ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δήλωσε ότι ο Μπιν Λάντεν πέθανε “μάρτυρας”

2890337
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 09:36

KEN

Ο πρώην επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, που σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου του 2011 από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Πακιστάν, πέθανε σαν «μάρτυρας», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων.

«Οι Αμερικανοί ήρθαν στο Αμποταμπάντ και σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Πέθανε μάρτυρας» ανέφερε ο Χαν μιλώντας στο κοινοβούλιο, όπου αναφέρθηκε στις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και της Ουάσινγκτον, μετά από αυτή την αμερικανική επιδρομή.

«Μετά από αυτό όλος ο κόσμος μάς πρόσβαλε (…) Ο σύμμαχός μας σκότωσε κάποιον μέσα στη χώρα μας, χωρίς καν να μας ενημερώσει» συνέχισε ο Χαν, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ταπεινωτικό» για πολλούς Πακιστανούς.

Μέλη της αντιπολίτευσης και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμέσως αντέδρασαν, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους.

«Ο Ίμραν Χαν παραποίησε την ιστορία δηλώνοντας σήμερα ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μάρτυρας» σχολίασε ο Χαουάζα Ασίφ, υπουργός Εξωτερικής στην προηγούμενη κυβέρνηση, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο μάχονται κατά των διακρίσεων που υφίστανται εξαιτίας της πρόσφατης τρομοκρατίας. Και ο πρωθυπουργός μας επιδεινώνει την κατάσταση χαρακτηρίζοντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν μάρτυρα του Ισλάμ» έγραψε στο Τwitter η Μίνα Γκαμπίνα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μάρτυρες τιμώνται στο Ισλάμ. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται συνήθως για τους ανθρώπους που σκοτώνονται υπερασπιζόμενοι τη θρησκεία τους.

Επί χρόνια το Πακιστάν αρνούνταν επισήμως ότι γνώριζε ότι ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα κρυβόταν στο έδαφός του. Όμως το 2019 ο Χαν στη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών του πακιστανικού στρατού είχε δώσει στην Ουάσινγκτον κάποια στοιχεία που την οδήγησαν στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν.

Ο Άσαντ Ντουράνι, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, είχε επίσης διευκρινίσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera το 2015 ότι η υπηρεσία του γνώριζε μάλλον πού κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν και ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για να λάβει ανταλλάγματα.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 09:44

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!