Βόλος: Κοσμοσυρροή στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου – Τι λένε οι ειδικοί

96360234 10219902085334336 8465167175030669312 n
stergiou
fotou
728x110 3

Στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, στα γνωστά “πεζούλια” της παραλίας του Βόλου βρέθηκαν χθες περίπου 200 άτομα, όλοι νεαροί όλοι 15 με 25, οι οποίοι κάθονταν ήσυχα και κουβέντιαζαν, όπως κάνουν κάθε μέρα.

728X100 3

 Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που τήρησαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, αφού όπως φαίνεται στις εικόνες, οι αποστάσεις δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο.

Λίγοι είναι, δε, εκείνοι που φορούσαν μάσκες.

Επιπόλαιη συμπεριφορά ή άγνοια; Το αποτέλεσμα είναι πολίτες να μην υπολογίζουν τα μέτρα που έχει θέσει η κυβέρνηση και να ρισκάρουν ένα νέο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού με δραματικά αποτελέσματα.

Στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας του κορωνοϊού στην χώρα μας και ενώ είναι προ των πυλών άνοιγμα μπαρ και καταστημάτων, τέτοια περιστατικά -αν και μεμονωμένα- δημιουργούν προβληματισμό.

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ένα νέο lockdown είναι αναπόφευκτο.

Οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους αποτελούν υγειονομική βόμβα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και σε εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας. Μάλιστα οι επιστήμονες δίνουν συχνά το παράδειγμα της Ιταλίας με αντίστοιχα πάρτι να δημιουργήσουν δεκάδες περιστατικά της νόσου και να προκαλέσουν την τραγωδία που ακολούθησε αλλά και της Αυστρίας όπου πάνω από 1.000 άτομα μολύνθηκαν σε τέτοιες συναθροίσεις.

Τούντας: Σε ανοιχτό χώρο δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση

Την επικινδυνότητα των δημόσιων συναθροίσεων επισήμανε με αυστηρότητα ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το φαινόμενο είναι επικίνδυνο καθώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού σε κάποιον από τους παρευρισκόμενους.

Οι εκρήξεις επιδημίας που αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν σε κλειστές δομές και γι’ αυτό κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως τα κρούσματα, να τα ιχνηλατήσουν και να τα απομονώσουν.

«Όταν είμαστε σε ανοιχτό χώρο, αυτή η ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει» εξήγησε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως «αν υπάρξει ένα άτομο μολυσμένο και μεταδώσει σε άλλα άτομα σε ανοιχτό χώρο τον ιό, δεν θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα άτομα αυτά ώστε να τα απομονώσουμε και να περιορίσουμε την τοπική έκρηξη της επιδημίας, η οποία μπορεί να μεταφερθεί μετά ευρύτερα στην κοινότητα».

Δείτε εικόνες:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εικόνες: Τούλα Κεκάτου

error: Content is protected !!