Εκδήλωση για τη «Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών» στον Βόλο [εικόνες]

9 5 Volos1
milonas 728x90 1
728x110 2

 Έξω από το κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, απέτισαν φόρο τιμής στους κομμουνιστές που φυλακίσθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στο σημείο από τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τη φασιστική οργάνωση ΕΑΣΑΔ, που δημιουργήθηκε και καθοδηγήθηκε από τους βιομήχανους του Βόλου και εκπροσώπους των αστικών κομμάτων της εποχής.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Θανάση Βογιατζή, πρόεδρο του Δ.Σ. παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Αιμιλία Τρουλλινού, μέλους του Τ.Γ. Μαγνησίας του ΚΚΕ.

 Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος με κατάληξη την Πλατεία Ελευθερίας.

 Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της Αιμιλίας Τρουλλινού:

Για το μήνυμα της σημερινής μέρας

Με την εκδήλωσή μας τιμάμε τα 75 χρόνια της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τα εκατομμύρια θυμάτων από τον φασισμό-ναζισμό. Τιμάμε όσους απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή, στη μάχη για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς πόλεμο και εκμεταλλευτές.

Σήμερα, ημέρα τιμής και υπόκλισης στα εκατομμύρια νεκρών που έπεσαν στη μάχη για την ήττα του ναζισμού, έχουμε κάθε λόγο να στείλουμε παντού το διαχρονικό μήνυμα της νίκης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας.  Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά είναι ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός. Αταλάντευτα συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή, με την εργατική τάξη και το λαό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αταλάντευτα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην επιτυχία αυτού του σκοπού.

   Το ΚΚΕ είναι περήφανο που αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη, τον καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Σε όλο το διάστημα της τριπλής κατοχής, το ΚΚΕ έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, τα χιλιάδες μέλη του, που με την ηρωική τους δράση και θυσία έγραψαν κάποιες από τις χρυσές σελίδες της 100χρονης ιστορίας του, συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου.  Η πάλη του ΚΚΕ σε όλη τη δεκαετία 1940-1949, ο Δεκέμβρης του 1944, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας συνιστά τη μεγαλύτερη προσφορά του Κόμματός μας στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη μεγαλύτερη συμβολή του στη δράση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος τον 20ο αιώνα.

Για τον χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και για τον φασισμό

Η 9η Μάη, όσο αντιδραστική και αντιεπιστημονική προσπάθεια και αν κάνει η ΕΕ, είναι χαραγμένη στις καρδιές όλων των λαών, που υποφέρουν από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, ως ο θρίαμβος της ΕΣΣΔ απέναντι στο ναζιστικό τέρας, ένας θρίαμβος που σφραγίστηκε με πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς, τη στιγμή που οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου παρείχαν σημαντική βοήθεια στη ναζιστική Γερμανία. Σκοπός τους δεν ήταν άλλος από το να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

   Η συντριβή του ναζισμού έγινε κατορθωτή χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, στα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, που έδωσαν τη δυνατότητα σε μια καθυστερημένη χώρα απόλυτα και σχετικά – συγκριτικά με σήμερα- να  μεγαλουργήσει, να αυξήσει την παραγωγικότητα της με σκοπό την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό.

    Όλη η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποδεικνύει περίτρανα πως ο φασισμός-ναζισμός είναι γέννημα-θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, άλλωστε και ο ίδιος ο Χίτλερ στηρίχθηκε από γερμανικά και όχι μόνο μονοπώλια για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Γι’ αυτό, τον φασισμό δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά, ούτε το αστικό κράτος ή τα αποκαλούμενα αντιφασιστικά μέτωπα, που τελικά λειτουργούν σαν πλυντήριο για τα κόμματα του συστήματος.  Δεν είναι όμως ανίκητος. Ο Μπρεχτ έγραφε ότι «ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή». Μόνος ικανός αντίπαλος είναι η οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, που με μπροστάρηδες του κομμουνιστές ανοίγει τον δρόμο σήμερα ώστε να μπει επιτέλους ένα τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων.

Για την Κίτρινη Αποθήκη και τη διαστρέβλωση της ιστορίας από μερίδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Η εκδήλωσή μας σε τούτο δω τον χώρο, που αποτελεί μαζί με τόσους άλλους σύμβολο αγώνα, πίστης και αφοσίωσης σε ανώτερες αξίες και ιδανικά, ανειρήνευτης πάλης απέναντι στον ταξικό εχθρό, σηματοδοτεί και μια ακόμα πλευρά, που θέλουμε να αναδείξουμε. Πριν από δυο χρόνια, υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης της Κίτρινης Αποθήκης για την στέγαση της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο οδοστρωτήρας του πανεπιστημίου – επιχείρηση, όπου η μόρφωση πουλιέται και αγοράζεται και η έρευνα υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, ακόμα και έναν χώρο με τέτοια ιστορική σημασία. 

