Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτικής οικονομίας στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης του δήμου Λαρισαίων – Η μετά κορωνοϊού εποχή (φωτο)

Screenshot 3

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση με καλεσμένους τον υφυπουργός ΟΙκονομικών κ. Θοδωρή Σκυλακάκο, τον πρώην Υπουργό Οικονομικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος.

Τη συζήτηση συντόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας κ. Όλγα Τσιούρβα.

Τη συζήτηση ξεκίνησε και έκλεισε ο δήμαρχος Λαρισαίων ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής και ανακοίνωσε την πρόταση για δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου (διαβάστε εδώ αναλυτικά τα όσα είπε).

Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτικής οικονομίας στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης του δήμου Λαρισαίων - Η μετά κορωνοϊού εποχή (φωτο)Το χορό των ομιλιών ξεκίνησε ο υφυπουργός Οικονομικών ο οποίος αναφερόμενος στην ύφεση που θα φέρει ο κορωνοϊός, τόνισε πως το βασικό σενάριο ανέρχεται στο 4,6% και το δυσοίωνο φτάνει το 7,9%.

Παρά ταύτα ανέφερε πως η περιοχή της Λάρισας αναμένεται να πληγεί λιγότερα σε αντίθεση με άλλες, λόγω του ότι η οικονομία της είναι κυρίως αγροτική και δε βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Μεγάλο στοίχημα για τη χώρα παραμένει ο τουρισμός, καθώς παραμένει αβέβαιο το πως θα κινηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την Ευρωπαϊκή στήριξη που θα λάβει η χώρα και κάνοντας λόγο για ανάγκη μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως θα ήταν μεγάλη αποτυχία αν η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να απορροφήσει όλο το ποσό από την στήριξης της Ε.Ε., προσθέτοντας πως δεν είναι ζητούμενο μόνο να γίνει κάτι τέτοιο αλλά να γίνει και σωστή διανομή τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά.

Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτικής οικονομίας στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης του δήμου Λαρισαίων - Η μετά κορωνοϊού εποχή (φωτο)Από μεριάς του ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως η βασική διαφορά και κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν «άρπαξε» την ευκαιρία να πάρει περισσότερα ευεργετικά μέτρα για να βοηθήσει όσους «πλήγωσε» η οικονομία.

Και αυτό διότι η ύπαρξη του σημαντικού πακέτου βοήθειας από την Ε.Ε. θα δώσει τη δυνατότητα να δώσει περισσότερα χρήματα.

Έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης, προσθέτοντας ότι η κρίση δεν πρέπει να γίνει αφορμή στο να γίνουν συνήθεια οι ευέλικτες μορφές εργασίας.

Αναφερόμενος στη Λάρισα ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως πέραν της οικονομικής κρίσης και τα όσα ακούγονται για αυτή, θα πρέπει να ξεκινήσουμε να ακούμε αυτούς που μιλούν για την κλιματική κρίση – αλλαγή, η οποία επηρεάζει και μια περιοχή όπως ο Θεσσαλικός κάμπος.

Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτικής οικονομίας στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης του δήμου Λαρισαίων - Η μετά κορωνοϊού εποχή (φωτο)Ο κ. Σαχινίδης συμφωνώντας με λεγόμενα των προηγούμενων συνομιλητών του μίλησε για ανάγκη κάλυψης των βραχυπρόθεσμων αναγκών της οικονομίας (να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μην κλείσουν επιχειρήσεις), ενώ μετά ακολουθεί μεσομακροοινομικό κομμάτι.

Με τη σειρά του όμως εξέφρασε την ανησυχία ότι η οικονομία πιθανώς δεν θα «ορθοποδήσει» από το 2021 και πως ίσως χρειαστεί να φτάσουμε και στο 2022 για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Επιφυλάξεις εξέφρασε και για το μέγεθος της ύφεσης το οποίο πιθανολόγησε ότι μπορεί να είναι υψηλότερο.

Μάλιστα, ο πρώην «τσάρος» της Ελληνικής Οικονομίας έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την απορροφητικότητα των χρημάτων της Ε.Ε., καθώς η απορρόφηση πακέτων ανερχόταν στο 45% στη χώρα μας.

Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτικής οικονομίας στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης του δήμου Λαρισαίων - Η μετά κορωνοϊού εποχή (φωτο)Σύντομα παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος δήλωσε πως οι παλιές οικονομικές πολιτικές έχουν πεθάνει και μίλησε για το τρίπτυχο ταχύτητα – αυτοματισμός – απλοποίηση που θα πρέπει να εφαρμοστεί στη χώρα, ώστε να λυθούν παλαιότερες παθογένειες (π.χ. γραφειοκρατία).

Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτικής οικονομίας στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης του δήμου Λαρισαίων - Η μετά κορωνοϊού εποχή (φωτο)Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος ζήτησε τη στήριξη των επιχειρήσεων, μιλώντας για την ανάγκη να αγκαλιάσει η πολιτεία τον επιχειρηματία. Ακόμη, σχολίασε το συμπέρασμα του κ. Σκυλακάκη όπου ανέφερε πως η Λάρισα δεν έχει τουριστικό προϊόν και βασίζεται κατά κόρον στην αγροτική οικονομία, δηλώνοντας πως αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει επιτέλους να αλλάξει.

Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτικής οικονομίας στο επίκεντρο της διαδικτυακής συζήτησης του δήμου Λαρισαίων - Η μετά κορωνοϊού εποχή (φωτο)Τέλος, ο κ. Κοτσιομπογεώργος ζήτησε οριζόντια μέτρα για την οικονομία, προσθέτοντας πως όλοι οι κλάδοι πλήττονται από τον κορωνοϊό και δεν θα πρέπει να υφίσταται διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτούς που πλήττονται και σε όσους όχι.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 728X100 2
error: Content is protected !!