ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διεθνής “πόλεμος” για τη χλωροκίνη

2873998
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σταμάτησε προσωρινά τη μελέτη της υδροξυχλωροκίνης ως δυνητικής θεραπείας για τον Covid-19 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των ασθενών με κορωνοϊό, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη στη Γενεύη τη Δευτέρα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet την Παρασκευή, η οποία περιέγραψε πώς σοβαρά άρρωστοι ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν.

Ο Τέντρος είπε ότι μια ανεξάρτητη εκτελεστική ομάδα εξετάζει τώρα τη χρήση υδροξυχλωροκίνης. Η δοκιμή, η οποία περιλαμβάνει ασθενείς από περισσότερα από 400 νοσοκομεία σε 35 χώρες, είναι μια παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια για την εξεύρεση ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών για τον Covid-19.

«Η Εκτελεστική Ομάδα του Solidarity Trial που εκπροσωπεί 10 από τις συμμετέχουσες χώρες, συναντήθηκε το Σάββατο και συμφώνησε να επανεξετάσει μια ολοκληρωμένη ανάλυση και κριτική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Τέντρος τη Δευτέρα.

«Η ανασκόπηση θα εξετάσει τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής και, για την επαρκή αξιολόγηση των πιθανών οφελών και βλαβών από αυτό το φάρμακο», ανέφερε ο Τέντρος. «Η εκτελεστική ομάδα έχει εφαρμόσει μια προσωρινή παύση των ερευνών της υδροξυχλωροκίνης, ενώ τα δεδομένα επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων».

Ο Τέντρος πρόσθεσε ότι τα άλλα σκέλη των δοκιμών συνεχίζονται.

«Αυτή η ανησυχία σχετίζεται με τη χρήση υδροξυχλωροκίνης και χλωροκίνης στον Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού. «Θέλω να επαναλάβω ότι αυτά τα φάρμακα είναι αποδεκτά ως γενικά ασφαλή για χρήση σε ασθενείς με αυτοάνοσες ασθένειες ή ελονοσία».

Ο λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ ξιφουλκεί κατά της μελέτης στο The Lancet για την υδροξυχλωροκίνη

Ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ επέκρινε σήμερα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet κι αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, χαρακτηρίζοντάς την «ημιτελή» διότι πραγματοποιήθηκε «από ανθρώπους που δεν δεν έχουν δει ασθενείς».

«Πώς θέλετε να είναι δυνατόν μια ημιτελής μελέτη, που έγινε με βάση “μεγάλα δεδομένα” (big data) να αλλάξει αυτό που έχουμε πετύχει;» τόνισε ο Ντιντιέ Ραούλ του Ινστιτούτου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (IHU) Méditerranée Infection στη Μασσαλία (νότια Γαλλία), σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος.

Μια εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο διαπρεπές ιατρικό περιοδικό The Lancet θεωρεί αναποτελεσματική, εάν όχι και επιβλαβή, τη χρήση της χλωροκίνης, ή των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, στη θεραπεία κατά της Covid-19.

«Εδώ (στο IHU), πέρασαν από τα χέρια μας 4.000 άνθρωποι , πιστεύετε πως πρόκειται να αλλάξω γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με ‘big data’, που είναι ένα είδος εντελώς παραπλανητικής φαντασιοκοπίας, που λαμβάνει δεδομένα των οποίων η ποιότητα είναι άγνωστη, που μπλέκει τα πάντα, που συνδυάζει θεραπείες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη δόση που χορηγήθηκε», τονίζει ο καθηγητής Ραούλ..

Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet είναι η «πρώτη μεγάλης κλίμακα μελέτη» που δείχνει με «ισχυρές στατιστικές ενδείξεις» ότι η χλωροκίνη και το παράγωγο της υδροξυχλωροκίνη «δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19», σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της Δρ Μαντίπ Μέχρα.

«Τίποτα δεν θα σβήσει αυτό που είδα με τα μάτια μου», δήλωσε από την πλευρά του ο Ραούλ. Ο Γάλλος καθηγητής ισχυρίζεται, πως στην ομάδα της έρευνάς του με 3.600 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης (ένα αντιβιοτικό), «η θνησιμότητά της είναι η χαμηλότερη στον κόσμο (…) στο 0,5%».

Στη μελέτη όμως που δημοσίευσε το The Lancet, οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών και προτείνουν αυτές οι θεραπείες να μην χορηγούνται εκτός κλινικών δοκιμών.

«Δεν ξέρω αν αλλού η υδροξυχλωροκίνη σκοτώνει, αλλά εδώ έχει σώσει πολλούς ανθρώπους», διαβεβαιώνει από τη δική του πλευρά ο Ραούλ.

Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά επίσης την υπόθεση ότι η θεραπεία αυτή προκαλεί σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, διαβεβαιώνοντας πως στη Μασσαλία δεν είχε παρατηρηθεί φαινόμενο αυτού του είδους παρόλο που πραγματοποιήθηκαν «10.000 ηλεκτροκαρδιογραφήματα».

Ο Ραούλ, που έχει συγκεντρώσει πυρά κι από άλλους επιστήμονες, ολοκληρώνει την παρέμβασή του μέσω βίντεο τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι κάναμε τη δουλειά μας, αυτό είναι το τέλος της επιδημίας, (…) είμαστε πολύ ήρεμοι για αυτό που κάναμε».

Η υδροξυχλωροκίνη δοκιμάζεται επί του παρόντος σε διάφορες κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την ονομασία Discovery.

 

KEN

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!