Καπούλα: Καλούμε τον Δήμο να αλλάξει απόφαση – Βιοαέριο αντί για SRF

THENEWSPAPER KAPOULA MPEOS
milonas 728x90 1
728x110 2

Την άποψή της για το εργοστάσιο παραγωγής SRF που θέλει να κατασκευάσει ο Δήμος Βόλου, εξέφρασε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και  προέδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Καπούλα, σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Ο Νάνσυ Καπούλα απεύθυνε έκκληση στη Δημοτική Αρχή να βάλει στην άκρη το σχέδιο για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF και να στραφεί προς την κατασκευή εργοστασίου ανακύκλωσης παραγωγής βιοαερίου, που είναι πολύ πιο συμφέρουσα περίπτωση για τους Δημότες του Βόλου από κάθε πλευρά.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Καπουλα:

Για το εργοστάσιο SRF: «Ως ΤΕΕ και ως παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, θέλουμε να δημιουργηθεί εργοστάσιο ανακύκλωσης, όπως προβλέπεται και εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν γίνεται να εναποθέτουμε στα ΧΥΤΑ άλλα σκουπίδια. Να σημειώσω πως τα σχετικά πρόστιμα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τα επιβάλλει σε κάθε Δήμο ξεχωριστά. Δεν θα τα χρεώνεται η χώρα αλλά ο κάθε Δήμος και άρα οι Δημότες.

Ποια είναι η διαφωνία μας; Ο Δήμος Βόλου έχει προτείνει ένα εργοστάσιο παραγωγής SRF, όπως το ονομάζει, που παίρνει το σκουπίδι και θα παράγει το εναλλακτικό δευτερογενές καύσιμο που στη συνέχεια θα το πουλάει σε τοπική τσιμεντοβιομηχανία».

Για το αν μπορεί να το πουλάει και αλλού η κ. Καπούλα ήταν κατηγορηματική: «Όχι, δεν μπορεί να το πουλάει αλλού γιατί τα δέματα έχουν μεγάλο όγκο και μικρό βάρος, άρα και αυξημένα μεταφορικά. Το τεράστιο μεταφορικό κόστος το καταστά σχεδόν αδύνατο να το πουλήσεις αλλού. Αυτό που έρχεται τώρα από την Ιταλία και συγκεκριμένα από τη Νότια Ιταλία, όπου παράγεται, δεν μπορεί να απορροφηθεί ούτε καν από τη Βόρεια Ιταλία γιατί δεν συμφέρει. Η Νότια Ιταλία στόκαρε από σκουπίδια που δεν μπορεί να τα απορροφήσει και αναγκαστικά τα εξάγει σε άλλες χώρες. Αυτό έγινε λόγω κακής διαχείρισης. Παράγανε τόσα καύσιμα από σκουπίδια που τώρα δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Τώρα έφτασε η Νότια Ιταλία να επιδοτεί τον εκάστοτε αγοραστή να πάρει αυτό το υλικό».

«Συμφέρει περισσότερο η παραγωγή βιοαερίου»

«Αυτό που προτείνουμε είναι ότι αποφασίσουμε να κάνουμε να έχει αντισταθμιστικά οφέλη. Η πρότασή μας είναι να παράγουμε βιοαέριο. Όταν λέμε να κάνουμε εργοστάσιο ανακύκλωσης, αυτό εννοούμε. Να βγάλουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανακυκλώσιμων που θα πάνε για επανάχρηση και με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης να παράξεις βιοαέριο.

Με το βιοαέριο παράγεις ηλεκτρική ενέργεια. Κερδίζεις ως περιοχή την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και έχεις έσοδα γιατί το βιοαέριο έχει σταθερή αγορά. Το SRF δεν έχει σταθερή αγοράκαι δεν έχει όριο στην πώλησή του. Αντιθέτως, με το εργοστάσιο SRF, εκτός του ότι είναι δεσμευτικό δεν είναι και επικερδές για τον Δήμο. Αν αύριο φύγει η ΑΓΕΤ τι θα κάνει το εργοστάσιο τα παραγόμενα καύσιμα. Δεν είναι καύσιμο που μπορεί να μεταφερθεί μακριά γιατί η μεταφορά κοστίζει, λόγω του όγκου του.

Ήρεμα με ψυχραιμία, κάνουμε έκκληση ακόμη και τώρα στη Δημοτική Αρχή να αλλάξει απόφαση όσον αφορά το εργοστάσιο παραγωγής SRF, να γίνει εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου. Δεν θα πάει πίσω χρονικά αν αλλάξει απόφαση ο Δήμος».

error: Content is protected !!