ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κλαίρη Παπαστεργίου: Η Λαρισαία Διοικητική Διευθύντρια του “Attica Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης” στο onlarissa.gr: «Σε κάθε ασθενή, βλέπουμε ένα δικό μας άνθρωπο»

2 papastergiou
FCO SUMMER 80 728x90 1
milonas 728x90 1

Ο Όμιλος Παπαστεργίου, που δραστηριοποιείται εδώ και μια 20ετία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες στο προσκήνιο της επικαιρότητας της πανδημίας, καθώς το νεοσύστατο “Attica Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης” στην Αθήνα αποτέλεσε κέντρο αναφοράς για τον Covid 19.

Η Λαρισαία Κλαίρη Παπαστεργίου, από το 2019 Διοικητική Διευθύντρια του “Attica Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης”, μιλά στο onlarissa.gr και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν την οικογένεια στην απόφαση αυτή καθώς και για τις δύσκολες μέρες της πανδημίας. Παράλληλα, αναφέρεται στο όραμα του ομίλου στον τομέα της υγείας, την διαρκή επένδυση στην καινοτομία, το wellness, την τηλεϊατρική και τις τεχνολογίες αποκατάστασης.

Συνέντευξη στην Εύη Μποτσαροπούλου  

Πριν από λίγους μήνες εγκαινιάστηκε στην Αθήνα το “Attica Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης”. Σε τι διαφέρει το Attica από τα λοιπά κέντρα αποκατάστασης;

Η αποκτηθείσα τεχνογνωσία και εμπειρία στην αντιμετώπιση ασθενών που χρήζουν αποθεραπείας και αποκατάστασης συνετέλεσαν στην απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία του Attica Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης, με έδρα τη Μαγούλα Αττικής. Το Attica αποτελεί μια πρότυπη δομή παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης, υψηλών προδιαγραφών, τη μεγαλύτερη σε δυναμικότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς διαθέτει 300 κλίνες και συνολική έκταση 15.000 τ.μ..

Η Διεπιστημονική Ομάδα του αποτελείται από Ιατρό Αποκατάστασης (Φυσίατρο), Νευρολόγο, Ειδικό Παθολόγο, Εντατικολόγο, Καρδιολόγο, Πνευμονολόγο, Φυσικοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Νοσηλευτή Αποκατάστασης, Υδροθεραπευτή, Λογοθεραπευτή, Κλινικό Ψυχολόγο – Νευροψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Γυμναστή και Κλινική Διαιτολόγο. Η στελέχωση του κέντρου δε, με προσωπικό πολυετούς εμπειρίας και τεχνογνωσίας, εγγυάται την ασφαλή, ουσιαστική και επιτυχή αποκατάσταση και αποθεραπεία τόσο των νοσηλευομένων ασθενών, όσο και εκείνων της εξωτερικής νοσηλείας.

Σε επίπεδο τεχνολογίας διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό που υπάρχει αυτή την στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της φυσικής αποκατάστασης. Επιγραμματικά, θα αναφέρω το Balance Tutor, όταν ζητούμενο είναι η επανεκπαίδευση της διαδικασίας βάδισης, το Indiba αφορά στη χρήση τεχνολογίας ραδιοκυμάτων σε συνδυασμό με κινησιοθεραπεία, ο Μαγνήτης, που παράγουν υψηλής ισχύος ηλεκτρομαγνητικά πεδία, το Digi Trainer συσκευή θεραπείας για κινητική και αισθητηριακή αποκατάσταση των χεριών και των δακτύλων και πολλά άλλα, όπως το Shock Wave, το Game Ready, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου. 

Το συγκεκριμένο κέντρο, μόλις σχεδόν εγκαινιάστηκε, αποτέλεσε κέντρο αναφοράς για τον Covid 19. Πως πάρθηκε αυτή η απόφαση από την οικογένειά σας;

Όταν συνειδητοποιήσαμε την κρισιμότητα της κατάστασης με την έξαρση του Covid 19, πήραμε την απόφαση να διαθέσουμε κάποιες κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με σκοπό να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους. Επακολούθησε η επίσημη πρόταση από το Υπουργείο Υγείας, ώστε το Attica Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης να αποτελέσει Κέντρο Αναφοράς για τον Covid 19 και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση παραχώρησης του κέντρου.

