Ο Λαρισαίος που έζησε δίπλα στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μιλά στο onlarissa.gr

prezerakos pavlopoulos3
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Όταν ο Λαρισαίος Γρηγόρης Πρεζεράκος μια δεκαετία πριν, κρεμούσε τη φόρμα του ιπτάμενου πιλότου ως επίτιμος Διοικητής της Σχολής Ικάρων για να ακολουθήσει το δρόμο της πολιτικής ζωής ως απόστρατος, σίγουρα δε θα μπορούσε να φανταστεί πως η αποστρατεία αυτή όχι απλά θα ανακαλούνταν εν καιρώ ειρήνης, αλλά θα επέστρεφε στη στολή ως διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Γράφει ο Απόστολος Ράιδος

Κι όμως, η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου το 2015 και οι «καλές συστάσεις» που συνόδευαν τον απόστρατο αντιπτέραρχο με τις πάνω από 2.500 ώρες πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη, ήταν αρκετές ώστε ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να του ζητήσει να μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πέντε χρόνια μετά και αφού ο ίδιος έχει επιστρέψει στη Λάρισα και πλέον – ως απόστρατος για δεύτερη φορά – ασχολείται με το αγαπημένο του κτήμα, λίγο έξω από τη Θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλά στο onlarissa.gr γι’ αυτή την εξόχως ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής του, ξεκινώντας από την πρόκληση της πρόσκλησης που όπως λέει «δεν τη σκέφτηκε καθόλου» αφού είπε αμέσως το «ναι». «Το δέχθηκα με ικανοποίηση αλλά από την άλλη δε σας κρύβω ότι ως στρατιωτικός θεωρώ και καθήκον την επιστροφή από την αποστρατεία όταν αυτό μου ζητηθεί» εξηγεί.

Έτσι, ο αντιπτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα μεταξύ των οποίων ήταν η στρατιωτική εθιμοτυπία της Προεδρίας αλλά και η διοίκηση του πλέον επίλεκτου αγήματος του Ελληνικού Στρατού, η προεδρική φρουρά.

Παράλληλα όμως, είχε την ευκαιρία να ζει από κοντά τον ίδιο τον πρόεδρο και να βιώνει μαζί του τις σημαντικότερες στιγμές σε μία ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο που σημαδεύτηκε από μία πολιτική αλλαγή με την «πρώτη φορά αριστερά», τα τραπεζικά capital controls, το δημοψήφισμα και εν τέλει το τρίτο μνημόνιο.

Ο Λαρισαίος που έζησε δίπλα στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μιλά στο onlarissa.gr

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Τι άνθρωπος ήταν όμως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας; «Θα τον περιέγραφα, εξηγεί,  ως έναν άνθρωπο με μία έμφυτη ευγένεια και κατανόηση που καμία φορά εμάς τους γύρω, μας έκανε να σχολιάζουμε ότι ίσως είναι και υπερβολική. Εκείνο όμως το οποίο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η πολυμάθειά του. Είχε τεράστιο βάθος γνώσεων. Ένας άνθρωπος πολύ διαβασμένος, ένας καθηγητής παλαιάς κοπής».

Όντως η ευγένεια και οι χαμηλοί τόνοι χαρακτήριζαν τον Προκόπη Παυλόπουλο καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής. Ήταν όμως έτσι πάντα; Έχανε την ψυχραιμία του; «Με φέρνετε σε δύσκολη θέση, απαντά ο κ. Πρεζεράκος, γιατί δεν τον έχω δει ποτέ εξοργισμένο. Εκείνο όμως που τον ενοχλούσε πολύ, ήταν οι υπερβολές και οι πολυτέλειες. Ήταν εξαιρετικά συνετός στα έξοδα της Προεδρίας και δεν ήθελε υπερβολές σε καμία περίπτωση. Ήθελε πάντοτε όλα να γίνονται με το μέγιστο βαθμό οικονομίας».

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ερχόμενοι στην πιο κρίσιμη περίοδος της χώρας πριν τελικά το τρίτο μνημόνιο, ζητάμε από τον Λαρισαίο πτέραρχο να μας αποτυπώσει το κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο: «Ήταν όντως μία πολωμένη περίοδος. Ο κ. Παυλόπουλος δεν έφευγε ποτέ, μα ποτέ από το γραφείο του πριν από τις 2 τα ξημερώματα. Θεωρούσε το γραφείο του ως το «κέντρο επιχειρήσεων», ήταν μία προέκταση του χαρακτήρα του. Εκείνες τις ημέρες αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν το διπλωματικό και το νομικό πνεύμα του. Ήταν πολύ μεγάλη η ένταση και είναι κοινό μυστικό ότι συμμετείχε ενεργά για να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο Λαρισαίος που έζησε δίπλα στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μιλά στο onlarissa.gr

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΤΟΥΡΚΟΙ

Σε ότι αφορούσε την εξωτερική πολιτική ο κ. Παυλόπουλος αρέσκονταν συχνά – πυκνά στο να παρεμβαίνει με δημόσιες τοποθετήσεις σε αυστηρό ύφος. Και ο κ. Πρεζεράκος εξηγεί πως «μου άφηνε την αίσθηση του ανθρώπου που ήθελε πάντα να λύνει τα θέματα με ειρηνικό και διπλωματικό τόπο, αλλά προφανώς για να έχει αυτό ως μεγάλη επιθυμία δεν παραγνώριζε πόσο «αναγκαίο κακό» θα ήταν και μία εμπλοκή πολεμικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό και προσπαθούσε να την αποφύγει, αλλά δε τη θεωρούσε ποτέ απίθανη και δε λειτουργούσε με το σκεπτικό «έλα μωρέ, πόλεμος δε θα γίνει…».

Η ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Πόσο εύκολη και ανώδυνη όμως ήταν η συμβίωσή ενός Προέδρου που υπήρξε κορυφαίος υπουργός της συντηρητικής παράταξης, με έναν αριστερό πρωθυπουργό; Ο κ. Πρεζεράκος μιλά για μία σχέση μάλλον… δασκάλου με μαθητή: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος, λέει χαρακτηριστικά, είναι ο ορισμός των χαμηλών τόνων στην επικοινωνία. Δεν τον έχω ακούσει ποτέ να μιλά άσχημα ή να στηλώνει τα πόδια. Από την άλλη, το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας όντας άπειρος ως πρωθυπουργός ήταν αρκετά συγκαταβατικός με ορισμένα πράγματα…»

Η κουβέντα με τον πάλαι ποτέ ιπτάμενο της Πολεμικής μας Αεροπορίας κλείνει με τις δικές του αναμνήσεις από την πενταετή του θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο. Μία «καλή υστερόγευση ότι άφησε πίσω του πολλά και ότι άλλαξε ακόμη περισσότερα προς το καλύτερο..» όπως ο ίδιος ο κ. Πρεζεράκος λέει.

Σαφώς και η μακρά του θητεία στις ένοπλες δυνάμεις κρύβει αμέτρητες ιστορίες στους αιθέρες, όμως αυτά τα πέντε χρόνια, θα μείνουν ως τη μία και μοναδική περιπέτεια. Μέχρι την επόμενη φυσικά…

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!