ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λάρισα: «Πράσινο φως» από το δημοτικό συμβούλιο για το δάνειο που αφορά την ανανέωση του στόλου καθαριότητας

Screenshot 4 3
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Με 25 θετικές ψήφους (περιλαμβάνοντας τις θετικές ψήφους της ΠΡ.ΑΞΙ. και της Ορμής Ανανέωσης) υπερψηφίστηκε η διάταξη για την ανάγκη ανανέωσης του στόλου καθαριότητας στο δήμο Λαρισαίων, σε μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από την παράταξη Λάρισα Μπροστά, τη Λαϊκή Συσπείρωση και την Λαρισαίων Κοινών (σύνολο 24 ψήφοι).

Να σημειωθεί εδώ πως η συγκεκριμένη απόφαση ναι μεν δίνει το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει οριστικοποιηθεί, καθώς μετά και την πρόταση που θα καταθέσει ο δήμος θα έρθει σε νέα συνεδρίαση, όπου θα συζητηθούν οι όροι του δανείου.

Επιχειρηματολογία υπέρ της λήψης δανείου

Υπέρ της σύναψης δανείου για την απόκτηση ενός νέου στόλου τάχθηκε η δημοτική αρχή τονίζοντας πως είναι αναγκαία η ανανέωση του στόλου. Για την απόφαση αυτή μίλησαν τόσο ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θάνος Αδαμόπουλος.

Μιλώντας για το δάνειο ο κ. Καλογιάννης, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να παρθεί το δάνειο χωρίς να συζητηθούν οι όροι του από το δημοτικό συμβούλιο, με τη σημερινή απόφαση να δίνει «πράσινο φως» για τη δημοτική αρχή για να ετοιμάσει μια πρόταση και να λάβει προσφορές, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια απόφαση επί των όρων που θα δοθούν από τις προσφορές.

Σύμφωνα με εκτίμηση του δημάρχου και βάσει του ανταγωνισμού και τις περίπου 4-5 προσφορές που πιθανώς να έρθουν, είναι πιθανό και να έχουμε πιο συμφέρουσες προσφορές (από το επιτόκιο 3,7% από το ταμείο παρακαταθηκών).

Παράλληλα αναφέρθηκε πως το δάνειο αποτελεί πιο συμφέρουσα λύση από το leasing.

Όπως τονίστηκε 200 οικογένειες «παίρνουν μεροκάματο» από την υπηρεσία καθαριότητας και προστέθηκε πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για ιδιωτικοποίησή της. Ο τωρινός εξοπλισμός είναι επικίνδυνος λόγω παλαιότητας, ενώ ο νέος εξοπλισμός (που αναμένεται αν οι διαδικασίες κινηθούν γρήγορα να έρθουν τους πρώτους μήνες του 2021), θα έχει ορίζοντα 15-20 χρόνων.

Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε πως από τα ανταποδοτικά τέλη τα έσοδα κάθε έτος ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία και θα αποπληρωθεί το δάνειο σε βάθος χρόνου.

Ο δήμαρχος εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση στη μείζονα αντιπολίτευση δηλώνοντας πως σύμβουλοί της είχαν υπερψηφίσει παλαιότερα δάνεια, αλλά και την πρώτη πρόταση για leasing, δείχνοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα σήμερα. Παράλληλα ανέφερε πως η διαχείριση του δήμου καθόλη τη διάρκεια της θητείας του ήταν διαφανής και ο καθένας μπορεί να το ελέγξει αν το επιθυμεί.

Πυρά από Καραλαριώτου

Τα πυρά της προς το δήμαρχο έστρεψε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου η οποία δήλωσε πως η ευθύνη της κατάστασης του στόλου βρίσκεται στην τωρινή δημοτική αρχή, ενώ επανέλαβε το ζήτημα της καθαριότητας στην πόλη για το οποίο είπε πως υπάρχει ανάγκη ανανέωσης του στόλου και πως φέτος σε αντίθεση με άλλες χρονιές η εικόνα είναι πολύ χειρότερη τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές.

Η κ. Καραλαριώτου ζήτησε την αγορά του στόλου μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου Λαρισαίων, χωρίς να υπάρξει σύναψη δανείου, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα από τα ανταποδωτικά τέλη.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για την οικονομική κατάσταση στο δήμο, όπου αναφερόμενη σε παλαιότερες δηλώσεις των μελών της δημοτικής αρχής περί ευρωστίας στα οικονομικά του, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ένας δήμος που δεν έχει οικονομικά προβλήματα να μη μπορεί να ανανεώσει το στόλο της καθαριότητας από ίδιους πόρους.

Τον προβληματισμό εξέφρασε και για το γεγονός πως η σύναψη του δανείου γίνεται σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, λόγω του κορωνοϊού.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!