Κ. Λυχναρόπουλος: «Ο COVID-19 δεν ευνόησε το περιβάλλον, αλλά τη συνείδηση»

20157340 1448566715201955 8954244188834382229 o
banner
milonas 728x90 1

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος, Πιστοποιημένος Επιθεωρητής Βιομηχανίας, Επικεφαλής Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας, Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος

Πολλές φορές, στο γραπτό μου λόγο κάνω χρήση πονηρών εκφράσεων με διττή σημασία για να πετύχω την εκλαΐκευση της επιστήμης που εκπροσωπώ. Είναι πολύ σημαντικό να δώσω στον αναγνώστη την περιβαλλοντική πραγματικότητα συνδυάζοντας την ακαταμάχητη και ακαταλαβίστικη φυσικοχημεία με την καθημερινότητα.
Το παγκόσμιο lockdown που επέφερε η είδηση των θανάτων του COVID-19 δημιούργησε φαινόμενα που ευνόησαν τον πλανήτη. Ως “Περιβάλλον” δεν εννοούμε τα δέντρα και τα φυτά, αλλά ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ μας “περιβάλλει”. 

Επιμερίζοντας, μονο, τα ευχάριστα γεγονότα σε κατηγορίες, έχουμε βελτίωση της ατμοσφαιρικής ποιότητας, άρα μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, άρα διόρθωση της τρύπας του όζοντος, άρα περιμένουμε μείωση του ετήσιου απόλυτου αριθμού των καρκίνων του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα. Επίσης, έχουμε ανάκτηση του ζωικού βασιλείου, στη στεριά και στη θάλασσα με την επιστροφή και τη μετοίκηση ζωικών ειδών, που οι μετεωρολογικές συνθήκες τους επέτρεψαν να επιβιώσουν στις βάσεις προΰπαρξής τους. 

Παρόλο που το περιβαλλοντικό ρολόι του πλανήτη έδειχνε “και πέντε” με το ρυθμό καταστροφής μας να είναι μεγαλύτερος από τη δημιουργία της ζωής, η απόφαση της υποβάθμισης του κοινωνικού δείκτη, βοήθησε ισοβαρώς την αύξηση του περιβαλλοντικού δείκτη. Άλλωστε, η ιστορία και η προϊστορία μάς δίδαξε ότι η οικονομία μετά από lockdown μπορεί να διατηρηθεί (… καιρού επιτρέποντος) και να πολλαπλασιαστεί με τις κατάλληλες δοθείσες ευκαιρίες. 

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, οι εμπεριεχόμενοι δείκτες των Πυλώνων της Βιωσιμότητας του πλανήτη μας (Κοινωνία – Οικονομία – Περιβάλλον) μεταβλήθηκαν προς τη θετική πλευρά. Για πρώτη φορά στην ιστορία της τεχνολογικής μας εποχής, οι κοινωνικές αποφάσεις υποβάθμισης, με σταθερή οικονομία, κατάφεραν να αντιστρέψουν την αρνητική βιωσιμότητα σε θετική και όπως δείχνουν οι αριθμοί και τα μοντέλα προσομοίωσης, θα συνεχίσουν μέχρι την επόμενη τεχνολογική έκρηξη (θεού θέλοντος…)

_____

error: Content is protected !!