Αυξημένος κίνδυνος ενός σκληρού Brexit

2864814
stergiou
fotou
728x110 3


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Μαΐου 2020, 00:48

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε σε συνέντευξή του το Σάββατο ότι ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού ολοένα να αυξάνεται καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειώσει σχεδόν καμία πρόοδο.

Η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε. τον Ιανουάριο και πλέον οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες επικεντρώνονται στην επίτευξη μιας νέας, διμερούς εμπορικής συμφωνίας μόλις λήξει η μεταβατική περίοδος στα τέλη του έτους. Ωστόσο οι συνομιλίες περιήλθαν γρήγορα σε αδιέξοδο μόλις ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους.

“Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Βρετανία απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την πολιτική διακήρυξη στην οποία συμφωνήσαμε από κοινού και η οποία αφορά βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων”, επεσήμανε ο Μάας μιλώντας στην Augsburger Allgemeine.

“Αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι οι διαπραγματεύσεις είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο, όπως αυτό παρουσιάζεται στην πολιτική διακήρυξη”, πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε εξάλλου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών ούτε για το πώς θα μπορέσει να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία αλλά ούτε και για το αν οι διαπραγματεύσεις μπορούν να παραταθούν μετά το τέλος του έτους.

“Η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να παρατείνει την προθεσμία”, εξήγησε ο Μάας. “Αν αυτό δεν αλλάξει, στο τέλος του έτους θα πρέπει εκτός από τον κορονοϊό να αντιμετωπίσουμε και το Brexit”.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε την Παρασκευή ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει καταστήσει το ήδη δύσκολο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων “σχεδόν αδύνατο”, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν εύλογο να υπάρξει παράταση στις συνομιλίες.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Μαΐου 2020, 00:50

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!