Σύλλογος Υπαλλήλων Λάρισας: Προγραμματίζει ξανά παρεμβάσεις σε Σούπερ Μάρκετ

EKL EKL

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας αναφέρει τα εξής:

Στις 15 Απριλίου, ημέρα πανελλαδικής δράσης στα σούπερ μάρκετ, ακούστηκε δυνατά  η φωνή και τα δίκαια αιτήματα των χιλιάδων εργαζομένων στα super market. Των συναδέλφων μας που σε συνθήκες πανδημίας δουλεύουν κάτω από εξαντλητικούς ρυθμούς, πλήρως εκτεθειμένοι στον ιό με ωράρια λάστιχο, τα οποία αλλάζουν ακόμα και στη διάρκεια της βάρδιας.

Στις 15 Απρίλη, φάνηκαν οι δυνατότητες που έχουν οι εργαζόμενοι όταν παλεύουν οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία τους. Χιλιάδες εργαζόμενοι πανελλαδικά, όπως και στην πόλη μας, ένωσαν τη φωνή τους για να πουν πως δεν δέχονται να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Οι παρεμβάσεις σε δεκάδες καταστήματα που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του σωματείου μας, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, από άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς, από την Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και από τους καταναλωτές, μας εξοπλίζουν με δύναμη για την συνέχεια.

Στις 28 Απριλίου κλιμακώνουμε  ακόμα  πιο μαχητικά! Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας, ενώνει την φωνή του με τα δεκάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες πανελλαδικά και συμμετέχει στη μέρα δράσης των σωματείων στις 28/4.

Να μην μείνει κανένας εμποροϋπάλληλος μόνος του στην πανδημία και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Να μην δεχτούμε να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τα σπασμένα. Να μην επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους! Δεν πρέπει να γίνουμε ξανά τα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στην ανάπτυξη που οραματίζονται.

Η πρόσφατη απόφαση για παράταση του διευρυμένου ωραρίου στα σούπερ μάρκετ έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και αποδεικνύει πως τα μέτρα αυτά ήρθαν για να μείνουν. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου έχει στηθεί εδώ και καιρό ένας χορός εκατομμυρίων για την θωράκισή τους:

Από την μία τα σούπερ μάρκετ που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ κερδοφορίας, με πάνω από 32% αύξηση του τζίρου τους το τελευταίο μόνο διάστημα.

Από την άλλη για τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που συνεχίζουν να κερδίζουν μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και με το ζεστό χρήμα που τους προσφέρει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα κέρδη τους. Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια οι εργαζόμενοι να «συνηθίσουν» στην νέα κατάσταση, με ακόμα λιγότερα δικαιώματα, με ευελιξία στο χώρο και στον χρόνο εργασίας, με μειωμένους μισθούς και άδειες.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, μετά από βδομάδες δουλειάς μέχρι εξαντλήσεως, με το ωράριο να γίνεται λάστιχο, με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους, το μόνο που είδαν είναι… άφθονα «ευχαριστώ» και κάποιες δωροεπιταγές – ψίχουλα, τις οποίες κάποιοι δεν δικαιούνται επειδή είχαν αναρρωτικές άδειες ή άδειες ειδικού σκοπού.

Στις λίστες των ανέργων θα προστεθούν όσοι συνάδελφοι έπιασαν δουλειά αυτή την περίοδο με συμβάσεις λίγων ημερών στα σούπερ μάρκετ, όσοι δηλαδή έβγαλαν το φίδι από την τρύπα. Το ίδιο θα συμβεί και με πολλούς ακόμα που δουλεύουν για χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ενημερώνονται από την εργοδοσία ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Η πλειοψηφία από εμάς καλείται  να ανταπεξέλθει 1,5 μήνα με τα 800 ευρώ, ενώ κάποιοι ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε αυτά τα 800 ευρώ.   Το μέλλον αβέβαιο, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Κυβέρνηση και εργοδοσία με το βλέμμα στραμμένο στην “επόμενη μέρα” και στην “επανεκκίνηση” της οικονομία τους, ετοιμάζουν νέα, πιο σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους.

Εμείς ετοιμάζουμε τη δική μας απάντηση! Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας μας, των οικογενειών μας, όλου του λαού, υπερασπιζόμαστε όλα τα  δικαιώματα μας, σηκώνουμε το ανάστημα μας στην εργοδοτική τρομοκρατία, απορρίπτουμε τα καλέσματα της κυβέρνησης περί “εθνικής ομοψυχίας”.

Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, στο Σύλλογο Υπαλλήλων –  Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας. Στις 28 Απρίλη, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, το σωματείο μας προγραμματίζει παρεμβάσεις για ακόμη μία φορά, σε καταστήματα super market  της πόλης μας.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ  ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 4
error: Content is protected !!