Κ. Παπανάτσιου: Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν νομπελίστα Πισσαρίδη

Στιγμιότυπο 2020 06 04 3.59.29 μμ
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

«Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν Πισσαρίδη και σε κανέναν νεοφιλελεύθερο» τόνισε εμφατικά η τέως Υφυπουργός Οικονομικών της χώρας και βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στην τηλεοπτική εκπομπή του Δημήτρη Μαρέδη στον Astra.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης των 32 δις ευρώ, τα οποία προορίζονται για τη χώρα μας και δήλωσε οτι θα πρέπει η Κυβέρνηση να συζητήσει με την κοινωνία. «Να ανοίξει ένας διάλογος με την κοινωνία, με τους φορείς, με τα Επιμελητήρια της χώρας για να γίνει καταγραφή των αναγκών» είπε.

Την ίδια ώρα υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία διακυβέρνησης της χώρας λέγοντας οτι «μειώθηκαν οι ανισότητες έστω και λίγο», ενώ επισήμανε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση με άλλο πρόγραμμα και όχι με το δικό του, αφού αναγκάστηκε να εφαρμόσει πολιτική των μνημονίων.

Ποιος είναι ο Έλληνας νομπελίστας που επέλεξε ο Μητσοτάκης

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Ελληνοκύπριος οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία. Κατείχε την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.

Ο Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973, υπό την επίβλεψη του μαθηματικού οικονομολόγου Μίτσιο Μορισίμα.

Ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στη μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Του απονεμήθηκε Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, από κοινού με τους Dale Mortensen του πανεπιστημίου Northwestern και του Peter Diamond του MIT, για το έργο του στην ανάλυση των αγορών με τριβές. Προηγουμένως, το 2005, ήταν ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ που κέρδισε (μαζί με τον Dale Mortensen) το διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στα Οικονομικά της Εργασίας.

Έχει γράψει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο, ενώ το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» αποτελεί σημείο αναφοράς στα οικονομικά της ανεργίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Συχνά παραθέτει τις απόψεις του στον Τύπο για θέματα που αφορούν την Ευρωζώνη και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι εκλεγμένο μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, ενώ επίσης, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association. Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε ιππότης του βρετανικού στέμματος το 2013.

Κατείχε την έδρα οικονομικών Norman Sosnow του Τμήματος Οικονομικών και διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα στην Μακροοικονομία στο Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, όπου εργάζεται από το 1976.

Στις 5 Νοεμβρίου 2015 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα «Οικονομικές Επιστήμες-Ανάπτυξη και Απασχόληση» στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

error: Content is protected !!