Τσάμης: Άμεση η επίπτωση της αέριας ρύπανσης στην υγεία των Βολιωτών

tsamis iatrikos syllogos magnisias

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αέρια ρύπανση στον Βόλο κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, για λογαριασμό του TheNewsPaper.gr. Ο κ. Τσάμης επισήμανε τη σοβαρότητα της έρευνας, εξέφρασε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα και περιμένει με μεγάλη αγωνία τη συνέχεια της έρευνας βάση της οποίας θα γίνει συσχέτιση των αυξημένων κρουσμάτων πνευμονοπαθιών και αγγειοπαθειών τις περιόδους όπου οι ρύποι είναι σημαντικά πάνω από τα όρια.

KEN 728X100

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τσάμη, στο TheNewsPaper.gr:

«Κατ’ αρχάς θα ήθελα να τονίσω πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στον Βόλο και μπορούμε να πούμε, με βεβαιότητα πλέον, πως στην περιοχή μας έχουμε αέρια ρύπανση.

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο καταγράφηκε πως περίπου τις μισές μέρες του έτους, η αέρια ρύπανση ξεπερνάει τον ετήσιο μέσο όρο των 25mg, όριο που ισχύει για την Ελλάδα και κατά 200% τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως μιλάμε για μέσους όρους, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει ακόμη περισσότερο καθώς ανά περιόδους μπορεί να έχουμε πολύ μεγαλύτερες υπερβάσεις που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των πολιτών.

Αυτό θα το δούμε στην επόμενη φάση που θα ανακοινώσουν οι μελετητές τις επιδράσεις της αέριας ρύπανσης στην εισαγωγή στο Νοσοκομείο του Βόλου περιστατικών εγκεφαλικών, εμφραγμάτων και αναπνευστικών προβλημάτων. Στην μελέτη υπάρχει και καταμέτρηση των περιστατικών τα  οποία θα δημοσιευτούν στην επόμενη φάση.

Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μόνο η καταγραφή της αέριας ρύπανσης αλλά οι επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό τον λόγο λέω πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική έρευνα.

Τέτοιου είδους έρευνες και μελέτες έπρεπε να γίνονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μας βοηθήσουν στο να ξέρουμε τι μας γίνεται και τέλος να λύσουμε αυτό το πρόβλημα απ’ όπου προέρχεται.

Το τρίτο μέρος αυτής της έρευνας θα αφορά τις μετρήσεις ανά περιοχή του Βόλου, διότι έχουν τοποθετηθεί 12 μετρητές διάσπαρτοι στην πόλη. Θα έχουμε μία ακτινογράφηση του προβλήματος, ανά περιοχή και ανά περίοδο.

Το τέταρτο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως αυτοί οι μετρητές παραμένουν στην πόλη και συνεχίζουν να καταγράφουν τις τιμές και μάλιστα, αυτές τις τιμές μπορεί να τις δει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει με τους αέριους ρύπους».

Για το αν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι λόγος ανησυχίας για τους πολίτες του Βόλου: «Χωρίς να θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο της πόλης, σίγουρα, αποτελεί λόγο ανησυχίας και εγρήγορσης. Ως Ιατρικός Σύλλογος γνωρίζαμε ότι υπάρχει πρόβλημα αέριας ρύπανσης στον Βόλο, εξάλλου υπήρχε και μία άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που μας έλεγε πως στον Βόλο είχαμε τετραπλάσια εγκεφαλικά σε σχέση με άλλες περιοχές. Για έχεις εγκεφαλικά πάει να πει πως κάτι συμβαίνει και το είχαμε επισημάνει»

error: Content is protected !!