ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας συμπαραστέκεται στον κλάδο Εστίασης και Διασκέδασης

ΣΥΡΙΖΑ 1024x764 1024x764 1
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει οτι συμπαρίσταται στα αιτήματα των ιδιοκτητών του κλάδου της Εστίαση.

KENT728X100 1

Ειδικότερα:

«Η σημερινή συμβολική κινητοποίηση «Άδειες Καρέκλες» που πραγματοποιείται σε όλη την χώρα, και στον Βόλο, φανερώνει την απόγνωση καταστηματαρχών και εργαζομένων οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μένουν κλειστές εδώ και δύο μήνες.

Αλλά το κυριότερο, να μένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι αντιμέτωπες με το φάσμα του οριστικού λουκέτου.  Με τις προβλέψεις για την φετινή τουριστική σεζόν να καθίστανται ιδιαίτερα απαισιόδοξες, το πρόβλημα για δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτές παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι προτάσεις “ασπιρίνες” των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών -που ακόμη «εξετάζονται»- και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για απόδοση περισσότερων τετραγωνικών σε δημόσιους χώρους για τραπεζοκαθίσματα δεν συνιστούν λύση.

Αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων των καταστημάτων εστίασης δεν υπάρχουν επιπλέον τετραγωνικά για να διατεθούν αλλά κυρίως επειδή οι επαγγελματίες δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των ήδη σωρευμένων χρεών σε ενοίκια, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές, ζητήματα που ο Πρωθυπουργός δεν έθιξε καν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα από την αρχή της κρίσης της πανδημίας είχε ζητήσει από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων, με την οποία θα καλυφθούν ως το τέλος του έτους οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών προς τους δήμους ώστε να στηριχθούν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι θέσεις εργασίας.

Παράλληλα κατόπιν διαβούλευσης με την ΚΕΔΕ, εδώ και έναν μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε τις προτάσεις του στην κυβέρνηση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τα εξής:

– Στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών ως το τέλος του χρόνου και αντικατάσταση των εσόδων από ενίσχυση των ΚΑΠ ή του ΠΔΕ.

– Ρύθμιση για την καταβολή μισθωμάτων, σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή καταβολής.

– Απαλλαγή τελών χρήσης για τραπεζοκαθίσματα.

– Ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για επαγγελματική χρήση που έχουν λήξει ή λήγουν ως το τέλος του έτους, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ σε περίπτωση που η επαγγελματική δραστηριότητά των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει τα εν λόγω ακίνητα έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID-19.

Αυτά τα μέτρα στήριξης η κυβέρνηση όφειλε να τα είχε πάρει άμεσα. Η ατολμία της και η κωλυσιεργία της στην λογική του «βλέποντας και κάνοντας», δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η κατάσταση να καταστεί μη αναστρέψιμη στον χώρο της εστίασης, με τεράστιες επιπτώσεις στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών του κλάδου εστίασης και διασκέδασης και των εργαζόμενων σε αυτόν, που εκφράζουν την αγωνία και τα αδιέξοδα ενός ολόκληρου τομέα της οικονομίας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.»

error: Content is protected !!