Επερώτηση για τους σχεδιασμούς ανάπτυξης στον Κίσσαβο από τη Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

banner
milonas 728x120

Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για τους σχεδιασμούς ανάπτυξης στον Κίσσαβο κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας ζητώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αναλυτικά:

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας 26/11/2019, εισηγηθήκατε και εγκρίνατε κατά πλειοψηφία, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επανατοποθέτηση – επαναλειτουργία εκπαιδευτικού σχοινοσιδηρόδρομου (λιφτ), στη θέση «Κάναλος» Κισσάβου, από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (Ε.Ο.Σ.) Λάρισας, προκειμένου όπως αναγράφονταν στην εισήγηση σας την εκμάθηση αποκλειστικά του αλπικού σκι των αθλητών των αρχαρίων τμημάτων του Ε.Ο.Σ. Λάρισας για το διάστημα από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα τέλη Μαρτίου και ότι δεν θα γίνονταν χρήση αυτού από άλλα άτομα, είτε αυτά διαθέτουν εξοπλισμό σκι, είτε είναι απλώς επισκέπτες.

Ως Λαική Συσπείρωση, έχοντας τότε επιφυλάξεις για το αν όντως η επανατοποθέτηση-επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού σχοινοσιδηρόδρομου (λιφτ), γινόταν αποκλειστικά για την εκμάθηση του αλπικού σκι των αθλητών των αρχαρίων τμημάτων του Ε.Ο.Σ. Λάρισας, τοποθετηθήκαμε με ΛΕΥΚΟ στην ψηφοφορία και με την δέσμευση ότι θα παρακολουθάμε την εξέλιξη του θέματος.

Πριν λίγες ημέρες, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη Βουλή κατά την β΄ ανάγνωση του Ν/Σ του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο καταδυτικός τουρισμός και τα καταδυτικά πάρκα, πράγματι, προσελκύουν συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών, με υψηλές απαιτήσεις αλλά και δυνατό βαλάντιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει κατηγορία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Σε αυτή την κατεύθυνση της ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον κινείται και η πρόταση του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας για την επανεγκατάσταση και λειτουργία του παλαιού συρόμενου lift (σχοινοσιδηρόδρομου) στον Κίσσαβο µε σκοπό την λειτουργία του για τους μικρούς αθλητές και αθλήτριες του συλλόγου».

Και λίγο πιο κάτω στην ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη, ανέφερε για το θέμα αυτό ότι «η επιχειρηματολογία περί περιοχής Natura δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Τα άλλα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας δεν είναι σε εθνικούς δρυμούς ή περιοχές Natura; Καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική διατύπωση εν είδη νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 32, ευελπιστώντας να την κάνετε δεκτή, γιατί θα είναι η αφετηρία ήπιας ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Κισσάβου».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Χαρακόπουλου, όχι απλά ενίσχυσε τις επιφυλάξεις μας, αλλά τις μετατρέπει σχεδόν σε βεβαιότητα ότι αυτά που γράφατε στην εισήγησή σας τότε, για το σκοπό της επανατοποθέτησης-επαναλειτουργίας του σχοινοσιδηρόδρομου (λιφτ), δεν ήταν η αλήθεια, αλλά συγκάλυπταν άλλες επιδιώξεις, αυτές της ήπιας ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Κισσάβου.

Ζητάμε από τον κ. περιφερειάρχη να μας ξεκαθαρίσει τι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί (τουριστικοί, ενεργειακοί ή άλλοι) υπάρχουν για την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Κισσάβου και ποια είναι η θέση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας;

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!