ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επτά νεκροί σε επίθεση που αποδίδεται στους Ταλιμπάν

2875416
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020, 11:28

Επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση στην επαρχία Παρβάν, την οποία οι αρχές αποδίδουν στους Ταλιμπάν, έγινε γνωστό από αξιωματούχους μία ημέρα μετά τη λήξη της εκεχειρίας που είχαν κηρύξει μονομερώς οι αντάρτες.

«Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας. Το πυρπόλησαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε αστυνομικοί, ενώ σκότωσαν τους άλλους δύο» δήλωσε ο Χουσάιν Σαχ, επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Σεγιαγκίρντ, όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Ένα άλλο μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν τραυματίστηκε, ενώ και οι Ταλιμπάν υπέστησαν απώλειες, σύμφωνα με τον Ουαχίντα Σάχκαρ, εκπρόσωπο της τοπικής κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι ευθύνονται για την επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε μία ημέρα μετά την εκπνοή της εκεχειρίας που κήρυξαν το Σάββατο με την ευκαιρία της γιορτής Άιντ, που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού και την οποία σε γενικές γραμμές σεβάστηκαν από την Κυριακή ως την Τρίτη.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αφγανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων μειώθηκε κατά 80% στη διάρκεια της εκεχειρίας, περνώντας από 30 κατά μέσο όρο ημερησίως σε 6 νεκρούς και τραυματίες.

Έπειτα από περίπου τέσσερις ημέρες ανάπαυλας ο αφγανικός στρατός διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές και μία χερσαία επιχείρηση κατά«εχθρών» που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής στην επαρχία Ζάμπουλ στο δυτικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας Λαλ Μοχάμαν Αμίρι.

Περίπου 18 αντάρτες σκοτώθηκαν και τρία παιδιά τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Οι αφγανικές αρχές άφησαν ελεύθερους τη Δευτέρα και την Τρίτη χίλιους Ταλιμπάν, τους οποίους κρατούσαν με την ελπίδα να παραταθεί η εκεχειρία. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ανταρτών Σουχάιλ Σαχίν επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν θα ελευθερώσουν «σύντομα έναν σημαντικό αριθμό αιχμαλώτων».

Η ανταλλαγή κρατουμένων -έως και 5.000 Ταλιμπάν έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας- γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν οι αντάρτες με τις ΗΠΑ στην Ντόχα στο τέλος Φεβρουαρίου, την οποία όμως δεν έχει επικυρώσει η Καμπούλ και η οποία προβλέπει την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως το καλοκαίρι του 2021 με αντάλλαγμα την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια από τους Ταλιμπάν.

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020, 11:39

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!