Άκαρπη η Σύνοδος Κορυφής

2886752
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020, 16:03

KENT728X100 1

Χωρίς αποτέλεσμα, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

Η επόμενη Σύνοδος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

Φον ντε Λάιεν: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία

«Όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι η σοβαρότητα της κρίσης του κορονοϊού απαιτεί μια φιλόδοξη και κοινή απάντηση, που θα συνδυάζει την αλληλεγγύη, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ε.Ε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι πολλοί ηγέτες επισήμαναν ότι θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί μια συμφωνία σύντομα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πριν την διακοπή για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ανέφερε ακόμα ότι εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το συνολικό μέγεθος του πακέτου για την ανάκαμψη της Ευρώπης, την ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων, την κλείδα κατανομής και άλλες παραμέτρους.  

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε πάντως την πεποίθηση της ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες «όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα»

«Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν»

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «δεσμεύεται να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Προειδοποιήσεις από Λαγκαρντ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ πάντως προειδοποίησε τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. ότι η πρόσφατη ηρεμία στις χρηματοοικονομικές αγορές οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει περαιτέρω δράση από τις κυβερνήσεις, μεταδίδει το Bloomberg.

Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι εάν οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη, το κλίμα στις αγορές θα μπορούσε να αλλάξει ραγδαία, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές με γνώση των δηλώσεών της στη σημερινή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!