ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Λευκορωσία κατηγορεί τη Ρωσία για παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές

2889975

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι κάποιες δομές στη Ρωσία και την Πολωνία παρεμβαίνουν στις προγραμματισμένες για τις 9 Αυγούστου εκλογές, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου που απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια της τελετής διορισμού των νέων Λευκορώσων πρεσβευτών, είπε ότι πίσω από τους πολιτικούς του αντιπάλους στις εκλογές αυτές κρύβονται έξωθεν δυνάμεις.

«Είναι σαφές ότι πίσω τους βρίσκονται μαριονετίστες. Είναι και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Ζούνε στην Πολωνία και ενεργούν από τη Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο, λέγοντας ότι για το ζήτημα αυτό «θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο Πούτιν στην προσεχή μας συνάντηση».

Ο Λουκασένκο είπε ότι η παρέμβαση συνίσταται στο ότι διαδίδονται συκοφαντικές πληροφορίες που πλήττουν τον ίδιο τον πρόεδρο και τα μέλη της οικογένειας του.

«Μάλιστα διοχετεύονται από δομές ‘μπαμπιτσεφικές’ (ο Μιχαήλ Μπάμπιτς ήταν πρέσβης στη Λευκορωσία, μέχρι που ανακλήθηκε μετά τις δημόσιες αντιπαραθέσεις με τις αρχές της Λευκορωσίας) ‘με σημειολογία’ από τη Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στις κατηγορίες του Λευκορώσου προέδρου, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επεμβαίνει στις εκλογές στη Λευκορωσία. «Στην περίπτωση αυτή μπορώ να απαντήσω κατηγορηματικά ότι η Ρωσία δεν έχει παρέμβει, δεν παρεμβαίνει και δεν προτίθεται να παρέμβει σε οποιεσδήποτε εκλογικές διαδικασίες, πολύ περισσότερο στις εκλογικές διαδικασίες που γίνονται στη Λευκορωσία που είναι σύμμαχος μας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Μινσκ δεν παρουσίασε κανένα επιχείρημα που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς αυτούς και αυτό «μας αναγκάζει να σκεφτούμε κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες εναντίον της χώρας μας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι Πούτιν και ο Λουκασένσκο «δεν είχαν φυσικά τη δυνατότητα για κάποιες παρόμοιες εκτενείς συζητήσεις», κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της 75ης επετείου για τη νίκη επί του γερμανικού ναζισμού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο αντίπαλος του Λουκασένκο και πρώην επικεφαλής της θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Gazprombank στη Λευκορωσία Βίκτορ Μπαμπαρικό, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της «απάτης» και του «ξεπλύματος χρήματος»

Παράλληλα, ο Μπαμπάρικο εξακολουθεί να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία καθώς προς το παρόν δεν έχει απαγγελθεί η κατηγορία.

Στα τέλη Μαΐου είχε συλληφθεί επίσης ο δημοφιλής μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι ως διοργανωτής μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία.

Η προεκλογική εκστρατεία στη Λευκορωσία, η οποία διεξάγεται εν μέσω αυξανόμενη δυσαρέσκειας για την οικονομική κατάσταση στη χώρα και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία του κορωνοϊού, συνοδεύεται και από σειρά μαζικών διαμαρτυριών σε δεκάδες πόλεις.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία έχει συλλάβει 360 άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

KEN 728X100

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!