«Το νερό των Σταγιατών» από Πρώτο Πρόγραμμα & ΕΡΤ Βόλου

stagiates6 fg
milonas 728x90 1
728x110 2

Κι ενώ ο απόηχος της κόντρας του Αχιλλέα Μπέου με τους 134 καλλιτέχνες δεν έχει ακόμη κοπάσει, το Πρώτο Πρόγραμμα και η ΕΡΤ Βόλου προγραμματίζουν το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Μαϊου τη ζωντανή παρουσίαση ενός πρωτότυπου ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το νερό των Σταγιατών».

Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της κοινότητας Σταγιατών για ελεύθερη πρόσβαση στην πηγή του χωριού τους, ενώ ξεδιπλώνει, παράλληλα, και όλα εκείνα τα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με τις πηγές του Πηλίου και τη μακραίωνη σχέση των κατοίκων με τα νερά του βουνού.

Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» ταξιδεύει μέχρι το Περού και συναντά την «Κόρη της λίμνης» Νέλιδα Αϊάι, μια νεαρή ιθαγενή που μιλά με τα πνεύματα του νερού και βρίσκεται στο στόχαστρο της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης χρυσού της Λατινικής Αμερικής. Την ίδια στιγμή, στην Ουρουγουάη, μία εταιρεία παρασκευής χαρτοπολτού καταναλώνει το νερό που θα έπιναν 44 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ εστιάζει στη Λατινική Αμερική και την ποινικοποίηση της κοινωνικής αντίστασης στα «μεγαπρογιέκτος», στις οικονομικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, φέρνοντας στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Λατινικής Αμερικής (OCMAL), καθώς και της οργάνωσης Global Witness.

Τέλος, το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει μέχρι το βουνό Οίτη και παρουσιάζει τον αγώνα συλλογικοτήτων του νομού Φθιώτιδας, προκειμένου να προστατεύσουν τον εθνικό δρυμό, που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura, από την ανεξέλεγκτη οικονομική δραστηριότητα.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Ελένη Μανώλη, Θωμάς Σίδερης.

Info

Σάββατο 30 Μαΐου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Το νερό των Σταγιατών»

error: Content is protected !!