Ενημέρωση της Ζέττας Μακρή στους πληγέντες παραγωγούς ροδάκινων για τη δυνατότητα και τον τρόπο αποζημίωσής τους

zeta makri 1
milonas 728x90 1
FCO Banner 728x110 1

Ενημέρωση για ολική καταστροφή της παραγωγής των ροδάκινων, ποικιλίας  «λεμονάτα» στις περιοχές του Αγίου Βλασίου, του Αγίου Λαυρεντίου, των Άνω και Κάτω Λεχωνίων, είχε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή. Η διαπιστωθείσα, από το σύνολο, σχεδόν, των παραγωγών, ολική ακαρπία οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που επεκράτησαν την εποχή της ανθοφορίας, περί τα μέσα Απριλίου 2020. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ασυνήθιστες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μη γονιμοποίηση και σωστή ανάπτυξη των καρπών. Το αποτέλεσμα είναι εμφανέστατο, σήμερα, που οι μικροί καρποί αποβάλλονται από τα δένδρα και η εικόνα εξαιρετικά απογοητευτική: ολική απώλεια της παραγωγής και εύλογη ανησυχία των παραγωγών.

Η βουλευτής, ενημερωμένη από τους πληγέντες αγρότες, επικοινώνησε με τον κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, επόπτη του περιφερειακού καταστήματος του ΕΛΓΑ στην Λάρισα, ο οποίος είχε, ήδη, εικόνα της καταστροφής γιατί είχε επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και είχε πρωτογενή γνώση. Ο κ. Σπυρόπουλος πληροφόρησε την κ. Μακρή ότι για την οικονομική ανακούφιση των παραγωγών – δοθέντος ότι η καταστροφή αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ – θα πρέπει ο συνεταιρισμός να απευθύνει έγγραφο στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ αναφέροντας και εξειδικεύοντας την καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί – αφού, πρώτα, συνεργαστεί μαζί τους – προκειμένου να οργανωθεί μία ακόμη επίσκεψη με τη συμμετοχή της κ. Δήμητρας Κούργια, υπεύθυνης για τα ζητήματα οικονομικών και κρατικών ενισχύσεων, για να εξευρεθεί και διερευνηθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης των πληγέντων παραγωγών. 

Τέλος, η κ. Μακρή τόνισε πως είναι ευκαιρία να διερευνηθεί και η δυνατότητα ένταξης του λεμονατου ροδάκινου Αγίου Βλασίου στον κατάλογο  των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω αύξηση της αξίας του παραγόμενου προϊόντος. 

error: Content is protected !!