Στέλιος Λημνιός: «Τα αποτελέσματα της έρευνας δικαιολογούν τους πρόωρους θανάτους στον Βόλο»

limnios 5 455x250 1

Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσαν στον Στέλιο Λημνιό τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αέρια ρύπανση στον Βόλο, όπως δήλωσε στο TheNewsPaper.gr.

KEN 728X100

Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου τόνισε πως περίμενε πως θα υπάρχουν υπερβάσεις, όχι όμως τόσο μεγάλες, γεγονός που δικαιολογεί τη μελέτη θνησιμότητας στην περιοχή που κάνει λόγο πως οι Βολιώτες πεθαίνουν πρόωρα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Στέλιος Λημνιός στο TheNewsPaper.gr:

 «Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, γιατί η εμπειρία μας και η ενασχόλησή μας με το θέμα, μας έκαναν να ήμαστε υποψιασμένοι. Βέβαια, περιμέναμε υπερβάσεις αλλά όχι τόσο μεγάλες.

Αυτό που καταγράφηκε στα μικροσωματίδια PM2.5 είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και δικαιολογεί απόλυτα τη μελέτη θνησιμότητας και το γεγονός πως οι Βολιώτες πεθαίνουν πρόωρα και με μεγαλύτερο ρυθμό από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτό είναι μία αλήθεια που τώρα ερμηνεύεται. Όμως δεν μας τα λέει όλα η έρευνα. Δεν μας λέει δηλαδή, ποιοι είναι οι χημικοί ρύποι που μεταφέρονται με τα ΡΜ2.5. Πρέπει να καταλάβουμε πως ΡΜ2.5 είναι μικροσωματίδια. Είναι δηλαδή σαν να βλέπουμε να περνάνε μπροστά μας αυτοκίνητα, χωρίς να ξέρουμε ποιοι είναι οι επιβάτες. Η επόμενη έρευνα πρέπει να απομονώσει τα σωματίδια και να κάνει χημικές αναλύσεις ώστε να δούμε αν έχουμε διοξίνες, αν έχουμε υδράργυρο ή αν έχουμε άλλα βαριά μέταλλα. Τι είναι ακριβώς αυτό που μας σκοτώνει και βέβαια από πού προέρχονται.

Η μείωση που υπήρξε στο διάστημα της καραντίνας στην Αθήνα, έφτασε στο 80% ενώ στον Βόλο έφτασε, μόλις, στο 40%. Αυτό σημαίνει πως ενώ οι γενικές αρχές τηρήθηκαν και στις δύο πόλεις, στον Βόλο κάτι ακόμη εξακολουθούσε να ρυπαίνει. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που είναι στον ιστό της πόλης, που καίει 650 τόνους ορυκτά καύσιμα την ημέρα και που δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να λειτουργεί ενώ όλες οι άλλες βιομηχανίες σταμάτησαν»

«Μία πολιτεία που σέβεται τους νόμους της και τους πολίτες της λέει ΣΤΟΠ, τα ψάχνουμε όλα. Είναι δυνατόν να έχει η Περιφέρεια έναν και μοναδικό μετρητή που έπρεπε να έχει δίκτυο μετρητών κι αυτός να μετράει μόνο PM2.5 και PM10, που θα έπρεπε να μετράει άλλους έξι ρύπους, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας και καυχόνται για αυτό. Και μάλιστα αυτός ο μετρητής λειτούργησε μετά την επέμβαση των πολιτών. Για ποια πολιτεία να μιλήσουμε;» συμπλήρωσε ο Στέλιο Λημνιός.

«Όλοι στη Λάρισα για να πέσουμε με το κεφάλι ψηλά»

Ο κ. Λημνιός απεύθυνε κάλεσμα στους Βολιώτες να δώσουν το παρών στο περιφερειακό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα για να συζητήσει σε συνεδρίαση του για την έγκριση της πρώτης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και παραγωγής SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες στον Βόλο: «Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους Βολιώτες να είναι εκεί, να δώσουν τη «χαμένη» μάχη με το κεφάλι ψηλά. Η μάχη είναι χαμένη, έχει κριθεί. Τα συμφέροντα που εκφράζονται μέσα απ’ αυτό το κυβερνητικό μπλοκ κι αυτόν τον Δήμαρχο που έχουμε στον Βόλο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να πιστεύουμε πως μπορεί κάτι να αλλάξει. Όμως εμείς πρέπει να είμαστε εκεί. Οι Βολιώτες αύριο (16/06) θα πρέπει να είναι περισσότεροι απ’ ότι θα είναι οι Λαρισαίοι στον τόπο τους»

error: Content is protected !!