Η Όλια και οι άλλοι – «We are the people»

72630718 10156649334191149 8617955224927076352 n
banner
milonas 728x90 1

Γράφει η Όλια Κουργιαντάκη

Καλησπέρα και σε σας. Τι κάνετε, πως είστε, καλό μήνα, καλό καλοκαίρι, καλά μυαλά, καλή λευτεριά, εντάξει φτάνει.

Σκέφτομαι εδώ και κάμποσες μέρες, να γράψω κάτι για τον (πάρα) πολύ άδικο χαμό, ή μάλλον στυγνή δολοφονία, του George Floyd. Μετά πάλι σκέφτομαι, πως τα λόγια είναι περιττά για μια «τακτική, παγειωμένη ανά τους αιώνες.

Λευκοί vs μαύροι και το ανάποδο. Ακούγεται απλό, σαν αγώνας σε video game. Μα είναι το ακριβώς αντίθετο. Αγώνας επιβίωσης στη καθημερινότητα.

Μερικά χρόνια πίσω είχα επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη. Πιτσιρίκα, ανέμελη, ανίδεη. Στο ξενοδοχείο που έμενα, μας έδωσαν έναν χάρτη με το που φτάσαμε, λέγοντας μας, πως καλό θα ήταν, να αποφύγουμε συγκεκριμένες κακόφημες συνοικίες, ειδικά μετά το μεσημέρι.

Μου είχε φανεί υπερβολικό, δε τόλμησα να παρακούσω παρόλαυτα. Διαίσθηση; Ίσως. Την επόμενη μέρα, ετοιμαζόμουν να βγω, όταν άκουσα φωνές στη ρεσεψιόν. Περίεργη πλησίασα, και μια Κινέζα τουρίστρια, έλεγε πως μαχαιρώθηκαν δύο τύποι μπροστά στα μάτια της, 8 το πρωί, σε μια απ τις κεντρικότερες λεωφόρους της Νέας Υόρκης.

Αργότερα έμαθα πως ήταν συμπλοκή, μαύρου/ λευκού. Αναρωτήθηκα από που μπορεί να πηγάζει τέτοιο μίσος και μένος. Μάλλον γιατί συνεχίζει να υπάρχει, μιας και το πως ξεκίνησε το ήξερα.

Αναρωτήθηκα γιατί μπολιάζουν ακόμα και παιδικές ψυχές, με τόσο δηλητηριώδη και απεχθή συναισθήματα, όταν υπάρχουν τόσα άλλα όμορφα και πολύχρωμα που μπορούν να φυτευτούν, και να κάποτε να καρποφορήσουν. Αναρωτιέμαι αν για όλα αυτά, φταίει η συνεχής πλύση εγκεφάλου που υπόκεινται οι άνθρωποι αυτοί, με το που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Με τρομάζει η έλλειψη( κρίσης. Με λυπεί, η έλλειψη αγάπης και σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή. Με καταρρακώνει, ότι όλο αυτό το θανατηφόρο αλισβέρισι, δε βλέπω να τελειώνει σύντομα.

Μιας και το μένος, όσο πάει και αυξάνεται αντί να μειώνεται. Δε ξέρω τι να ευχηθώ. Ξέρω τι να προσευχηθώ. Να μην αργήσει η μέρα, που ο ρατσισμός θα φαντάζει κακόγουστο παραμύθι, ενός καιρού πεταμένου στον Καιάδα και αφημένου εκεί για πάντα.

error: Content is protected !!