   Ο πανεπιστημιακός οδοστρωτήρας  όπως γκρεμίζει ιστορικής σημασίας κτίρια, επιχειρεί ταυτόχρονα να γκρεμίσει και να διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια. Στο όνομα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και με αντιεπιστημονικό τρόπο, οι τοπικές μαρτυρίες και τα ατομικά βιώματα ανάγονται σε ιστορικά τεκμήρια, προσαρμόζονται στις δικές τους στοχεύσεις να ξαναγράψουν την ιστορία, να σβήσουν την ταξική πάλη που κινεί την ιστορική εξέλιξη, αποτρέποντας κάθε σκέψη για να περάσει η ανθρωπότητα μέσα από τη συνειδητή δράση των μαζών σε ένα ανώτερο, κοινωνικο-οικονομικό σύστημα. Όπως λένε οι ίδιοι, “η ιστορία από τα κάτω εκδημοκρατίζει”, με άλλα λόγια να υποταχθεί η ιστορία και η μνήμη στην επιδίωξή τους να εξαγνιστεί ο καπιταλισμός, να παρουσιαστεί με πιο ανθρώπινο, πιο δημοκρατικό πρόσωπο. Γι’ αυτό, ο ρόλος των κομμουνιστών διαστρεβλώνεται, η ιστορία εμφανίζεται ως απλές εμπειρίες ανθρώπων, μακριά από ιδεολογίες και τάξεις.

  Έχει, λοιπόν, ξεχωριστή σημασία να διαφυλαχθεί ακέραιος ο χαρακτήρας του κτιρίου της Κίτρινης  Αποθήκης και η ιστορική μνήμη, με τη δημιουργία κατάλληλου χώρου αφιερωμένου στην Εθνική Αντίσταση, με ευθύνη της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στη διαμόρφωσή του, προσβάσιμου και ανοιχτού σε όλους.  Είναι απάντηση στην επιχείρηση να  φέρουν την ιστορία στα μέτρα του συστήματος και συμβολή στο να μάθουν τα νέα παιδιά την αλήθεια που σκόπιμα αποκρύπτεται.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

   

Για τις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης

   Σε συνθήκες σχετικά πρωτόγνωρες λόγω της πανδημίας, αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός. Το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί γύρω από αυτό είναι οι μεγάλοι ένοχοι για τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων υγείας , για τον παγκόσμιο πόλεμο ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και μεγάλες εταιρείες  για το φάρμακο και το εμβόλιο, για τις εκατόμβες νεκρών σε χώρες-βιτρίνα του καπιταλισμού. Οι λαοί καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα για μια ακόμα οικονομική κρίση,   η οποία δεν είναι ουρανοκατέβατη ούτε την προκάλεσε η πανδημία. Και αυτή η καπιταλιστική κρίση, την οποία ασφαλώς επιτάχυνε η εκδήλωση της πανδημίας, έχει τη γνωστή αιτία: Τις αντιφάσεις του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, την τεράστια συσσώρευση κεφαλαίων που δεν βρίσκουν κερδοφόρες διεξόδους.

Αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις για ακόμα μεγαλύτερο βάθος της κρίσης στην ελληνική οικονομία – εξαιτίας και της περιβόητης «εξωστρέφειας» βασικών κλάδων, όπως ο Τουρισμός – αποκαλύπτουν ότι καμιά αξία δεν πρέπει να δίνουν οι εργαζόμενοι στα λόγια περί «βιώσιμης» και «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, που δεν πρόκειται να υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα. Αυτή την πείρα πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να βρει τοίχο το κάλεσμα κυβέρνησης και αστικών κομμάτων για νέες θυσίες, προκειμένου «γρήγορα να επανέλθουμε στο ξέφωτο». Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος, οι συγκλονιστικές συμβολικές συγκεντρώσεις την ημέρα της Πρωτομαγιάς, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, έστειλαν δυνατό μήνυμα αντίστασης απέναντι στην προσπάθεια κυβέρνησης και κεφαλαίου να φορτώσουν στις πλάτες μας τα σπασμένα και της νέας κρίσης. Ήταν προσχηματική η απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει τη μέρα της Πρωτομαγιάς μια εβδομάδα μετά και, πάνω απ’ όλα, είχε στόχο να επιβάλει γενικό σιωπητήριο, να σιγήσουν οι διεκδικήσεις των εργατών.

Ο αγώνας για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται τώρα πρέπει να δυναμώσει! Απέναντι στην επίθεση που κλιμακώνεται, το σύνθημα «Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους!» μπορεί να εκφράσει ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, στον αγώνα για να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, να μπουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα. Για να δυναμώσει η αντεπίθεση ενάντια στο σάπιο σύστημα, στα μονοπώλια, ενάντια στο κράτος και την ΕΕ, που στηρίζουν τα κέρδη τους. Ιδιαίτερα μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα,  οι κομμουνιστές δίνουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή για μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, για την υπεράσπιση των μορφωτικών τους δικαιωμάτων.

error: Content is protected !!