ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απαξιωτική και προσβλητική για τον δικηγορικό κλάδο η αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη

2867059
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η από καρδιάς αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας Αριστοτέλειας Δόγκα, η οποία άλλοτε απευθυνόμενη στους κατηγορουμένους για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και άλλοτε στους γονείς της άτυχης φοιτήτριας κράτησε μία εντελώς πρωτόγνωρη για τα δικαστικά χρονικά στάση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου.

Τα λουλούδια που δέχτηκε από τον πατέρα του θύματος, η εισαγγελική λειτουργός, κλείνοντας την αγόρευσή της, οι βολές που εξαπέλυσε με σκληρούς χαρακτηρισμούς  για τους κατηγορουμένους, τους συγγενείς τους ακόμη και τους συνηγόρους τους, έβαλαν στο «κάδρο» σφοδρής κριτικής την εισαγγελική λειτουργό η οποία επικρίθηκε έντονα από δικηγόρους για έλλειψη αμεροληψίας.  Ακόμη και το πιο ειδεχθές έγκλημα, έλεγαν πολλοί, δεν μπορεί να δικαιολογήσει, τη στάση της εισαγγελικής λειτουργού η οποία έδειξε να μην τηρεί τις «δικονομικές» αποστάσεις, ξεσπώντας ακόμη σε κλάματα.

 Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου  της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αλλά και  του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσού, ο οποίος, πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τη δημοσιογραφική καταγραφή της εισαγγελικής πρότασης, ζητεί να ελεγχθεί πειθαρχικά η εισαγγελική λειτουργός  και να κινηθεί σε βάρος της η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία. «Αιχμή του δόρατος» για τον πρόεδρο του ΔΣΑ, ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ακόμη και σε βάρος των υπερασπιστών των κατηγορουμένων, διαχέοντας τις ευθύνες του αποτρόπαιου εγκλήματος και σε αυτούς, παραβλέποντας τον κατοχυρωμένο από το νομικό μας πολιτισμό, ρόλο.

Με επιστολή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ο κ. Βερβεσός διαμαρτύρεται έντονα για τη συμπεριφορά της εισαγγελικής λειτουργού, ζητώντας παράλληλα από την πρόεδρο του δικαστηρίου να την επαναφέρει στη δικονομική τάξη και να ζητήσει συγνώμη για τις προσβλητικές προς τους δικηγόρους αναφορές της.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Βερβεσός αναφέρει:

«Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι :

«Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους  κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας»,

«Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι ….  Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους»,

«Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί».

Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλει  στο σύνολό του  το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον  θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης,  έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ  και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και  απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.  

Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην  τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και  την ίδια την Εισαγγελέα  να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του.

 Σε κάθε  περίπτωση,  ζητούμε από  τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο,  πειθαρχική διαδικασία.  

Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου.

KEN 1

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!