Σύλλογος Υπαλλήλων ν. Λάρισας: «Καμιά αναμονή, δεν θα πληρώσουμε ξανά…»

EKL EKL
banner
milonas 728x90 1

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας για το διήμερο δράσης του 25 και 26 Μαΐου, αναφέρει τα εξής:

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Η λογική της αναμονής των εξελίξεων αλλά και ο αντικειμενικός φόβος που υπάρχει μας αφοπλίζει ακόμα περισσότερο, δίνοντας επιπλέον χρόνο στην εργοδοσία για να ξεσαλώσει σε βάρος των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας.

Εμείς έχουμε τη δύναμη! Αντί να φοβόμαστε πρέπει να μας φοβούνται! Στην πανδημία αναδείχτηκε σε περισσότερα μάτια ο παραγωγικός ρόλος μας, η χρησιμότητα μας. Χωρίς εμάς τα κτίρια και τα εμπορικά καταστήματα είναι σκέτα ντουβάρια. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να δουλέψει κανένα κατάστημα, κανένα super market, καμία αποθήκη.

Μέσα στην πανδημία και κόντρα στα ψεύτικα λόγια της κυβέρνησης και τα υποκριτικά χειροκροτήματα, φέραμε στο προσκήνιο τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων των super market. Μαζί με δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, αναδείξαμε τα ελιππή μέτρα προστασίας, το όργιο της εντατικοποίησης, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Δυνάμωσε η πραγματική αλληλεγγύη!

Για μία ακόμα φορά, συντονισμένα και οργανωμένα, τα σωματεία στο εμπόριο πανελλαδικά, στις 25-26 Μάη παρεμβαίνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας τα μέλη της Διοίκησης βγαίνουμε μπροστά με ουσιαστικές πρωτοβουλίες, με περιοδείες, για να δυναμώσει η διεκδίκηση, να αναχαιτίσουμε την εργοδοτική επίθεση, για να μην πληρώσουμε ξανά την νέα κρίση.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μη δεχτούν να πληρώσουν ξανά και να βάλουν σε πρώτο πλάνο τις δικές τους ανάγκες. Να μη φοβηθούν να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους να συμβουλευτούν τι πρέπει να κάνουν, να καταγγείλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία όπως πολύ καλά έκαναν τους τελευταίους μήνες.

 Έχουμε πληρώσει πολλά – Δε θα πληρώσουμε ξανά

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία και πάντα με γνώμονα την θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις υπουργικές αποφάσεις και όλα όσα αντεργατικά μέτρα νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχει λύσει τα χέρια της εργοδοσίας για να μας εκμεταλλεύεται όσο θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει. Την έχει ήδη μπουκώσει με ζεστό χρήμα και την ίδια στιγμή μας καταδικάζει στην ανασφάλεια, στην αναμονή, στην εξαθλίωση. Αυτή είναι η περιβόητη «δίκαιη κατανομή των βαρών».

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Δε μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δε μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Ήδη με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στο κλάδο μετά το lockdown είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη κατάσταση με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δε δίνονται, δουλειά τις Κυριακές. Ενώ οι ειδικοί μιλούν για συνεχή επαγρύπνηση γύρω από τον κορονοιό, τα όποια μέτρα λαμβάνονται μέσα στους εργασιακούς χώρους για την προστασία της υγείας είναι ανεπαρκή και για το θεαθήναι. Η κάθε εργοδοσία θα κάνει ότι θέλει, εφόσον δεν παρεμβαίνουμε.

Στα εμπορικά κέντρα, σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες αλλά και σε μικρότερες οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, την ανεργία, τη μερική εργασία, τους μισθούς των 300-400 ευρώ, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση απ’ ότι πριν. Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις λαμβάνουν δώρα, φοροαπαλλαγές και ελαφρύνεις οι εργαζόμενοι πρέπει βρέξει-χιονίσει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στις πληρωμές τους, στην εφορία, στις ΔΕΚΟ.

Στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ  η εργοδοσία λίγες μέρες πριν να ανοίξουν τα καταστήματα καλούσε τους εργαζόμενους να πάνε να δουλέψουν μαύρα, απειλώντας τους ότι αν δεν πάνε η διεύθυνση δεν υπογράφει περαιτέρω ειδικές άδειες  σε αυτούς που δικαιούνταν.

Στα ΗΟΝDΟΣ και στον όμιλο INDITEX επαναλειτούργησαν κάνοντας χρήση την επέκταση αναστολής των συμβάσεων για ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων μέχρι 31/5, λιώνοντας στην δουλειά όσους επέστρεψαν, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις.

JUMBO και LEROY MERLIN για την προετοιμασία των καταστημάτων έκαναν άρση της αναστολής εργασίας ενός μέρους των εργαζομένων και στους υπόλοιπους εργαζόμενους χρέωσαν άδειες.

Σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις η εργοδοσία ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα εφάρμοσε την τηλεργασία και έβγαλε σε άδειες τους εργαζόμενους, σήμερα προχωρά σε απολύσεις.

Το κοινωνικό πρόσωπο των επιχειρήσεων στα super market το αντιλαμβάνονται χιλιάδες εργαζόμενοι  που προσλήφθηκαν λόγω αυξημένων αναγκών μέσα στην πανδημία και τώρα θα βρεθούν στο δρόμο γιατί όπως λένε τα στελέχη των επιχειρήσεων «η δουλειά έχει πέσει», όταν οι τζίροι έχουν εκτοξευτεί και η εντατικοποίηση της εργασίας, τσακίζει κόκκαλα!

Παραπλήσια κατάσταση υπάρχει σε κάθε χώρο δουλειάς. Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του στα νύχια της εργοδοσίας. Να δυναμώσει η μεταξύ μας αλληλεγγύη. Μαζί με τους συναδέλφους από άλλους κλάδους που βρίσκονται στην ίδια θέση, πρέπει να επιστρέψουμε το λογαριασμό που μας ετοιμάζουν! Η μόνη διέξοδος για να βγουν οι εργαζόμενοι όρθιοι από την πανδημία και την κρίση είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.

Στις 25-26 Μάη να τους κάνουμε να μας νιώσουν ξανά!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ
 • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενο! Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις.
 • Να μετατραπούν οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρη εργασία με 40ώρο-8ώρο-  5ήμερο
 • Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.
 • Να καταργηθούν τα σπαστά ωράρια. Να εξασφαλίζεται σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας. Να αυξηθούν τα διαλλείματα στους εργαζόμενους.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας σε κάθε χώρο δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Καμία μετακύληση του κόστους των μέσω προστασία σε εμάς.
 • Να παρθούν έγκαιρα μέτρα στη διαμόρφωση των χώρων στα μεγάλα καταστήματα ώστε να εξασφαλιστεί ο τακτικός  φυσικός αερισμός.
 • Να υπάρχει παρουσία γιατρού εργασίας στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σουπερμάρκετ και εμπορικά κέντρα
 • Να σταματήσει η απαράδεκτη λεηλασία στην κανονική άδεια των εργαζομένων και οι άδειες άνευ αποδοχών. Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους οι καλοκαιρινές άδειες όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.
 • Να δοθεί σε όλους τους εργαζομένους, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
 • Πάγωμα των οφειλών μας σε εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμιση των δόσεων των δανείων μας.

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!