Χρ. Μπουκώρος: Αναγκαίο το αρραγές εθνικό μέτωπο

χρηστος μπουκωρος 2
stergiou
fotou
728x110 3

Για τα εθνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε, στην ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την κύρωση συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του Μαρόκου, για τις θαλάσσιες μεταφορές.

728X100 3

Ο Χρήστος Μπουκώρος επεσήμανε ότι χάρη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επετεύχθη η συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία, η οποία αποτελούσε αντικείμενο πολυετών συζητήσεων, όπως και ότι επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα μετατράπηκε σε ενεργειακό κόμβο, ενώ τόνισε ότι τα συμφέροντα της χώρας μας ακουμπάνε και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εργάζεται με σχέδιο, με ψυχραιμία, με ορθολογισμό, με στόχο τη δημιουργία εθνικού μετώπου για την καλύτερη προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας στην Μεσόγειο».

Πιο αναλυτικά, στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας ανέφερε τα εξής: «Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται ούτε με εικασίες ούτε με τη δημιουργία εντυπώσεων. Το πεδίο της διεθνούς διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων, ευρύτερα, είναι ένα σκληρό και απαιτητικό πεδίο, το οποίο χαρακτηρίζεται λιγότερο από φιλίες και περισσότερο από συμφέροντα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι πράγματι η Τουρκία αναβαθμίζει την προκλητικότητα της, την επιθετικότητα της τον τελευταίο καιρό, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ανταπεξέλθει, να χτίσει συμμαχίες και στο ευρωπαϊκό και στο μεσογειακό περιβάλλον και να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πραγματική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων γίνεται, όταν στηρίζεται η εθνική προσπάθεια και όχι όταν υπάρχουν προσπάθειες να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Τα πολιτικά οφέλη κρίνονται στη συνέχεια των υπογραφών και των συμφωνιών. Άλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση ακούει με προσοχή όλα τα κόμματα. Δεν είναι ο Πρωθυπουργός που ενημερώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα για όλα αυτά τα ζητήματα τους πολιτικούς Αρχηγούς; Δεν υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει συνεχώς  τους μονίμους εκπροσώπους των κομμάτων; Δεν υπάρχει λοιπόν έλλειμμα ενημέρωσης και κρυφή διπλωματία.

Όσον αφορά στα της Μεσογείου κι αν η κυβέρνηση χτίζει συμμαχίες,  δεν είναι δύο οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις τελευταίες μέρες, αλλά και του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών; Δεν είναι πληθώρα Ευρωπαίων κορυφαίων αξιωματούχων που καταδικάζουν την προκλητικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο και επιρρίπτουν ουσιαστικά τις ευθύνες γι’ αυτήν την αυξανόμενη ένταση στην Τουρκία;

Εμείς δεν θρέφουμε αυταπάτες ότι αν κληθούμε να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, θα περιμένουμε ξένες πλάτες. Η Ελλάς είναι ισχυρή και προετοιμασμένη! Οφείλει, όμως, να χτίζει συμμαχίες και αυτό κάνει με τη συμφωνία που υπέγραψε για ΑΟΖ με την Ιταλία, η οποία αν και συζητείτο για δεκαετίες ολόκληρες, υπογράφηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας!  

Όπως από μια άλλη προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα έγινε κόμβος ενεργειακός, με δίκτυα ενεργειακά, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα διαγράφουμε όλα αυτά και είναι μόνο οι υπογραφές των ΑΟΖ που ισχυροποιούν τη θέση της χώρας στη Μεσόγειο; Γιατί πράγματι εμείς πιστεύουμε ότι τα εθνικά μας συμφέροντα δεν περικλείονται απλά στο Αιγαίο, αλλά ακουμπάνε και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι όλες αυτές οι διακρατικές συμφωνίες που υπογράφουμε; Δεν είναι η υπογραφή του East Med που ισχυροποιεί την παρουσία της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο με ένα μεγάλο έργο ειρήνης, όπως είναι αυτός ο αγωγός;

Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στο εσωτερικό; Ασφαλώς όχι. Υπάρχουν συζητήσεις με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ; Ασφαλώς ναι. Αποδεικνύεται από τις τοποθετήσεις τους τον τελευταίο καιρό.

Ο στόχος της αρραγούς εθνικής ενότητας είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ, λόγω της αναβάθμισης των απειλών της γείτονος. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για οτιδήποτε, το αρραγές εθνικό μέτωπο.

Η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, με ψυχραιμία, με ορθολογισμό, με στόχο πάντα τη δημιουργία εθνικού μετώπου για την καλύτερη προάσπιση των εθνικών συμφερόντων κι όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι τώρα και αποτελεσματικά» τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

error: Content is protected !!