ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Σήμερα τιμούμε εκείνους που έχουν υπηρετήσει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ»

2875889


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020, 07:26

Το μήνυμα να «συνεχίσουμε να κηρύσσουμε την ειρήνη, να καταπολεμούμε την πανδημία, για να ανακάμψουμε καλύτεροι στο μέλλον» στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Κυανόκρανων. «Σήμερα τιμούμε τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο άντρες και γυναίκες που έχουν υπηρετήσει στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ και τους πάνω από 3.900 κυανόκρανους που έχασαν τη ζωή τους κάνοντας το καθήκον τους» αναφέρει στην αρχή του μηνύματός του ο κ. Γκουτιέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει ευγνωμοσύνη στους 9.5000 άνδρες και γυναίκες του πολιτικού, αστυνομικού και στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετούν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αντιμετωπίζουν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν υπάρξει ποτέ: Την υλοποίηση των εντολών ασφάλειας και ειρήνης με την παράλληλη παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδική αναφορά κάνει ο Αντόνιο Γκουτιέρες στο θέμα του φετινού εορτασμού «Γυναίκες στις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις». Συγκεκριμένα υπογραμμίζει τον κεντρικό τους ρόλο των γυναικών στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ και προσθέτει: Οι γυναίκες έχουν συχνά μεγαλύτερη πρόσβαση στις κοινότητες που υπηρετούμε, επιτρέποντάς μας να ενισχύσουμε την προστασία των αμάχων, να προάγουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βελτιώσουμε τη συνολική μας επίδοση.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, καθώς οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποστήριξης της ανταπόκρισης για τον COVID-19 σε ήδη εύθραυστα περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας το τοπικό ραδιόφωνο για να διαδώσουν μηνύματα δημόσιας υγείας, μεταφέροντας τις απαραίτητες προμήθειες πρόληψης στις κοινότητες και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των τοπικών ειρηνευτών. Ωστόσο, παρατηρεί, οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν το 6% του προσωπικού του στρατού, της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και των φυλακών στις αποστολές.

Στην κατεύθυνση αυτή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτάσσει πως καθώς τιμούμε την 20η επέτειο του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις Γυναίκες, την Ασφάλεια και την Ειρήνη, «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να επιτύχουμε την ίση αντιπροσώπευση των γυναικών σε όλους τους τομείς της ειρήνης και ασφάλειας».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020, 07:26

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!