‘Έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης που είχαμε απέναντι στους συμπολίτες μας, θεωρήσαμε ότι ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε το έργο της κυβέρνησης εκείνη την κρίσιμη ώρα. Ευτυχώς, η εξαιρετική διαχείριση της κατάστασης από το Υπουργείο και τα αρμόδια στελέχη του ΕΟΔΥ απέτρεψαν τα χειρότερα και έτσι δεν χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε ασθενείς.

Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω ότι ο ρόλος μας υπηρετείται ακόμη, καθώς στο Attica Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης νοσηλεύονται αυτή την στιγμή, ασθενείς που νόσησαν από Covid 19 και αντιμετωπίζουν πια σοβαρά θέματα λόγω της μακροχρόνιας νοσηλείας τους σε ΜΕΘ. Διατηρούμε άριστη συνεργασία με τα Νοσοκομεία Σωτηρία, Αττικόν και Θριάσιο, που υπήρξαν επίσης Κέντρα Αναφοράς.

 Πως εκτιμάτε την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας μέσα από την εμπειρία σας; Πως κρίνεται τους κρατικούς χειρισμούς και ποια η εκτίμησή σας για την εξέλιξη του ιού το επόμενο χρονικό διάστημα;

Ο ξένος τύπος χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας «ελληνικό θαύμα» και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω. Επρόκειτο για μια παντελώς άγνωστη κατάσταση για όλους μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, για αχαρτογράφητα ύδατα, και δεν ξέραμε ποια θα είναι η εξέλιξη, πόσο μάλιστα ποια θα είναι η κατάληξη. Γνωρίζουμε όλοι -ειδικότερα όσοι δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της Υγείας- ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ελλείψεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες. Ανεπάρκεια κλινών στις ΜΕΘ, ανεπάρκεια προσωπικού και άλλα ελλείμματα που θα άφηναν εκτεθειμένο τον πληθυσμό σε περίπτωση που η κατάσταση δεν ελέγχονταν.

Ορθά λοιπόν, όπως αποδείχθηκε, ο πρωθυπουργός της χώρας πήρε άμεσες και καταλυτικές αποφάσεις, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έγιναν σωστές και λογικές κινήσεις, υπήρξαν συστηματικοί έλεγχοι και ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε συντονισμένα.

Αναφορικά με το τελευταίο σκέλος του ερωτήματός σας, ωστόσο, δυστυχώς κανείς μας δεν έχει απάντηση. Υπάρχει μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Το φθινόπωρο θα μας βρει βέβαια προετοιμασμένους και σίγουρα πιο αποτελεσματικούς στην διαχείρισή του.

Ο όμιλος Παπαστεργίου έχει κλείσει μια εικοσαετία που δραστηριοποιείται με επενδύσεις στο χώρο της υγείας με εξειδίκευση στα κέντρα αποκατάστασης…

Είναι αλήθεια. Η πρώτη επένδυση της οικογένειας μου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας χρονολογείται στο 1998, με τη λειτουργία της κλινικής Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο, στην πόλη της Λάρισας, με σκοπό την αντιμετώπιση ψυχικά πασχόντων ασθενών, η δυναμικότητα της οποίας αγγίζει σήμερα τις 300 κλίνες. Ακολούθησε το Απολλώνειο Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης, το 2008, δυναμικότητας 188 κλινών, το οποίο αποτελεί ένα από σημαντικότερα ιδιωτικά κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης πανελλαδικά.

Συνέχεια της επενδυτικής δραστηριότητας αποτέλεσε το Excellency Physiotherapy Centers, το 2014, μια ημερήσια μονάδα Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης με έδρα το Dubai των Αραβικών Εμιράτων.

Το 2017, η οικογένεια Παπαστεργίου εξαγόρασε και έθεσε σε λειτουργία μια ιστορική κλινική για το νομό Λάρισας, η οποία ιδρύθηκε το 1967 από τον Μαιευτήρα Γυναικολόγο Χριστόφορο Σωτηρίου και αποτέλεσε πρότυπο μαιευτικό κέντρο της εποχής. Η Γενική Κλινική Απολλώνειο – Θεοτόκος αποτελεί σήμερα μια boutique χειρουργική και παθολογική κλινική, δυναμικότητας 36 κλινών, εξοπλισμένη με τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και στελεχωμένη με άρτια καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 Το 2014 αποφασίσατε για πρώτη φορά να δραστηριοποιηθείτε εκτός Λάρισας και εκτός Ελλάδας με τη δημιουργία του “Excellency Physiotherapy Center” στο Ντουμπάι, στο οποίο εσείς ήσασταν και πάλι η Διοικητική Διευθύντρια. Ποιες οι ειδικές συνθήκες και ανάγκες της πόλης του Ντουμπάι σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Το Ντουμπάι είναι μια πόλη που ακόμη εξελίσσεται, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό, μέσα από τις επιρροές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης σε τομείς που απαιτούν εξειδίκευση και τεχνογνωσία.

