Λίμνη Κάρλα: Ο παράδεισος δίπλα στον Βόλο – Δείτε συγκλονιστικές εικόνες [Β’ μέρος]

Στιγμιότυπο 2020 05 01 9.03.10 πμ
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

 Λίμνη Κάρλα: η ιστορία της χάνεται στα βάθη των προϊστορικών αιώνων….

KENT728X100

Σχηματίστηκε από τεκτονικό βύθισμα της πρώτης περιόδου της τεταρτογενούς εποχής, όπου εναποτέθηκαν τα πρώτα λιμναία ιζήματα.

 Ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα με το όνομα Βοιβηίς και πρωταγωνίστησε σε πληθώρα μυθολογικών έργων, όπως η σύγκρουση Κενταύρων- Λαπιθών, η καταδίωξη της Βριμώ από τον Ερμή και οι έρωτες του θεού Απόλλωνα που «γέννησαν» το φημισμένο γιατρό της αρχαιότητας Ασκληπιό. Η λίμνη υμνήθηκε από τον Όμηρο, τον Πίνδαρο και τον Στράβωνα.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ Α’ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ

Στα μεσαιωνικά χρόνια ονομάστηκε Κάρλα. Κατά την τουρκοκρατία καλείται Κάρλα Σου ή Κάρλα Γκιόλ. Από το ντόπιο πληθυσμό αναφέρεται κυρίως με το όνομα Βάλτος.

Το ρολόι του χρόνου σταμάτησε απότομα τη δεκαετία του 1960, όταν το ελληνικό κράτος αποφάσισε την αποξήρανσή της. Μία καταστροφική για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες απόφαση, που εδώ και δεκαετίες προσπαθούσε να αναιρέσει.

Τελικά, χάρη στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρότι το έργο κινδύνεψε αρκετές φορές με ακύρωση, ένα μέρος της λίμνης αναδημιουργήθηκε.

Σήμερα, η λίμνη που βρίσκεται σε απόσταση μόλις είκοσι λεπτών από το κέντρο του Βόλου φιλοξενεί χιλιάδες είδη σπάνιων ζώων και πτηνών. Ομάδες παρατηρητών φτάνουν στην περιοχή για να παρατηρήσουν έναν υπέροχο παράδεισο, δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πόλεις της χώρας.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε με τον φακό του ο Αλέξανδρος Οικονομίδης:

error: Content is protected !!