ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγίου Πνεύματος: Ποια καταστήματα λειτουργούν σήμερα -Κλειστά σχολεία και τράπεζες

DSC 0054 2 c kentro cafe larissa agora
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, τράπεζες θα είναι κλειστά σήμερα λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

Η σημερινή αργία δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που σημαίνει πως τα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ, θα παραμείνουν ανοιχτά, με εξαίρεση αυτά που οι οικείοι εμπορικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει διαφορετικά. Αθήνα, Πειραιάς και Ηράκλειο θα κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους, ενώ αυτό δεν θα ισχύσει στην Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, με τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν κλειστά.

Αργία Αγίου Πνεύματος: Ποιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν

Κλειστά, όπως κάθε χρόνο στην συγκεκριμένη γιορτή, θα είναι τα σχολεία, ενώ και τα καταστήματα των τραπεζών δεν λειτουργούν. Υπηρεσίες των τοπικών αυτοδιοικήσεων επίσης δεν θα λειτουργούν σήμερα, ενώ αρκετές υπηρεσίες όπου υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις, δεν θα λειτουργήσουν επίσης σήμερα. Βιβλιοπωλεία, διαγνωστικά κέντρα, δημοσιογράφοι περιοδικών, θυρωροί, καπνοβιομηχανίες, ξυλέμποροι, ναυτιλιακά πρακτορεία, κλινικές, τεχνικοί ραδιοφώνου, φροντιστήρια κ.α. είναι μερικές από τις υπηρεσίες που δεν θα λειτουργήσουν.

Με την απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (ΟΕΜΕΘ) να παραμείνουν κλειστά συντάσσεται ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας.

Αργία Αγίου Πνεύματος: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Η σημερινή ημέρα δεν είναι αργία για τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο όσες υπηρεσίες δουλέψουν με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις στο μεροκάματό τους.

«1. Η Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

2. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς και κωδικοποιήσεις συλλογικών ρυθμίσεων μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του Ο.ΜΕ.Δ. στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.omed.gr/el/syllogikes-rythmiseis» αναφέρει στην ανακοίνωσή του η ΓΣΕΕ.

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 2
error: Content is protected !!