ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βόλος: Πασίγνωστος Έλληνας τραγουδιστής συμμετέχει στους αγώνες για το νερό του Πηλίου [βίντεο]

Alkinoos Ioannidis portrait2 e1499942579780

Ενεργό μέλος των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα από πολίτες του Πηλίου, για την προάσπιση των υδάτινων πόρων, αλλά και του Βόλου για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τραγουδοποιούς της χώρας.

KEN 728X100

Πρόκειται για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Πήλιο.

Στο πλευρό των κατοίκων του χωριού Σταγιάτες, οι οποίοι μέσω ψηφίσματος αποφάσισαν να διαχειρίζονται μόνοι τους την υδροδότηση του χωριού τους, τάχθηκε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

 Σημειώνεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι Σταγιώτες που μένουν στον Βόλο, όπως αναφέρουν ο ίδιοι, έπειτα από συνέλευση που πραγματοποίησαν, ομόφωνα ενέκριναν ψήφισμα, στο οποίο τονιζόταν ότι μετά και την άρνηση του τοπικού εκπρόσωπου να αναλάβει πρωτοβουλίες, τη διαχείριση του χωριού πήραν στα χέρια τους οι ίδιοι, δηλαδή η λαϊκή συνέλευση.

“Το χωριό υπάρχει εξαιτίας αυτής της πηγής, 350 χρόνια η ζωή και οι παραδόσεις των κατοίκων κινούνται γύρω από αυτό το ιερό νερό. Το συντηρούν το δίκτυο μόνοι τους με προσωπικά έξοδα και προσωπική εργασία, κάνουν τους τακτικούς χημικούς ελέγχους. Ποτέ κανείς τους δεν διανοήθηκε να το εκμεταλλευτεί οικονομικά και θα αγωνιστούν μέχρι τέλους ώστε να συνεχίζει να τρέχει ελεύθερα και για τις επόμενες γενιές”, ανέφερε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μιλώντας στην ΕΡΤ1 από το χωριό των Σταγιατών.

Το τραγούδι που είχε αφιερώσει στο παρελθόν ο μουσικός στο χωριό Σταγιάτες:

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός μουσικός βρίσκεται στο πλευρώ των κατοίκων του συγκεκριμένου χωριού. Το περασμένο έτος σε μια γιορτή που είχε διοργανωθεί εκεί, είχε λάβει μέρος, ενώ παρουσίασε ένα τραγούδι που δημιούργησε για το νερό των Σταγιατών.

Ένα παλιό ενεργό μέλος του Κινήματος, ο Στάθης Χαλαστάρας αναφέρει σχετικά με τη συμμετοχή του καλλιτέχνη:

Ένας τραγουδοποιός στο πλευρό των Σταγιατιωτών, ένας άνθρωπος που δεν είναι της περιοχής μας. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι Ελληνοκύπριος  τραγουδιστής και τραγουδοποιός, από  μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια με  πατέρα ζωγράφο και αδερφό ποιητή. Δεν έτυχε να τον γνωρίσω αν και συμμετέχω στις αγωνιστικές προσπάθειες της περιοχής μας, για ποιότητα ζωής και διαφύλαξη της προίκας του τόπου μας που είναι τι άλλο; τα γάργαρα νερά του Πήλιου, η καθαρότητα του αέρα που αναπνέουμε, η διαύγεια του Παγασητικού, η φύση και η διασφάλιση του ελεύθερου αστικού δημόσιου χώρου.

Μέσα στις προσπάθειες και ο αγαπητός σε πλήθος κόσμου Αλκίνοος, αυτός που δίνει το παρόν στον όμορφο αγώνα για προστασία των νερών στις Σταγιάτες, στη διαφύλαξη  της περιοχής μας από τη μετατροπή της σε σκουπιδότοπο, με την κατασκευή του εργοστασίου σκουπιδιών που μας επιβάλλεται από την Δημοτική Αρχή και «που δεν είναι …εργοστάσιο σοκολάτας»

Έχει τη σημασία της η αναφορά στο πρόσωπο αυτού του ανθρώπου. Ο πολιτισμός που βρίσκεται στα σπλάχνα του – και άλλων φυσικά –  έρχεται να εκφραστεί με το αναγκαίο της αλληλεγγύης, της υπεράσπισης του αυτονόητου, της δημιουργίας και διατράνωσης μιας στάσης που τελικά είναι ζωή, αφορά το τώρα και τις επόμενες γενιές. Είναι συμπεριφορές ξεχασμένες ή στην καλύτερη περίπτωση σπάνιες και το λέω με απογοήτευση, σε μια κοινωνία που κοιτάζει αλλά δεν βλέπει.

Στην πόλη μας πριν κάποια χρόνια είχαμε και «άλλους» νεοφερμένους, που «είδαν φως και μπήκαν» που λέει και ο σοφός λαός μας, όμως με εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις και συμπεριφορές. Ταμπουρωμένοι πίσω από την λαϊκή εντολή που κατέκτησαν και τη δημοκρατία που έχει γι΄ αυτούς ελαστική μορφή, εξισώνουν την ποιότητα με την κατάντια, το εμείς με το εγώ, την προσέγγιση με την επίθεση, την ευγένεια με τα «κοσμητικά επίθετα».

Η ποιοτική διαφορά μεταξύ  των «άλλων» και των αγωνιζόμενων αυτής της πόλης και των χωριών για ποιότητα ζωής, είναι ξεκάθαρη. Απέχουν παρασάγγας από την καθαρότητα στη σκέψη, συμπεριφορά, και τελικά για τη ζωή ως βασικό στοιχείο ύπαρξης. Τα δύο άκρα δύο νεοφερμένων. Αλκίνοε καλώς ήρθες…  όσο για τους «άλλους» υπάρχει το γνωστό για μας τους Πηλιορείτες… « πότε ήρθες; πότε θα φύγεις;»

error: Content is protected !!