Χ. Μπουκώρος: Συνεκτικό και συγκροτημένο το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό

0909766001447240835 2
stergiou
fotou
728x110 3

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου του Υπουργείου Τουρισμού στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος έκανε εκτενή αναφορά στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επανεκκίνηση και στήριξη του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών. 

728X100 3 1

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά στην ομιλία ο Χρήστος Μπουκώρος, «η κυβέρνηση με την πολιτική της αλλά και με την προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων στον τουρισμό επιχειρεί την ανάταξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο βρέθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μέσα στη δίνη της τελευταίας κρίσης, της πανδημίας».  

Πιο αναλυτικά, τόνισε τα εξής: «Είναι αλήθεια πως αγωνία ο ελληνικός λαός και οι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού για το άμεσο μέλλον και το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Ωστόσο, εχθές το απόγευμα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις ανακοινώσεις των συναρμόδιων Υπουργών, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Ανάπτυξης, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βεβαίως του Υπουργού Τουρισμού απεδείχθη ότι υπάρχει ότι υπάρχει μία κυβέρνηση με συνεκτικό και συγκροτημένο σχέδιο, η οποία δεν θα αφήσει να χαθεί το «παιχνίδι» για τον ελληνικό τουρισμό. 

Τα όσα ανακοινώθηκαν χθες, δεν εξαφανίζουν το πρόβλημα που δημιούργησε η πανδημία στον ελληνικό τουρισμό με κάποιο «μαγικό ραβδάκι». Όμως, δείτε τον καταιγισμό δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης, έγκυρων, παγκόσμιας εμβέλειας μετά τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις. Δεν υπάρχει γνωστό μέσο ενημέρωσης, ανά τον κόσμο, που να μην αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και να μην πανηγύρισε σαν να ήταν ελληνικό μέσο ενημέρωσης για την έναρξη του ελληνικού τουρισμού. 

Πραγματικά, νιώθω ότι η έναρξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, η επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης αποτελεί «πιλότο», πλέον, για όλο τον κόσμο, και αν όχι για όλο τον κόσμο, τουλάχιστον, για την Ευρώπη. Όλοι μάς παρακολουθούν προσεκτικά για να δουν πώς θα γίνει αυτή η επανεκκίνηση σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς, τουλάχιστον, θερινούς προορισμούς, όπως είναι η Ελλάδα. 

Δεν είναι αυτά τα δρακόντεια μέτρα, τα οποία είχαμε υπολογίσει στην αρχή της κρίσης. Υπάρχουν ευρύτερες συμφωνίες, υπάρχει ένας, υγειονομικά, ασφαλής προορισμός που λέγεται Ελλάδα, μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα, πλέον, και μπορούμε να είμαστε leader στην τουριστική αγορά. Εκμεταλλευόμαστε αυτή τη δύσκολη περίσταση, γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε και αυτό που μας αναλογεί και να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ασφαλούς τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και αν είναι δυνατόν σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Νομίζω, όμως, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ως πρώτο στόχο έχουν την προστασία των εργαζομένων σε αυτό τον κλάδο που αντιπροσωπεύει το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, τον τουρισμό και τους συνδεδεμένους κλάδους των μεταφορών και της εστίασης. Πραγματικά, κανείς εργαζόμενος σε αυτούς τους κλάδους, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, δεν νιώθει ότι θα μείνει απροστάτευτος. 

Από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει. Το θέμα είναι να περισώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι, τις περισσότερες θέσεις εργασίας, τις περισσότερες απολαβές των εργαζομένων, να διατηρήσουν αυτοί οι εργαζόμενοι τη φετινή δύσκολη χρονιά τη σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις που εργάζονται τόσα χρόνια, είτε μόνιμα, είτε εποχικά. Να μην βγουν, δηλαδή, εκτός αγοράς εργασίας και αυτό επιτυγχάνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός. 

Από κει και πέρα, θα επιθυμούσαμε όλοι να έχουμε άπειρο χρήμα στο συρτάρι μας και να καλύψουμε όλες τις ζημιές των επιχειρήσεων. Αυτό αντιλαμβάνεστε, ότι δεν γίνεται ούτε σε υγιείς οικονομίες με πολύ μεγάλα πλεονάσματα. Δίδονται, όμως, τα αναγκαία «εργαλεία», ώστε αυτό το δύσκολο ξεκίνημα να γίνει με μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης». 

error: Content is protected !!