Σκόπελος: Πάνω από 65 άτομα στηρίχθηκαν ψυχοκοινωνικά από το «Φάρο»

Σκοπέλου 1024x480 1
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Σημαντική είναι η δράση του συλλόγου «Φάρος Σκοπέλου» που πλέον διαθέτει και συντονιστή ψυχολόγο με έμμισθη θέση εργασίας, εξυπηρετώντας καρκινοπαθείς αλλά και ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα και άνοια.

KEN 1

Σύμφωνα με τον απολογισμό της συντονίστριας του Συλλόγου, ψυχολόγου, Μαρίας Καφαντάρη, τα τελευταία πέντε χρόνια εξυπηρετήθηκαν συνολικά 66 άτομα, ασθενείς και φροντιστές. Ειδικότερα εξυπηρετήθηκαν 38 ασθενείς και 28 φροντιστές, σε Σκόπελο, Γλώσσα και Αλόννησο ενώ από τους ασθενείς οι 21 είναι άνδρες και 17 γυναίκες. Από τους φροντιστές ,οι άντρες είναι 9 και οι γυναίκες 19.

Από τους 38 ασθενείς που απευθύνθηκαν στο σύλλογο, η πλειοψηφία είναι καρκινοπαθείς, ενώ υπάρχουν και ελάχιστοι ασθενείς με άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα. Σημειώνεται ότι οι συχνότερες παθήσεις των εξυπηρετούμενων ασθενών είναι Ca μαστού και Ca πνεύμονα.

Τα αιτήματα των εξυπηρετούμενων ασθενών αφορούν κυρίως τη διαμεσολάβηση του συλλόγου για την παροχή δωρεάν εισιτηρίων και δευτερευόντως την ψυχοκοινωνική τους στήριξη. Τα αιτήματα των εξυπηρετούμενων φροντιστών αφορούν κυρίως την ψυχοκοινωνική τους στήριξη και έπεται η παροχή δωρεάν εισιτήριων με τη διαμεσολάβηση του συλλόγου. Πολύ λιγότερα είναι τα αιτήματα που αφορούν ιατρική/νοσηλευτική υποστήριξη.

Στο πλαίσιο των υποστηρικτικών δράσεων για τους φροντιστές χρόνιων ασθενών, πραγματοποιήθηκε ένα ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο  8 ενοτήτων για τους φροντιστές ατόμων με άνοια από τον Ιανουάριο έως τον Μάη του 2020.

Τέλος σημειώνεται ότι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη χρόνιων ασθενών και φροντιστών αφορά τη διενέργεια συνεδριών συμβουλευτικής/ψυχολογικής στήριξης, την παραπομπή σε άλλες σχετικές δομές και υπηρεσίες και την παροχή πληροφοριών σε ασθενείς και φροντιστές  για προνοιακά  ζητήματα, παροχές κτλ ).

error: Content is protected !!