ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: Δεν είδε αστυνομική βία στη συγκέντρωση για την αέρια ρύπανση ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

8344fd5d 7c49 423e 928d 38bbcf6858c3 800x420 1
stergiou
fotou
Ontopoulos780x90

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα, 26.06.2020, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τα περιστατικά εκτεταμένης και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών του Βόλου για την αέρια ρύπανση στις 13.06.2020, αλλά και έπειτα από αυτή. Για να δώσει απαντήσεις προσήλθε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου.

KENT728X100

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας ότι χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των πολιτικών αποχρώσεων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι, πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας χωρίς κομματικά χαρακτηριστικά προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ LAFARGE για το ζήτημα – αγκάθι για την περιοχή που είναι η καύση σκουπιδιών και η δημιουργία εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου.

Το ήπιο κλίμα της διαμαρτυρίας διαδέχθηκαν ένταση και πανικός, όταν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες έξω από το εργοστάσιο, αφού απέτυχαν να απομονώσουν μικρή ομάδα που προκάλεσε επεισόδια, έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, κυνήγησαν και χτύπησαν αδιακρίτως το πλήθος. Το ρεσιτάλ βιαιότητας συνεχίστηκε το ίδιο βράδυ έξω από την Αστυνομική Δ/νση Μαγνησίας, όπου μικρό πλήθος συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τα περιστατικά με χαρακτηριστική την επίθεση που δέχθηκε περιστατικός που μετέβενε στο παρκαρισμένο όχημά του όταν άνδρας της διμοιρίας των ΜΑΤ έσπασε την ασπίδα πάνω στο σώμα του και  απαντώντας του ότι η περιέργεια σκοτώνει όταν ο περαστικός ρώτησε τι συμβαίνει έξω από το Τμήμα. Ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε και στον ξυλοδαρμό νεαρού έξω από τα Δικαστήρια Βόλου την επόμενη ημέρα και την καταγγελία των γονέων του για βασανισμό του στην Αστυνομική Δ/νση. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να καταδικάσει τον τραυματισμό του Αστυνομικού Δ/ντη Μαγνησίας και των αστυνομικών από μειοψηφία ατόμων που κινήθηκαν εναντίον τους.

Στις ερωτήσεις του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για το αν οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν λάβει σχετικές εντολές για να καταστείλουν με αυτόν το βίαιο τρόπο τη συγκέντρωση, αν έχει διαταχθεί ΕΔΕ και αν υπάρχει βούληση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μην επαναληφθούν όμοια γεγονότα που δεν τιμούν την Ελληνική Αστυνομία, ο Υφυπουργός απάντησε κάνοντας λόγο για μόλις 1000 άτομα στην πορεία και δικαιολόγησε την επέμβαση της διμοιρίας για λόγους αποκατάστασης της τάξης. Σχετικά με τον ξυλοδαρμό του 26χρονου έξω από τα δικαστήρια εξήγησε ότι αυτό συνέβη γιατί ο νεαρός απαίτησε βίαια την απελευθέρωση συλληφθέντα, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στον άγριο ξυλοδαρμό του περαστικού έξω από την Αστυνομική Δ/νση

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «έως και τις 19 Ιουνίου ουδεμία περίπτωση τραυματισμού πολίτη αναφέρθηκε στις οικείες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ή στο ΕΚΑΒ» γεγονός που έρχεται σε αντίφαση με τους γιατρούς που μίλησαν για σπασμένα πλευρά και θλάση σε ζωτικό όργανο του 26χρονου, αλλά και τον περαστικό που μετέβη με τη σύζυγό του στο Νοσοκομείο αμέσως μετά την αναίτια επίθεση. Πρόσθεσε ακόμα ότι για τα περιστατικά βρίσκεται σε εξέλιξη προφορική προκαταρκτική διοικητική εξέταση.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αφού επέμεινε ότι ο αριθμός του διαμαρτυρόμενου πλήθους ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτό που υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, αντιπαρέβαλε στο δόγμα «νόμος και τάξη», τον άρρηκτο δεσμό της ασφάλειας με την κοινωνική ειρήνη. Καυτηρίασε την υπηρεσιακή αδυναμία των αστυνομικών δυνάμεων να απομονώσουν μικρή ομάδα ατόμων και να πετάξουν χημικά στο βασικό κορμό της πορείας διαλύοντάς τη και προκαλώντας πανικό και αναπνευστικά προβλήματα στους συγκεντρωμένους. Ρώτησε, μάλιστα, τον Υφυπουργό αν ο συνταγματικός ρόλος της Αστυνομίας είναι η προστασία του πολίτη ή της κάθε βιομηχανίας.

Ολοκληρώνοντας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το θέμα της αέριας ρύπανσης αφορά άμεσα, επηρεάζει και προβληματίζει τους αστυνομικούς που ζουν στην πόλη του Βόλου, ενώ επεσήμανε την ειρωνεία λέγοντας ότι: «Στη συγκέντρωση που οι πολίτες του Βόλου διεκδίκησαν το δικαίωμα τους να είναι υγιείς και να αναπνέουν καθαρό αέρα, ο κόσμος πνίγηκε στα χημικά».

error: Content is protected !!