Να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία

2874295
banner
milonas 728x120


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2020, 11:19

Στόχος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ είναι η μείωση της εξάρτησης από ασιατικές χώρες σε ιατροφαρμακευτικά προϊόντα με την αναθεώρηση της βιομηχανικής στρατηγικής της Κομισιόν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ θέλει να προωθήσει στο διάστημα της επικείμενης γερμανικής προεδρίας σχέδιο για την παραγωγή φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΕ. Όπως δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), η πρωτοβουλία του έχει ως στόχο να «περιορίσει αυτή την εξάρτηση και να διατηρηθεί ή να ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία σε ευαίσθητους τομείς», χωρίς όμως να στρέφεται ενάντια στην ιδέα της παγκοσμιοποίησης. 

«Θα πρέπει να αποφευχθεί η εξάρτηση από χώρες εκτός ΕΕ»

Μέχρι στιγμής παράγονται λόγω του χαμηλού κόστους πολλές δραστικές ουσίες φαρμάκων στην Ασία, για παράδειγμα αντιβιοτικά στην Κίνα και την Ινδία. Το σχέδιο του υπ. Οικονομίας προβλέπει την ανάπτυξη μεγάλων παραγωγικών μονάδων στην Ευρώπη. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η γερμανική προεδρία θα επιδιώξει να αναθεωρήσει τα σχέδια που παρουσίασε η Κομισιόν πριν ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού αναφορικά με τη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ. Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, «να μειώσουμε και να αποφύγουμε μονόπλευρες εξαρτήσεις διαφοροποιώντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού». 

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ θα έχει ως στόχο να πετύχει μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας των κρατών-μελών. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί η γαλλογερμανική πρωτοβουλία των 500 δισ. ευρώ, σημειώνει ο Π. Αλτμάιερ. Το σχέδιο αυτό ρητά αναφέρεται στη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Πρότυπο της πρωτοβουλίας του Πέτερ Αλτμάιερ είναι δύο ευρωπαϊκά προγράμματα της Γερμανίας για την ανάπτυξη μπαταριών νέου τύπου και ημιαγωγών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από χώρες της Άπω Ανατολής. Ανάμεσα στα κράτη που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα είναι και η Ελλάδα.

«Οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές μόνο εντός της χώρας»

Σε συνέντευξή του για τις εφημερίδες του ομίλου Φούνκε, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Π. Αλτμάιερ εκφράζεται αισιόδοξα ότι οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές μόνο εντός της χώρας. Παραθερισμός στο εξωτερικό είναι εφικτός, εάν τηρούνται τα πρότυπα ασφαλείας, διευκρινίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. Στους τουριστικούς προορισμούς θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα «ξεκάθαρο υγειονομικό σχέδιο» και να τηρούνται οι κανονισμοί που ισχύουν για την απόσταση. 

Οι διακοπές φέτος σε κάθε περίπτωση «θα είναι διαφορετικές από ό,τι έχουμε συνηθίσει έως τώρα» επισημαίνει ο Άλτμαιερ, αφού στις παραλίες δεν πρόκειται να ξαπλώνει ο ένας δίπλα στον άλλο και ούτε θα επιτρέπεται η διασκέδαση με πολλούς μαζί. 

 dw.com

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2020, 12:01

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!