H δημιουργία μιας πρότυπης μονάδας αποκατάστασης που απευθύνεται σε πολυπολιτισμικό πελατειακό κοινό αποτέλεσε για εμάς μια μεγάλη πρόκληση, αφού θα έπρεπε να προσαρμόσουμε τις πρακτικές και τις γνώσεις μας στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, ώστε να προσελκύσουμε και τον τοπικό πληθυσμό, ανεξαρτήτως φύλου, με γνώμονα πάντα την παροχή εξατομικευμένων, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Πέραν της δέσμευσής μας να παρέχουμε υψηλή ποιότητα σε όρους υπηρεσιών, εγκαταστάσεων και ανθρώπινου δυναμικού, έπρεπε να καλλιεργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ντόπιους και μέσα από τον επαγγελματισμό μας να αποδείξουμε ότι είμαστε κορυφή στον τομέα μας. Τελικά, αυτό ήταν ένα στοίχημα που κερδίσαμε, αφού δημιουργήσαμε ένα σταθερό και διαρκώς αναπτυσσόμενο πελατολόγιο που είναι τόσο πολυπολιτισμικό, όσο και το ίδιο το Ντουμπάι.

Ποιο είναι το όραμα της οικογένειάς σας στον τομέα της υγείας και ποια τα επόμενα επενδυτικά βήματα του Ομίλου Παπαστεργίου;

Πιστεύω πως το όραμα της οικογένειάς μας συνοψίζεται ευρηματικά στην φράση «σε κάθε ασθενή, βλέπουμε έναν δικό μας άνθρωπο», που αποτελεί και το μότο του ΚΑΑ ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ εδώ και πολλά χρόνια. Η υγεία ενός ανθρώπου δεν μπορεί να αποτελεί μόνο επιχειρηματικό στόχο, παρά δέσμευση για προσφορά κορυφαίων και καινοτόμων υπηρεσιών υγείας. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην αποκατάσταση, φροντίζουμε να επενδύουμε σε τεχνολογία αιχμής και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε την αποθεραπεία και την ομαλή επιστροφή των ασθενών μας στην πρότερη ζωή τους.

Ως επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, είμαστε πάντα ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις ώστε να έχουν οι πελάτες μας πρόσβαση στα οφέλη που προκύπτουν από καινοτόμες υπηρεσίες και τεχνολογία αιχμής. Οι εξελίξεις στον τομέα μας μέσα στα επόμενα χρόνια φαίνεται πως θα αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, το wellness, την τηλεϊατρική και τις τεχνολογίες αποκατάστασης. Το ζητούμενο πλέον θα είναι να ζούμε περισσότερο και καλύτερα, να αισθανόμαστε και να είμαστε πιο “νέοι” συμμετέχοντας ενεργά στην κοινωνική ζωή, χωρίς να αυξάνεται το φορτίο φροντίδας για το οικογενειακό μας περιβάλλον. Η επένδυσή μας στην καινοτομία αντανακλά τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε στους πελάτες μας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με υπευθυνότητα, συνέπεια και σεβασμό στον κάθε ασθενή. 

Η Κλαίρη Παπαστεργίου αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 2003. Το 2005 τελειώνοντας το μεταπτυχιακό της στο Project Management και την Ενεργειακή Διαχείριση Κτιρίων στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, ανέλαβε την τεχνική και Διοικητική διεύθυνση του ΙΚΤΕΟ Autovision Παπαστεργίου στη Λάρισα. Συμμετείχε ως μηχανικός στην μελέτη και κατασκευή του Απολλώνιου Κέντρου Αποκατάστασης στη Λάρισα και το 2008 ανέλαβε την διοικητική και λειτουργική ευθύνη του Κέντρου που σήμερα εξυπηρετεί 188 κλίνες αποκατάστασης,  Το 2013 μετέβη στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να αναλάβει τη διοίκηση της πρότυπης μονάδας αποκατάστασης στελεχωμένη με Έλληνες επαγγελματίες. Από το 2019 απασχολείται ως Διοικητικός Διευθυντής του μεγαλύτερου ΚΑΑ στην Ελλάδα του Attica.   

Πηγή: onlarissa.gr

error: Content is protected !!