«Όχι βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων»

2858881
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2020, 14:48

728X100 3 1

Για το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε ο τομεάρχης Παιδείας, κ. Νίκος Φίλης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την λειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Βλέπουμε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ομόφωνη άποψη. Ακόμα και ο νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο κ. Μόσιαλος, λέει να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου, για να δοθούν οι εξετάσεις. Γνώμη μου συνεπώς είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Σε άλλες χώρες που ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία, υπάρχει άλλη κτηριακή υποδομή όπως επίσης η δυνατότητα για μεγάλο αριθμό τεστ. Στο Βέλγιο για παράδειγμα, γίνονται πλέον 25.000 τη μέρα. Στην Ελλάδα έχουν γίνει 65.000 από την αρχή της κρίσης».

Αναρωτήθηκε πώς μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία όταν δεν είναι γνωστή η πορεία της επιδημίας στη χώρα.

«Έχουν τα σχολεία μας σε όλη τη χώρα τους χώρους, τις τάξεις, τα προαύλια που πρέπει, ώστε να τηρηθούν υγειονομικά μέτρα; Δεν το νομίζω. Επίσης, σημαντικό: στα αστικά κέντρα η πλειοψηφία των καθηγητών και δασκάλων είναι μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα. Δεν γίνεται κατανοητό ότι αυτός ο κόσμος θα κινδυνεύσει; Έχω λοιπόν όπως σας είπα σοβαρές επιφυλάξεις για το βεβιασμένο άνοιγμα και κλείνω προς το υπό προϋποθέσεις άνοιγμα της Γ’ Λυκείου για εξετάσεις και φυσικά των πανεπιστημίων για τις εξετάσεις των τελειοφοίτων, όπου οι αποστάσεις και τα λοιπά προφυλακτικά μέτρα μπορούν να τηρηθούν πιο εύκολα».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι, δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουν για μόλις 20 ημέρες τα δημοτικά και τα γυμνάσια σχολεία.

«Τα γυμνάσια, τα δημοτικά, οι λοιπές τάξεις του Λυκείου, τι νόημα έχει να ανοίξουν για 20 μέρες; Αν μάλιστα πηγαίνουν μέρα παρά μέρα σχολείο τα παιδιά… Για δέκα μέρες στο σχολείο όλες κι όλες ως το καλοκαίρι, θα ρίξουμε ζαριά; θα πάρουμε τέτοιο ρίσκο; Το Σεπτέμβριο, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η κατάλληλη προετοιμασία όλο το καλοκαίρι, η βελτίωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τότε το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου σε στέρεες βάσεις. Είναι μεγάλη η ευθύνη αν γίνει τώρα μια κίνηση που συμβάλλει σε πισωγύρισμα». 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2020, 14:48

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!