Ο Δήμαρχος που γράφει… ιστορία (και) στη ΔΕΥΑΜΒ

59788038 2356149554671063 106251061336997888 n
banner
milonas 728x90 1

Του Λεωνίδα Μαυρογιάννη*

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού μπροστά στη μεγάλη κατακραυγή που έχουν προκαλέσει οι δύο…εμβληματικές μονάδες που βρίσκονται στα διακηρυγμένα σχέδια της δημοτικής αρχής Μπέου, δηλαδή η μονάδα παραγωγής εμφιαλωμένου νερού από πηγαία νερά Πηλίου και η μονάδα παραγωγής SRF, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να προχωρήσει τη μελέτη εφαρμογής της πρώτης φάσης του master plan για την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της περιοχής.

Μόνο που «ξέχασαν» να πουν ότι η δημοτική αρχή Μπέου είχε παραλάβει από την προηγούμενη δημοτική αρχή ολοκληρωμένο φάκελο, έτοιμο προς δημοπράτηση, με αντικείμενο τη μελέτη για τη συνολική διαχείριση των υδατικών πόρων. Χαράμισαν αδικαιολόγητα πάνω από δύο χρόνια, γιατί δεν ήθελαν να φανεί ότι συνεχίζουν το έργο της προηγούμενης διοίκησης, μέχρι τελικά να προχωρήσουν στη δημοπράτηση του διαχειριστικού σχεδίου. Και έξι χρόνια μετά, είμαστε ακόμη στη φάση των μελετών. Για χρηματοδότηση των έργων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα φως.

Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό δείγμα γραφής του δημάρχου των…έργων. Η δημοτική αρχή Μπέου παρέλαβε από τη διοίκηση Σκοτινιώτη το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων στην ιστορία της ΔΕΥΑΜΒ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ας μείνουμε σε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα, που αποδεικνύουν το «ναυάγιο» της δημοτικής αρχής στον τομέα των επενδύσεων στη ΔΕΥΑΜΒ, με μεγάλο κόστος για την πόλη και σοβαρή απώλεια πόρων σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο:

  • Η δημοτική αρχή Μπέου παρέλαβε σε πλήρη εξέλιξη τις εργολαβίες των έργων της αποχέτευσης Αγριάς, Αγίου Στεφάνου και Ιωλκού. Τα έργα θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέσα στο 2015. Ολοκληρώθηκαν με τέσσερα και πλέον χρόνια καθυστέρηση. Όσο για τη β΄ φάση της αποχέτευσης Αγριάς, που θα έπρεπε εδώ και κάποια χρόνια να έχει εγκατεστη-μένο εργολάβο, δεν έχει προχωρήσει καν η δημοπράτησή της.
  • Η δημοτική αρχή παρέλαβε πλήρη μελέτη, τεύχη δημοπράτησης και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου αποχέτευσης Νέας Αγχιάλου. Άφησαν τον φάκελο τρία ολόκληρα χρόνια στα συρτάρια, μέχρι να αποφασίσουν να κινηθούν.
  • Η δημοτική αρχή παρέλαβε σε εξέλιξη τον διαγωνισμό της μελέτης για την επέκταση του Βιολογικού και την αποχέτευση του παραλιακού μετώπου Βόλου. Πέρα από τις ανορθόδοξες διαδικασίες που οδήγησαν στην ανάθεση της μελέτης στην εταιρία που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ στο διαβόητο έργο της ΕΡΓΗΛ, με επιπλέον κόστος 262.697 ευρώ, η μελέτη καθυστέρησε αδικαιολόγητα τουλάχιστον δύο χρόνια, πηγαίνοντας πίσω και τα αντίστοιχα έργα. Μάλιστα για την αποχέτευση των οικισμών Χρυσή Ακτή Παναγίας, Μάραθος, Αγ. Γεώργιος Κυνηγών, Βελανιδιά, Κριθαριά, Μαλάκι, Πλατανίδια, Άνω και Κάτω Λεχώνια, δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
  • Η δημοτική αρχή παρέλαβε πλήρη φάκελο για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση της λυματολάσπης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που και μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος θα προκαλούσε και έσοδα στην Επιχείρηση θα εισέφερε. Το έργο μπήκε στο συρτάρι. Όπως και ο φάκελος για την αξιοποίηση των νερών του Βιολογικού για άρδευση.

Εκεί πάντως που η δημοτική αρχή Μπέου έσπασε όλα τα ρεκόρ ήταν στην αλλαγή προέδρων στη ΔΕΥΑΜΒ. Στα έξι αυτά χρόνια άλλαξε πέντε φορές προέδρους στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Ποιος ο λόγος άραγε; Ομολογία αποτυχίας; Ή μήπως σχέδιο για την απαξίωση της και στη συνέχεια τη διάλυσή της; Και γιατί δεν έμεινε πρόεδρος ο ίδιος ο δήμαρχος, όπως έλεγε; Μήπως για να μην του χρεωθεί προσωπικά η αποτυχία;

Κλείνοντας, για να μην είμαι άδικος, να αναγνωρίσω ότι έκαναν ένα έργο στα έξι χρόνια: αυτό του δεύτερου αγωγού μεταφοράς λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο στον Βιολογικό.

Ο δήμαρχος κάθε λίγο και λιγάκι λέει ότι θέλει να γράψει ιστορία. Πράγματι γράφει…ιστορία. Ιδίως στη ΔΕΥΑΜΒ.

ΥΓ. Για μια ακόμη φορά το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ συνεδρίασε…δια περιφοράς. Όταν και στο πιο μικρό σωματείο συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη. Τα σχόλια περιττεύουν.

* ιατρός, δημοτικός σύμβουλος Βόλου- δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» 

   πρώην Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ

error: Content is protected !!