτή την περίοδο τις ανάγκες των ΗΠΑ και απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να ικανοποιηθεί μία παραγγελία.

Το Νοσοκομείο ενισχύθηκε επίσης με 14 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό με συμβάσεις και χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας αλλά και νοσηλευτές από το πρώην ΙΚΑ Βόλου και αναμένονται άλλοι οκτώ. Κυρίως οι νοσηλευτές αυτοί απασχολούνται στην προδιαλογή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Συνολικά το Αχιλλοπούλειο διαθέτει πέντε θαλάμους αρνητικής πίεσης και δύο ειδικά διαμορφωμένα κρεβάτια ΜΕΘ ενώ τα ύποπτα κρούσματα εξετάζονται εκτός Νοσοκομείου σε ειδικά διαμορφωμένο container.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «εμείς έχουμε υγειονομικό υλικό και προσωπικό για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες διερεύνησης και νοσηλείας κάποιων περιστατικών, όπως πάει τώρα ο ρυθμός. Αν ήταν διπλάσιος ή τριπλάσιος, πιθανώς δεν θα μπορούσαμε. Μην ξεχνάτε ότι στο Νοσοκομείο συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όλα τα τμήματα».

 

 

πηγη

error: Content is protected !!