Το ΚΚΕ για τα περιβαλλοντοκτόνα μέτρα της κυβέρνησης και τη ΟΕΔΑ Βόλου

20200511 121133
milonas 728x90 1
728x110 2

«Το έγκλημα, που έχει μετατρέψει τον Βόλο σε αποτεφρωτήρα με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, συνεχίζεται με την κατασκευή μονάδας παραγωγής του «εναλλακτικού» καυσίμου από αποξηραμένα σκουπίδια, το SRF, στο ΧΥΤΑ Βόλου» αναφέρουν τα στελέχη του ΚΚΕ στη Μαγνησία και συνεχίζουν:

«Όπως ήδη έχουμε καταγγείλει, οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι εξελίξεις, που φέρουν την υπογραφή και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν την υπογραφή της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού στο Βόλο και στην Μαγνησία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων.

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ έχει απευθύνει κάλεσμα στο βολιώτικο λαό για οργάνωση του αγώνα του ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική. Στην ουσία πρόκειται για στρατηγική που ανοίγει το δρόμο στο κεφάλαιο για «πράσινες» επενδύσεις, αξιοποιώντας όλη την αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία, που έχουν χτίσει οι αστικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε. Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή, αντιταχθήκαμε στην προπαγάνδα περί «ελέγχων», περί «νομιμότητας» των επενδύσεων, στις κατασκευασμένες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στα δήθεν «όρια» προστασίας που ανεβοκατεβαίνουν κατά παραγγελία.  

Διοξίνες, φουράνια, υδράργυρος, οξείδια του άνθρακα και του αζώτου, αρσενικό, ακτινοβολία και μια σειρά άλλα δηλητήρια στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, στην διατροφική αλυσίδα,μπαίνουν κάτω από το πρίσμα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και των ανταγωνισμών των μονοπωλίων.

Πρόκειται για εγκλήματα διαρκείας, τα οποία, πριν λίγες μέρες στη βουλή, ήρθε να επεκτείνει ακόμα ένας νόμος έκτρωμα για το περιβάλλον. Ένας νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος, με βάση κατευθύνσεις της ΕΕ, κυριολεκτικά γραμμένος από τον ΣΕΒ, που το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων τακτοποιεί επενδυτικές «εκκρεμότητες» των βιομηχάνων. Παραδίδει βουνά, λίμνες, δάση και θάλασσες βορά στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, μπροστά και στη νέα καπιταλιστική κρίση.Νομιμοποιεί αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, διατηρεί τις καταπατήσεις ακόμα και μέσα σε ρέματα, εξού και δικαίως αποκαλείται «νόμος πυρομανής». Ακυρώνει το όποιο καθεστώς προστασίας σε περιοχές Natura και επιταχύνει την αδειοδότηση επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

Η κυβέρνηση της ΝΔ με απέραντο θράσος βαφτίζει «περιβαλλοντική προστασία» τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους, που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες, τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά με τα οποία γεμίζει η χώρα, την κατάργηση – μέσα σε μια νύχτα – του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

Επιπλέον, ενισχύει τα “δωράκια” στους δημάρχους και τους εργολάβους για την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας Καθαριότητας, δίνοντας το δικαίωμα σε ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό (απορριμματοφόρα, ανοιχτά φορτηγά κ.λπ.) να αναλαμβάνουν την αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων, ογκωδών αντικειμένων κ.ά. νοικιάζοντας τα οχήματα των δήμων!». Επίσης, επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τις αυθαίρετες και παράνομες χωρίς άδεια εγκαταστάσεις Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που μετατρέπονται σε «σκουπιδότοπους».

Απ’ αυτά τα «πράσινα» έργα και τις επενδύσεις δεν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Ενώ για το κεφάλαιο ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας, και μάλιστα με κρατική στήριξη, για το λαό ακριβαίνει το ρεύμα και η ποιότητα ζωής και η υγεία τουυποβαθμίζεται.Είναι πρόκληση να επικαλείται η κυβέρνηση την «περιβαλλοντική προστασία» και την «καθαρή Ενέργεια», όταν με τον νέο νόμο ξεμπλοκάρει καταστροφικές για το περιβάλλον επενδύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιχείρηση «απολιγνιτοποίησης»,  με το λαόχαμένο και κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Για τα κέρδη του «πράσινου κεφαλαίου», για να προχωρήσουν επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που τις χρυσοπληρώνει ο λαός, κλείνουν σύγχρονες μονάδες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο λαός καταδικάζεται σε ενεργειακή φτώχεια, πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα και τη θέρμανση, ήδη έχουμε αυξημένα τιμολόγια στην τηλεθέρμανση, δέχεται χτύπημα στιςεργασιακές σχέσεις, πετιέται στην ανεργία εργατικό και επιστημονικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης.Είναι γελοία τα προσχήματα που επιστρατεύονται, περί προστασίας του περιβάλλοντος, όταν στον κυβερνητικό σχεδιασμό υπάρχει η γενίκευση της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών, στις τσιμεντοβιομηχανίες και για παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας, που θα μετατρέψουν πολλές περιοχές της Ελλάδας σε «θάλαμο αερίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη «φιλότιμη» προσπάθεια να φιλοτεχνήσει φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, δεν μπόρεσε, «στρίβοντας διά της αποχής» από την ψηφοφορία, να συγκαλύψει τα εγκλήματα που υπηρέτησε ως κυβέρνηση! Η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και το εργοστάσιο SRFστο Βόλο,οι περίφημες «οικιστικές πυκνώσεις»,εφεύρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα κτίσματα, η επιχείρηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Ν. Πήλιο, η μετατροπή του Βόλου σε πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, και τόσα άλλα, έχουν την υπογραφή του! Με την πολιτική του συνεχίστηκε η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών εκλεκτών περιβάλλοντος και της επιθεώρησης εργασίας, η απουσία τακτικών ελέγχων σε μια σειρά βιομηχανίες, και στη Μαγνησία, όπως σε εργοστάσια ανακύκλωσης, στην ΑΓΕΤ, στο λιμάνι, σε μεταλλοβιομηχανίες, κ.ά. Η μυρωδιά καμένου πλαστικού, εδώ και χρόνια, στην πόλη προκαλεί ανησυχητικά ερωτηματικά; Είναι ντροπή να παριστάνουν, τώρα, τους «σωτήρες» του περιβάλλοντος! Είναι συνυπεύθυνοι με τη σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα και τους εντολοδόχους τους στην τοπική κοινωνία και στην διοίκηση για επικίνδυνη υγειονομική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών. 

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίος ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση να ψηφίσει το νόμο, μέσα στην πανδημία, στα σκοτεινά, ένανομοθετικό τερατούργημα που είχαν στα συρτάρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι και δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ο λαός με την πάλη του δεν πρέπει να αφήσει να ολοκληρωθούν τα σχέδιά τους, γιατί οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές. Ο αγώνας σωματείων και φορέων ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα για τα κέρδη του κεφαλαίου, οι κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των λαϊκών οικογενειών, αποτελούν παρακαταθήκη για πιο αποφασιστική συνέχεια.

Για Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου

Η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου, σύμφωνα με την ΜΠΕ, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΠΕΠ Θεσσαλίας και  του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» (Ε.Π.ΠΕΡ.) με 41.000.000 € και το λειτουργικό κόστος θα φθάνει στα 2.800.000 €..  Κόστος που θα μετακυλίεται στις πλάτες των κατοίκων των δήμων Βόλου και της υπόλοιπης Μαγνησίας. Η ΟΕΔΑ, από τους περίπου 100.000 τον εισερχομένων ΑΣΑ στο ΧΥΤΑ Βόλου, θα επεξεργάζεται 50.592 τόνους ετησίως αστικά στερεά απόβλητα και 15.200 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα. Από τα αστικά απόβλητα θα παράγονται ετησίως 18.209 τόνοιSRF, για την  καρκινογόνα καύση στην τσιμεντοβιομηχανία.

Η σημερινή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και οι δημοτικές αρχές Βόλου και των άλλων δήμων της Μαγνησίας, προσπαθούν να ντύσουν την εγκληματική πολιτική τους, με δήθεν φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, βαφτίζοντας ως «εναλλακτικά» τα σκουπίδιαγια την καρκινογόνα καύση.

Ο σχεδιασμός κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Βόλο, ανάμεσα 45 νέες μονάδες που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την επόμενη πενταετία και των 17 μέσα στο 2020, εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Οι Μονάδες αυτές, είναι πανάκριβες, δεσμεύοντας τεράστια ποσά από Π.Δ.Ε και ΕΣΠΑ για την κατασκευή τους, την ώρα που διατίθενται ελάχιστοι πόροι για  την προώθηση της ανακύκλωσης και την διαλογή στην πηγή. Η λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, αφού προϋποθέτει συγκεκριμένη και αυξημένη ποσότητα σύμμεικτων απορριμμάτων.

Σήμερα οι φορείς του κινήματος πρέπει να βάλουν τέλος στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες που σκοτώνουν το περιβάλλον και τις ζωές μας.Η «πράσινη ανάπτυξη» της Ε.Ε. και η «νομιμότητά» που προβάλλουν, «οι μετρήσεις και οι επιτροπές ελέγχου» που προτείνουν, αποσκοπούν στην νομιμοποίηση της τοξικότατης πολιτικήςτους σε  βάρος της υγείας του λαού, με μέτρο  τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ανοίγοντας το δρόμο στις  κερδοφόρες επενδύσεις τουκεφαλαίου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Άμεσα να διεκδικήσουν:

  • Να σταματήσει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ – ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ. Η νομιμότητά τους είναι κομμένη και ραμμένη στην κερδοφορία τους. Δεν θα μας κοροϊδεύουν με μετρήσεις και επιτροπές ελέγχου, που νομιμοποιούν τις καρκινογόνες διοξίνες και τα δηλητηριώδη απόβλητα.
  • Να μην προχωρήσει η παραγωγή RDF/SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ Βόλου.
  • Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αερόβια κομποστοποίηση, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
  • Να πουν Όχι στην «Πράσινη» ανάπτυξη της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής σε οργανωμένη λαϊκή  αντεπίθεση με κατεύθυνση την  ριζική αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα μας επιτρέψει να βάλουμε μπροστά έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με  κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Η καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας και οικονομίας σαπίζει την ζωή και τις ανάγκες μας».

error: Content is protected !!